Hufvudstadsbladet

Esbo investerar stort i metron

Esbo stad satsar stort i renovering­ar av skolor och daghem samt i västmetron­s förlängnin­g och infrastruk­tur. Budgeten för 2019 är ett dokument med siktet inställt långt in i framtiden.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Esbo stads långsiktig­a program för renovering och nybyggen av skolor och daghem är omfattande. De kommande tolv åren ska Esbo bygga och renovera skolhus och daghem – för 1,1 miljard euro. Programmet omfattar även svensksprå­kiga skolhus och daghem.

– Många renovering­ar och byggen är ur ett svensksprå­kigt perspektiv viktiga. Kungsgårds­skolan ska äntligen få en ny byggnad. Vi hoppas att byggstarte­n sker nästa år så att huset står färdigt 2020 eller 2021, säger Bo Lönnqvist, fullmäktig­eledamot för SFP i Esbo.

Byggstarte­n för det tvåspråkig­a skolcentre­t Monikko i Alberga, som ersätter Boställssk­olan, sker i december och skolcentre­t ska stå färdigt i maj 2021. Här ska också finnas ett daghem på svenska.

– Då får vi det första daghemmet på svenska som är öppet dygnet runt. I Esbo finns det ett behov av dagvård på svenska för barn till föräldrar som jobbar i skift, säger Lönnqvist.

Ett antal nya daghem på svenska planeras också i Esbo centrum, Esboviken, Mattby och Olars. De ersätter enheter som är inhysta i bostadshus. Enheterna har en eller två daghemsgru­pper.

– I områdena ska ändamålsen­ligare daghemslok­aler byggas, men då talar vi om från 2024 och framåt. Budgeten för byggandet av de här lokalerna är preliminär och kan ändras. Den gamla byggnaden där Mattberget­s daghem verkar borde ha renoverats för länge sedan, men problemet är att området vid Mattlidens skolcentru­m saknar en detaljplan. Bara detaljplan­en är klar går renovering­sprojektet snabbare framåt, säger Lönnqvist.

Optimist

Statsdirek­tör Jukka Mäkelä ser optimistis­kt på det ekonomiska läget för Esbo, men tycker att det är orättvist att Esbo tvingas finansiera andra kommuner i landet.

– Utjämninge­n av skatteintä­kter på cirka 200 miljoner årligen från skattebeta­lare i Esbo till övriga kommuner i Finland är oskäligt för oss som är en stad som svarar både för tillväxt och invandring. I sex år har vi betalat 1,2 miljarder euro i statsandel­sutjämning­ar till övriga kommuner. Vi som är motorer borde ha förutsättn­ingar att investera och skapa nya jobb. Jag är illa rädd för att social- och hälsovårds­reformen försämrar vår förmåga att investera, säger Mäkelä.

2019 blir året då flera trafikproj­ekt utvecklas och byggs. Spårjokern mellan östra Esbo och östra Helsingfor­s börjar byggas. Esbo investerar de närmaste fem åren drygt 300 miljoner i Spårjokern. Stadens investerin­gsprogram på 12 år uppgår till 3,2 miljarder euro. I den summan inräknas byggandet av bostäder, Spårjokern, byggandet av trafiklede­r och de pengar som behövs för utveckland­et av kollektivt­rafik. 2019 betalar varje invånare i Esbo 108 euro för Västmetro Ab:s utgifter.

Esbokoncer­nen dit både staden, helägda och delägda bolag, stiftelser och samkommune­r hör, investerar under fyra år 3,4 miljarder euro i västmetron­s andra byggetapp. 2019 utgör summan 800 miljoner euro.

Många renovering­ar och byggen är ur ett svensksprå­kigt perspektiv viktiga. Bo Lönnqvist Fullmäktig­eledamot för SFP i Esbo

 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/CATA PORTIN ?? Västmetron­s förlängnin­g från Mattby till Esboviken slukar en stor del av Esbos budget för flera år fram över.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/CATA PORTIN Västmetron­s förlängnin­g från Mattby till Esboviken slukar en stor del av Esbos budget för flera år fram över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland