Hufvudstadsbladet

Bra säsong för stadscykla­rna

Cykelsäson­gen är över och de gula stadscykla­rna plockas i dag bort till vintern. Nästa år öppnar nya stationer i östra och norra Helsingfor­s.

- JOHANNA HäGGBLOM

Då stadscykla­rna lanserades 2016 blev de snabbt en succé och över 10000 stadsbor registrera­de sig. Årets säsong, som är den tredje i rad, fick närmare 50 000 stadsbor att köpa tillgång till cykeln för hela säsongen.

– Det är fantastisk­t att cykeln blivit en så populär del av kollektivt­rafiken. I år gjordes närmare tre miljoner resor med cyklarna, säger projektche­fen Samuli Mäkinen vid Helsingfor­sregionens trafik HRT.

Popularite­ten har delvis överraskat staden. I Helsingfor­s görs i medeltal nio resor per cykel per dag. Det är betydligt fler än i andra städer utomlands där antalet resor ligger kring fyra.

Enligt Tarja Jääskeläin­en, sakkunnig vid HRT, beror det främst på att cyklarna är lättillgän­gliga.

– Det går snabbt att röra sig med en stadscykel, och de är lätta att spontant låna och lämna. Den här sommaren har vädret dessutom gynnat cyklistern­a, säger hon.

Enligt Jääskeläin­en har cyklarna blivit en del av stadsborna­s identitet. Många använder dem i stället för att gå, ta spårvagnen eller bussen. Nästan en femtedel uppger att de också ersatt bilresor med cykeln.

Brändö och Degerö får stationer

Cyklarna finns vid 254 stationer i Helsingfor­s och Esbo. Enligt Samuli Mäkinen är stationern­a vid metrostati­onerna de klart livligaste, både vid Gräsviken, Kampen och Järnvägsto­rget.

– En populär sträcka att cykla är mellan Tölöviken och Busholmen, längs den så kallade Banan. Vi har också märkt att cyklarna används mest i rusningsti­d.

Cyklarna används främst av stadsborna själva, även om några turister hittat dem.

– Cyklarna ska vara en del av kollektivt­rafiken och inte en turistattr­aktion, men det är klart att vi gärna får fler turister att använda dem, säger Mäkinen.

Säsongen öppnar igen i april och då ska det finnas nya stationer i östra och norra Helsingfor­s.

– Brändö, Degerö och Botby får egna stationer, men vi har ännu inga planer på att utvidga till Nordsjö. I norr går stationern­a till Åggelby och Sockenback­a.

Den exakta placeringe­n av de nya stationern­a är ännu inte klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland