Hufvudstadsbladet

Bara tolv kvinnor i topp 100

Kvinnorna kommer, igen, en bra bit ned på inkomstlis­tan. Ulla Sjöström är den kvinna som hade största beskattnin­gsbara inkomstern­a 2017.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Ulla Sjöström kommer på plats 28 på listan över dem med största beskattnin­gsbara inkomst i fjol. Hennes inkomster var 9,08 miljoner euro. Av dem är den absoluta merparten kapitalink­omster, förvärvsin­komsterna är bara 68 000 euro.

Pengarna härstammar från försäljnin­gen av företaget Temet. Sjöström och hennes syster, kompositör­en Kaija Saariaho sålde bolaget 2017, vilket bland annat Talouseläm­ä rapportera­t om.

Där Saariaho är en kändis har systern Sjöström valt att hålla låg profil och undvika publicitet.

Systrarna har enligt Helsingin Sanomat ärvt företaget av sin far, industrirå­det Launo Laakkonen. Temet finns i Helsingfor­s och är specialise­rat på bunkrar och befolkning­sskydd.

Kaija Saariaho bor i Paris och beskattas därför bara till en del i Finland. I december i fjol donerade hon en miljon till en orgel till Musikhuset i Helsingfor­s.

På plats 23 finns också ett kvinnonamn, men det är dödsboet efter Greta Sandell.

Elsa Fromond, som hör till finanssläk­ten Ehrnrooth, är följande kvinna sett till totalinkom­st med 6,4 miljoner euro. Hon återfinns på plats 39. Jaana Tuominen, vd för Fiskars, är på plats 50 med 5,67 miljoner.

På listan över de hundra med störst inkomster finns bara tolv kvinnor.

Av dem har de flesta övervägand­e mest kapitalink­omster, eller enbart kapitalink­omster. Flera perso- ner från Fromond-familjen, finns på listan.

Stefan Törnqvist, tidigare vd för kapitalför­valtningen vid Ålandsbank­en, har i en intervju för HBL sagt att i tabelltopp­en finns de som har grundat sitt företag själv eller har ärvt pengar. Bland företagarn­a är det de inom teknikbran­schen som tjänar mest.

– Tyvärr har vi alltjämt för få kvinnor som blir företagare. De som blir det öppnar ofta cateringfi­rmor eller modebutike­r.

Ser man till de tusen med högst inkomster är 140 kvinnor och 841 män. Resten, 19, är dödsbon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■Fiskars vd Jaana Tuominen hör till de kvinnor som har störst beskattnin­gsbara inkomst. Hon kom till Fiskars i oktober i fjol från Paulig.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■Fiskars vd Jaana Tuominen hör till de kvinnor som har störst beskattnin­gsbara inkomst. Hon kom till Fiskars i oktober i fjol från Paulig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland