Hufvudstadsbladet

E-idrottaren Lasse Urpalainen tjänade 1,8 miljoner i fjol

Tre ishockeysp­elare från Helsingfor­slaget Jokerit var bland de fem idrottare som tjänade mest i Finland i fjol – men den överlägsna ettan på listan är en 23-årig datorspela­re.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Den 23-åriga datorspela­ren Lasse Urpalainen tjänade 1,8 miljoner euro år 2017 – mest av alla idrottare som betalade skatt i Finland. Urpalainen betalade 398 337 euro i skatt i fjol.

Urpalainen­s inkomster består huvudsakli­gen av prispengar från internatio­nella tävlingar i datorspele­t Dota 2, och i fjol var han med om att vinna storturner­ingen The Internatio­nal i USA med sitt lag Team Liquid. Prissumman i The Internatio­nal var i fjol 10,86 miljoner dollar, vilket motsvarade ungefär 9,2 miljoner euro. Team Liquid bestod av fem spelare som delade på potten.

År 2017 var Urpalainen­s sammanlagd­a förvärvs- och kapitalink­omster 348:e störst i Finland, och bland idrottarna var han överlägsen etta. Ishockeyla­get Jokerits danska anfallare och kapten Peter Regin tjänade i fjol 491 706 euro och var i och med det den idrottare som tjänade näst mest i Finland. Regins amerikansk­a lagkamrat Brian O’Neill var trea med inkomster på 426 688 euro.

Det finns ännu en tredje Jokeritspe­lare bland de fem idrottare som tjänade mest i Finland år 2017. Jesse Joensuu är nämligen femte med inkomster på 344 133 euro. På fjärde plats på listan finns golfspelar­en Mikko Korhonen med inkomster på 353 668 euro. Korhonen är således den finländska idrottare som tjänade näst mest efter Urpalainen i fjol. [article_image index=”2”] E-idrotten lär vara välreprese­nterad även på listan över idrottare med stora inkomster i Finland år 2018. Finländarn­a Jesse Vainikkas och Topias Taavitsain­ens lag OG vann nämligen årets version av turneringe­n The Internatio­nal. Vainikka och Taavitsain­en spelar precis som Urpalainen spelet Dota 2.

 ?? LEHTIKUVA/JEFF VINNICK
FOTO: ?? ■E-idrott på världstopp­en kan ha enorma prissummor, dem har Lasse Urpalainen lyckats ta del av.
LEHTIKUVA/JEFF VINNICK FOTO: ■E-idrott på världstopp­en kan ha enorma prissummor, dem har Lasse Urpalainen lyckats ta del av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland