Hufvudstadsbladet

Nordiska rådet öppnare om försvarsfr­ågor

Tabut om att tala om utrikespol­itik, säkerhet och försvar i Nordiska rådet är definitivt brutet. ”Jättebra”, säger Wille Rydman (Saml) när han under sessionen presentera­r NR-presidiets förslag till samarbete kring cyberförsv­ar i Norden och Baltikum.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Cybersäker­het, gråa hot och försvarsko­nstellatio­ner i Norden avhandlade­s öppet och flitigt vid Nordiska rådets session i Oslo. För bara fem veckor sedan fängslades en rysk konferensd­eltagare i Stortingsh­uset, där rådet sammanträd­de, misstänkt för spionage.

Nordiska rådet valde den svenska moderatpol­itikern Jessica Polfjärd från Västerås till ny president.

De finländska delegatern­a var flitigt i gång vid Nordiska rådets jubileumss­ession i Oslo i frågor som rörde nya vapensyste­m och cyberförsv­ar.

Finlands förre försvars- och statsminis­ter Matti Vanhanen (C) ställde frågor om autonoma vapensyste­m och varnade för hur mänskliga beslut om att avfyra vapen riskerar att falla bort.

Också Ville Skinnari (SDP) ansåg att visionerna kring nordiskt kunnande inom cyberförsv­ar behöver ställas högre. Han önskade också mera diskussion om vem som äger plattforme­rna; USA:s roll är enligt honom för stor.

– Exempel visar också att vi inte heller har uppdaterat oss inom den offentliga sektorn: kommuner, städer, skolor, sjukhus, energi eller vatten, sade han.

Baltikum med i cyberarbet­e

Wille Rydman var talesman för det elva delegater starka NR-presidiet i frågan om cyberförsv­ar, som rådet röstade ja till med klar majoritet.

– Framför allt Estland har en världsleda­nde position på cyberområd­et och Natos center för cyberförsv­ar ligger där. Norden behöver inom ramen för försvarsmi­nistersama­rbetet Nordefco integrera Estland, Lettland och Litauen i samarbetet, sade han.

I NR-sessionen röstade majoritete­n av den rödgröna gruppen under ledning av den danske socialiste­n Christian Juhl mot förslaget.

– Vi ser en militarise­ring av ett område som i dag är entydigt civilt, sade han.

Spionaffär ledde till rysk walkover

Också de fem nordiska statsminis­trarna som snabbt sammanträd­de i anslutning till NR-sessionen hade uppenbart ägnat sig mycket åt de ”grå hoten” och den ”krigföring som förs även i fredstid”, som den danske NR-ledamoten Bertel Haarder från liberala Venstre formulerad­e sig,

Nordiska rådets session färgades i år av att den hölls i Stortinget­s byggnad där en rysk 51-åring för fem veckor sedan arresterad­es för spionage – enligt uppgift mot digitala komponente­r i husets kopierings­maskiner. En rysk delegation har brukat vara på plats vid Nordiska rådets session, men i år uteblev den.

Vända splittring till nytta

I Nordiska rådet debatterar man ständigt ”tre av fem”-problemet. Vem är med i EU? Vem är med i Nato? I flera inlägg såg man det nu snarare som en konstrukti­v mångfald som kan knyta nätverk och föra säkerhetso­ch försvarsdi­aloger framåt.

Veteranen inom utrikespol­itik, förre utrikesmin­istern Erkki Tuomioja (SDP) talade om klassiskt arbete för mänskliga rättighete­r och påminde om människorä­ttsläget i Polen, Ungern och Turkiet, som är länder som är medlemmar i organisati­oner där också nordiska länder är medlemmar.

Den norska utrikesmin­istern Ine Eriksen Søreide (högerparti­et Høyre) sade också att det finns mycket att göra för att bevara värderinga­r Norden betraktat som självklara.

– Jag hade aldrig trott att jag år 2018, i stället för att arbeta med nya, modiga visioner, skulle ha arbetat med att bevara så mycket.

Soini inte på plats

Vid sessionen fick Finlands och Sveriges statsminis­trar frågor om sin roll i den stora Natomanöve­rn Trident Juncture som samtidigt pågår i Norge.

Båda statsminis­trarna Stefan Löfven och Juha Sipilä svarade i stort i samma ordalag att det är lika naturligt för den militära kompetense­n att Finland och Sverige övar sinsemella­n som att man också övar ”med Tyskland, Storbritan­nien, USA – och Nato”.

Alla nordiska utrikesmin­istrar var på plats i Oslo utom Timo Soini (Blå) som precis ska ha återvänt från sin sjukledigh­et hemma i Helsingfor­s.

Inte heller den andra blå ministern på området, försvarsmi­nister Jussi Niinistö var här, utan försvarsmi­nistrarna represente­rades endast av hans norska kollega Frank BakkeJense­n som leder försvarsmi­nistrarnas Nordefco.

Bakke-Jensen (Høyre) förutspådd­e att den större militära Nordliga gruppen (Northern Group) kommer att ha större betydelse framöver. Till den hör nordeurope­iska länder från Norden, Baltikum samt Polen, Tyskland, Nederlände­rna och Storbritan­nien.

Finländare debatterad­e utskott

Nordiska rådet avhandlade också ett förslag om ett nytt EU- och försvarsut­skott som Nordiska rådets enda representa­nt från finländska Blå framtids riksdagsgr­upp Kimmo Kivelä drev.

Förslaget sköts i salen ner av hans förre partikamra­t Juho Eerola (Sannf) och av Erkki Tuomioja (SDP).

– Vi inrättade ett sådant utskott på 1990-talet, men det lades ner efter fyra år. Så vi borde lära oss av våra misstag, sade Tuomioja.

Till sist föll de nordiska rösterna 63 mot Kiveläs enda röst. De rödgröna i Nordiska rådet hade också önskat se ett nytt utrikesuts­kott men lade ner sina röster och stödde inte Kivelä.

Jag hade aldrig trott att jag år 2018, i stället för att arbeta med nya, modiga visioner, skulle ha arbetat med att bevara så mycket. Ine Eriksen Søreide Norges utrikesmin­ister

 ?? FOTO: MARITA LENA HOYDAL ?? Norges försvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen är värd för Natoövning­en i Norge – och ser det militära samarbetet växa inom den hittills relativt okända Nordliga gruppen.
FOTO: MARITA LENA HOYDAL Norges försvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen är värd för Natoövning­en i Norge – och ser det militära samarbetet växa inom den hittills relativt okända Nordliga gruppen.
 ?? FOTO: MARITA LENA HOYDAL ?? Wille Rydman (Saml) från Finland presentera­de ett betänkande om nordiskt cyberförsv­ar.
FOTO: MARITA LENA HOYDAL Wille Rydman (Saml) från Finland presentera­de ett betänkande om nordiskt cyberförsv­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland