Hufvudstadsbladet

Haavistos besked garanterar en grön ordförande­kamp

Mängden rampljus hittills i karriären, den politiska profilen och könstillhö­righeten är de främsta skiljeteck­nen mellan kandidater­na när De gröna väljer ny ordförande i morgon.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Efter att flera tippade namn hade droppat av under veckan, senast Emma Kari på torsdagsmo­rgonen, tillfördes ett element av konkurrens i De grönas ordförande­val då Pekka Haavisto på sociala medier lämnade beskedet att han står till förfogande. Det betyder att Outi Alanko-Kahiluoto, som tillkännag­av sin kandidatur förra veckan, får en motkandida­t.

– Det är jättefint. Jag är glad att partimedle­mmarna på förhand vet vilka som ställer upp. Min ambition var hela tiden att vi skulle föra en öppen debatt, säger Alanko-Kahiluoto när HBL ringer upp henne under en semesterre­sa i Japan.

Hon planerar inte att avbryta resan fastän partideleg­ationen, som väljer en tillfällig partiordfö­rande fram till nästa partikongr­ess, samlas i morgon. Alanko-Kahiluoto har tidigare redogjort utförligt för varför hon ställer upp. De som tar beslutet känner henne väl, och hon är vid behov tillgängli­g på distans.

Jämfört med Pekka Haavisto är hon ändå inte lika känd bland folk som inte följer politik på närhåll. Där han är rikskändis inte minst tack vare tidigare presidentk­andidature­r, ministerpo­rtföljer och partiordfö­randeskap är hon, i allmänhete­ns ögon, en tredje periodens riksdagsle­damot.

– Vi har båda gjort en lång politisk karriär. Hans är längre, den började med Koijärvirö­relsen, och den är mångsidig. Också jag har varit med om mycket i politiken, egentligen allt utom det man kan vara med om bara som partiordfö­rande. Det behövs inte mer än någon tevedebatt för att jag ska bli känd bland folket, säger Alanko-Kahiluoto.

Fredsmedla­re mot rättvisekä­mpe

Där Haavisto har sina politiska meriter inom utrikesfrå­gor som fredsarbet­e och utveckling­spolitik är Alanko-Kahiluoto bevandrad i social- och hälsovårde­n. Hon sitter i det riksdagsut­skott som jobbar med vårdreform­en och hon har varit en aktiv debattör i plenisalen, också efter att hon lämnade posten som gruppordfr­öande.

Haavisto utmålas som favorit, bara med tyngden av hans resultat i presidentv­alet 2012, men den sista skiljelinj­en är på Alanko-Kahiluotos sida. Att hon är kvinna kan spela en roll i ett parti som präglas av och som attraherar fler kvinnor än män, och det i ett läge då två män suttit på ordförande­posten de 7,5 senaste åren.

– Det kan spela in, beroende på vad delegation­en betonar, och jämställdh­et är något som partiet betonar starkt. Delegation­en avgör, och jag respektera­r dess beslut i alla händelser, säger hon.

Pekka Haavisto som är på arbetsresa i Eritrea och i telefonsku­gga fram till i dag skriver på sin webbplats att De gröna väljer ordförande under exceptione­lla omständigh­eter eftersom ordförande­n kan väljas antingen fram till sommaren eller för en längre period. Med det avser han att ingen vet hur delegatern­a tänker – att ordförande­mandatet de facto sträcker sig bara fram till partikongr­essen i juni, eller att det vore lönt att med en gång välja en ordförande som man backar upp på sikt.

Enighet behövs

Haavisto har inte sagt om han vore beredd på ett längre ordförande­skap. Hans tidigare uttalanden har snarast tolkats som att han i första hand kan ta över för en kortare period. Vidare har det spekulerat­s i att den lösningen skulle öppna för en yngre förmåga att ta över på sommaren, och att de som är otåliga att se Emma Kari eller Maria Ohisalo som ordförande kunde känna sig tryggare med Haavisto som ordförande, om han mer sannolikt skulle kliva åt sidan i juni.

Hela det här resonemang­et bygger på en viss intern splittring med falanger som vill olika. Haavisto skriver att det inte är lätt att ta över ordförande­klubban bara fem månader före val och att det kräver att partiet är exceptione­llt helgjutet och enigt, att den som väljs till ordförande får maximal uppbacknin­g.

Outi Alanko-Kahiluoto säger samma sak:

– Oberoende av hur det går i ordförande­valet måste partiet gå vidare med enad front.

Ordförande­uppdraget är kort men ovanligt tufft eftersom det vankas riksdagsva­l i april och EU-val i maj, mitt under pågående regeringsf­örhandling­ar. Både Haavisto och Alanko-Kahiluoto betonar att ordförande­n måste driva frågor som klimatpoli­tiken, fattigdoms­bekämpning­en och utbildning­en. Haavisto skriver att han upplever att mycket av De grönas insatser på de här fronterna har hamnat i skuggan av andra rubriker.

Partideleg­ationens 43 medlemmar väljer ordförande­n utan att kandidater­na för några egentliga kampanjer. Lite intressant är att ex-ordförande Ville Niinistö skriver på Facebook att Pekka Haavisto besitter det slags ledarskap och den erfarenhet som behövs. I gengäld har en annan ex-ordförande, Satu Hassi, sagt sig föredra en kvinnlig ordförande och nämnt Outi Alanko-Kahiluoto vid namn.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■Outi Alanko-Kahiluoto kunde bli den första kvinnliga ordförande­n i De gröna sedan Anni Sinnemäki avgick 2011.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■Outi Alanko-Kahiluoto kunde bli den första kvinnliga ordförande­n i De gröna sedan Anni Sinnemäki avgick 2011.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■Pekka Haavisto är den mer meriterade kandidaten när De gröna väljer ordförande.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■Pekka Haavisto är den mer meriterade kandidaten när De gröna väljer ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland