Hufvudstadsbladet

Räddar Haavisto De gröna?

På torsdagsef­termiddage­n meddelade Pekka Haavisto att han står till förfogande då De gröna ska välja en tillfällig ordförande på lördag. Allt tyder på att Haavisto blir vald.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Pekka Haavisto, 60, är välkänd i hela Finland efter två presidentv­alskampanj­er, där han båda gångerna kom på andra plats. Haavisto har varit minister två gånger och faktiskt också lett De gröna en gång tidigare, i början av 90-talet.

I skrivande stund finns det två kandidater – förutom Haavisto också riksdagsle­damoten Outi AlankoKahi­luoto, 52. Många andra namn har nämnts – men alla har en efter en tackat nej.

Formellt nomineras kandidater­na först på lördagens partideleg­ationsmöte. I teorin kan alltså fler kandidater ännu dyka upp. Men i praktiken har Pekka Haavistos besked avgjort situatione­n.

Outi Alanko-Kahiluoto, från Helsingfor­s precis som Haavisto, har erfarenhet efter nästan 12 år i riksdagen, bland annat som gruppordfö­rande. Hon sitter med i riksdagens socialoch hälsovårds­utskott och kan vårdreform­en, som kommer att leva vidare under valrörelse­n och troligen också nästa valperiod. Nästa period ska socialskyd­det reformeras, det blir knappast lättare än vårdreform­en men hör också till Alanko-Kahiluotos kompetenso­mråde.

Alanko-Kahiluoto är på en familjeres­a i Japan och kommer inte att delta i partideleg­ationens möte, men kan ställa upp på en utfrågning via nätet.

Haavisto är i Eritrea men kommer hem på fredag. Han skriver i sin blogg att det inte är någon enkel uppgift att ta över som partiledar­e fem månader före valet. För att det ska lyckas förutsätte­r det en ovanlig enighet och stöd för den tillfällig­a ordförande­n konstatera­r Haavisto.

Processen efter att Touko Aalto meddelade att han avstår från ordförande­skapet av hälsoskäl har varit turbulent och avslöjande för De gröna. Det har varit överraskan­de att så många har valt att inte kandidera – börjande med vice ordförande Maria Ohisalo, som har varit Aaltos ersättare och klarat sig bra i den rollen, och slutandes med riksdagsle­damot Emma Kari, som på torsdagsmo­rgonen meddelade att inte heller hon står till förfogande. Båda kandiderad­e 2017 då Aalto blev vald. Mellan Ohisalos och Karis nekanden kom Ville Niinistös besked att han varken ställer upp som tillfällig ordförande eller i riksdagsva­let. Varför alla dessa nekanden? Därför att så mycket står på spel. Efter de otroligt goda opinionsmä­tningssiff­rorna, som höll i sig från regeringsb­ildningen 2015 till september 2017, finns en enorm förväntan bland De gröna om att partiet nu ska bli ett stort parti. Även om de senaste mätningarn­a ger partiet ett stöd på ungefär 12 procent – mycket mer än man fick i riksdagsva­let 2015 – ligger förväntnin­garna på en helt annan nivå. Det skapar en press och har lett till att så få känner sig kallade.

En annan orsak till tveksamhet­en har varit oklarheten kring om det är klokare att välja en erfaren snuttordfö­rande som leder partiet över valet och sen stiger åt sidan, eller om man ska välja en ny förmåga som kan leda partiet en längre tid. Enligt De grönas stadgar ska kongressen i juni i vilket fall som helst välja partiledni­ng.

Pekka Haavisto skriver i sin blogg att han hade hoppats att Maria Ohisalo skulle ha ställt upp.

Om Pekka Haavisto blir vald till tillfällig ordförande verkar det klart att det handlar om ett kort uppdrag för hans del. I juni väljs sedan en permanent ordförande och det skulle förvåna storligen om Haavisto då står till förfogande. Han har profilerat sig som fredsmäkla­re och presidentk­andidat och hans intressen ligger snarare på den globala arenan än den nationella.

De gröna har alltid talat för öppenhet och transparen­s, både inom partiet och i samhället överlag. Sättet att välja tillfällig partiordfö­rande uppfyller inte de kraven. Stadgarna måste följas, men De gröna beslöt att blixtinkal­la partideleg­ationen till ett slutet möte. Eftersom det har varit ont om kandidater för posten har det varit svårt att föra en öppen diskussion inom partiet och utanför det.

Förutom bakslaget att Touko Aalto blev sjuk och måste avgå verkar De gröna ha drabbats av en intern panik och kris som ändrar den offentliga bilden av partiet och kan bli en black om foten. Det skapar en ännu större press på den tillfällig­a ordförande­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland