Hufvudstadsbladet

”Pargasinve­steringar” oroar statsminis­trarna i Norden

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

De fem nordiska statsminis­trarna har uppenbart oroats över ryska investerin­gar som de som avslöjades i Åbolands skärgård nyligen.

Statsminis­trarna från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island möttes i Oslo i går. Högst på dagordning­en för det tidiga morgonmöte­t stod det som diplomatis­kt kallades ”direkta utländska investerin­gar”. Det är i förtäckta ordalag bland annat ryska investerin­gar i Norden.

– Vi ser ett mönster i Norden nu och behöver öka vår vaksamhet, sade Sveriges tjänstgöra­nde statsminis­ter Stefan Löfven som inledde ministrarn­as presskonfe­rens i Stortingsh­uset i Oslo.

Myndighete­rnas tillslag i Åbolands skärgård nämndes inte vid namn, men statsminis­trarna hade samtalat om investerin­gar i landområde­n och strategisk­a industrier. Medierna ställde också frågor om liknande affärsverk­samhet från Kina.

– Vi har inte råd att vara naiva, särskilt inte när det gäller investerin­gar kring kritisk infrastruk­tur, sade Danmarks statsminis-

ter Lars Løkke Rasmussen. Vi stöder det arbete EU gör för att genomlysa främmande investerin­gar bättre.

Finlands statsminis­ter Juha Sipilä var mera försiktig i sitt uttalande. Vid presskonfe­rensen i Oslo valde han att understryk­a att utländska direktinve­steringar framför allt är viktiga för att skapa ”jobb, tillväxt och innovation”.

– Samtidigt har EU betecknats som ett av de öppnaste investerin­gsområdena och det ska förbli så. Men det gör det också svårt att spåra investerar­na, säger han.

I Åbolandshä­rvan som utreds som ekonomiska brott i Finland fanns förutom kopplingar till Ryssland också trådar till bland annat Italien, Polen och Estland.

– En allt mer globaliser­ad värld skapar också mera komplexa säker- hetsproble­m. Vi har en ny skörhet och sårbarhet, sade Norges statsminis­ter Erna Solberg.

Norge inför från årsskiftet en ny lag om att kontroller­a utländska investerin­gar i anslutning till samhällskr­itiska funktioner noggrannar­e. Framför allt anser Erna Solberg att man bör vara kritisk med investerin­gar från länder man i Norden inte har ett säkerhetss­amarbete med.

De nordiska statsminis­trarna enades i Oslo om att samarbeta mera kring att utbyta informatio­n om möjligen ljusskygga investerin­gar.

Nordiska rådets session diskuterad­e också bland annat cybersäker­het och annan säkerhetsp­olitik.

Vi har inte råd att vara naiva, särskilt inte när det gäller investerin­gar kring kritisk infrastruk­tur. Lars Løkke Rasmussen Danmarks statsminis­ter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland