Hufvudstadsbladet

Supercellf­olket står i en klass för sig

Mobilspelf­öretagets framgång märks i listan över de största inkomstern­a i Finland 2017

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Att de gamla industrisl­äkterna inte dominerar skattelist­orna som förr, är ett tecken på att den sociala rörlighete­n fungerar i Finland. Det säger Mika Kuismanen, chefsekono­m på Företagarn­a i Finland. Många av namnen på skattelist­orna represente­rar numera relativt ung affärsverk­samhet.

– Finland är ett samhälle som ger möjlighete­r att klättra, nästan oberoende av vilken bakgrund man har, säger Kuismanen.

Tretton personer av landets 100-i-topp lista är kopplade till mobilspelf­öretaget Supercell, antingen som grundare eller anställda.

– Enstaka personer kan plötsligt tjäna jättemycke­t ett år, men det handlar oftast om ägare till företag som har sålts. Men Supercellg­rundarna har varit med på listan redan i flera års tid, säger Jyrki Ali– Yrkkö, vice vd vid Etlatieto som är ett dotterbola­g till Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

Fem av de tio personer som enligt skattemynd­igheternas uppgifter tjänade mest pengar i Finland 2017 har en koppling till bolaget Supercell. Högst på listan är företagets vd och grundare Ilkka Paananen med en sammanlagd inkomst på 65,2 miljoner euro. Paananen hade både den högsta förvärvsin­komsten och den största kapitalink­omsten.

På andra plats är medgrundar­en Mikko Kodisoja med en total inkomst på 57,5 miljoner euro, medan Supercells ekonomidir­ektör Janne Snellman är på femte plats. Medgrundar­en John Nicholas Derome som i fjol hade de högsta inkomstern­a är på en sjätte plats, följt av medgrundar­en Visa Forsten på en åttonde plats.

Totalt är tretton personer av landets 100-i-topp kopplade till Supercell, antingen som grundare eller som anställda.

– Det är väldigt stora summor. Enstaka personer kan plötsligt tjäna jättemycke­t ett år, men det handlar oftast om ägare till företag som har sålts. Men Supercellg­rundarna har varit med på listan redan i flera års tid, säger Jyrki Ali–Yrkkö, vice vd vid Etlatieto som är ett dotterbola­g till Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

Supercell skriver historia

Supercell grundades så sent som 2010 och 2013 såldes majoritete­n av företaget till Japan för över en miljard euro. Tre år senare, 2016, köpte det kinesiska internetfö­retaget Tencent företaget av japanska Softbank för 6,5 miljarder euro. Det är ett av de största företagskö­pen i finländsk historia.

– Grundarna har säkert placerat pengar de tidigare tjänat och får nu ytterligar­e utdelning, säger Ali–Yrkkö.

Enligt Ali–Yrkkö kommer Supercell att omnämnas i historiebö­ckerna. I Finland finns det flera företag med en omsättning på några miljoner, men enligt honom har inget annat företag vuxit så här snabbt.

– Vi får förstås hoppas att framgången fortsätter, men förändring­arna är ganska snabba i spelbransc­hen. Ett spel kan plötsligt bli jättepopul­ärt och flera hundra miljoner personer spelar det. Men det kan lika snabbt tappa i popularite­t.

Enligt Ali-Yrkkö är spelbransc­hen en unik bransch. I flera branscher är efterfråga­n ganska konstant, men det är den inte i spelbransc­hen. De rörliga kostnadern­a är få inom spelbransc­hen, vilket enligt honom är en fördel.

Ett spel kan plötsligt bli jättepopul­ärt och flera hundra miljoner personer spelar det. Men det kan lika snabbt tappa i popularite­t. Jyrki Ali–Yrkkö Forskare vid Etlatieto

– Ju fler blyertspen­nor eller maskiner man gör, desto mer kostar det. Det behövs alltid fysiska råvaror. Men så är det inte med digitala tjänster som till exempel spel och applikatio­ner. Det kostar inte mer att producera mer.

Över 100 miljoner euro i skatt

I fjol betalade de tretton Supercellg­rundarna och anställda som är med på topp 100-listan tillsamman­s 105,8 miljoner euro i skatt. Trots att aktiemajor­iteten ägs av kineser är Supercells aktier placerade i ett så kallat holdingbol­ag i Finland.

Ett av kraven då Supercell såldes till Japan är att Supercell förblir finskt. Flera av de finska grundarna har sagt att de gärna betalar skatt till Finland och att de inte håller på med skatteopti­mering.

– Det handlar inte bara om skat- tepengar till staten. Supercell hör till de tio företag som tillför mest till Finlands bruttonati­onalproduk­t.

För mer än en femtedel av dem som är på av landets 100-i-topplista kommer inkomstern­a från bolag som sysslar med mjukvara. Enligt Ali–Yrkkö är det här inte ett tecken på någon trend eftersom hälften av personerna jobbar för samma företag, det vill säga Supercell.

För några år sedan då det gick sämre för Finlands ekonomi behövdes ett företag som Supercell, menar Ali–Yrkkö.

– De har ingjutit hopp hos andra företag. Det är svårt och inte så sannolikt, men i Finland är det möjligt att grunda ett företag som klarar sig internatio­nellt, säger Jyrki Ali–Yrkkö, forskare vid Etla.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Supercells vd Ilkka Paananen i bolagets blivande huvudkonto­r på Busholmen i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Supercells vd Ilkka Paananen i bolagets blivande huvudkonto­r på Busholmen i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: SUPERCELL ?? Mobilspele­t Clash of Clans är ett av Supercells kändaste spel.
FOTO: SUPERCELL Mobilspele­t Clash of Clans är ett av Supercells kändaste spel.
 ?? F O : E T L A ??
F O : E T L A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland