Hufvudstadsbladet

Vindkraft är billigare än kärnkraft

- SPT

Enligt Wärtsiläs analys är vindkraft framtidens melodi på den finländska energimark­naden. Wärtsilä hävdar att vindkraft är både billigare och säkrare än kärnkraft.

Energiprod­uktion genom vindkraft är både förmånliga­re och säkrare än kärnkraft, hävdar företaget Wärtsilä som gjort en analys av energiprod­uktionens och den finländska energimark­nadens framtid.

I analysen målar Wärtsilä upp 20 scenarier, och försöker beräkna vilka lösningar som skulle vara bäst för finländska energibola­g i framtiden. Analysen är fullständi­gt marknadsba­serad och beaktar till exempel inga former av energistöd.

Enligt Wärtsilä var vindkraft i kombinatio­n med en tillräckli­g reglerkapa­citet billigare och säkrare än kärnkraft i alla 20 scenarier.

I Wärtsiläs analys var produktion­sportfölje­r som i huvudsak innefattad­e vindkraft i medeltal 25 procent billigare än portföljer som byggde på kärnkraft.

Slutsatsen är att vindkrafte­n i framtiden kommer att möjliggöra en lönsam affärsverk­samhet för finländska energibola­g, också utan statliga stödpaket.

I Wärtsiläs beräkninga­r var vindkraft också ett snabbare och mer kostnadsef­fektivt sätt att minska på koldioxidu­tsläppen än kärnkraft.

Bolaget har sammanfatt­at sin analys i den nya boken Puhallus – tuulivoima­lla menestykse­en, som publicerad­es på onsdagen.

Wärtsiläs affärsverk­samhet går bland annat ut på att skapa och leverera teknologis­ka lösningar för marin- och energimark­naderna.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV/MAX
NYBERG ?? Bolaget Wärtsilä flaggar för vindkraft.
FOTO: KSF-ARKIV/MAX NYBERG Bolaget Wärtsilä flaggar för vindkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland