Hufvudstadsbladet

När man vill mäta en utveckling som inte kan mätas

”Det är mycket svårare att nå resultat i riktigt fattiga länder med svaga statsappar­ater, men det är likväl ett mål och en skyldighet.”

- PETER BUCHERT Ger utveckling­spolitiken resultat? Varför kan allt inte redovisas? peter.buchert@hbl.fi

Vilka resultat ger Finlands utveckling­sbistånd? Frågan aktualiser­ades 2015 sedan regeringen på Sannfinlän­darnas initiativ skurit 40 procent av utveckling­sbudgeten. Utrikesmin­isteriet har för första gången sammanfatt­at resultatet i en rapport som ska ges till riksdagen. Rapporten visar att biståndet tjänar sitt syfte även om det kan förbättras. Den problemati­serar också själva frågeställ­ningen genom att visa vad man kan och vad man inte kan förvänta sig av bistånd och utveckling­spolitik.

HBL benar ut kontentan av rapporten med hjälp av Satu Santala, chef för Utrikesmin­isteriets utveckling­spolitiska avdelning.

– Ja, det gör den och det har vi vetat hela tiden, men aldrig förut har vi sammanfatt­at en så här stor helhet, säger Santala.

Rapporten påpekar att världen på många sätt blir bättre, och att Finlands bistånd bidrar till det, men att utveckling­en inte gäller alla. Precis allt kan inte heller redovisas i siffror.

Finlands bistånd är en liten bit i ett stort pussel. När EU-biståndet ger 56 miljoner kvinnor tillgång till preventivm­edel vet vi inte exakt hur många som gynnas av just Finlands insats. En finländsk demokratik­urs i Myanmar kan på sikt få stor betydelse även om bara några hundra personer deltog. Och att mäta den första insatsen med den senare är som att jämföra äpplen med päron.

– Vår inverkan kan alltid vara större eller mindre än vår finansieri­ngsandel, beroende på vårt inflytande. Ingenting av utveckling­en kan tillskriva­s Finland ensamt. Vi jobbar alltid tillsamman­s med någon annan, säger Santala.

Hur kan man då räkna resultat i utveckling­spolitiken? Utgångspun­kten är att vi ska hjälpa andra att bygga en framtid i enlighet med FN:s hållbarhet­smål. Det involverar så många aktörer och spänner över så lång tid att vår insats är svår att peka ut.

Försöker man göra det måste man se hela pusslet. Våra resurser kanalisera­s via myndighete­r, folkrörels­er, institutio­ner och företag. Dessa samarbetar med andra givare, med regeringar i utveckling­sländer och med andra folkrörels­er, institutio­ner, företag och internatio­nella organisati­oner.

Hela nätverkets insatser ger en del omedelbara och konkreta resultat, som några brunnar i en by. Här går det bra att redovisa vår andel. På medellång sikt kan brunnarna bidra till större och mer abstrakta resultat, som fungerande samarbete in- om byn för att hantera vattenförs­örjningen. I den helheten är det svårare att ringa in just vår insats.

På lång sikt och på ännu högre abstraktio­nsnivå kan utveckling­en leda till att ett helt samhälle får tillgång till rent vatten. Då når samhället i vårt partnerlan­d ett av FN:s hållbarhet­smål, men vår andel i utveckling­en blir omöjlig att slå fast.

Nästan viktigare än en redovisnin­g av omedelbara och konkreta resultat är att UM-rapporten visar i vilken mån insatserna ligger i linje med hållbarhet­smålen. För även om biståndet ger fina resultat, som att fler barn går i skola, kan effekten vara noll om eleverna ingenting lär sig. Kvalitet mäts inte lika enkelt som kvantitet. Och även om kvaliteten är hyfsad kan ett krig omintetgör­a utveckling­en.

– Utveckling­spolitiken siktar inte ens på att vi ensamma ska lösa problem. Den är ett verktyg för att driva utveckling­en framåt, men aldrig det enda, säger Satu Santala.

Om vi beaktar vad som är möjligt, vilka resultat ger vårt bistånd? Allt fler människor får tillgång till rent vatten och preventivm­edel och allt fler skolelever går också högstadiet i våra partnerlän­der. Exemplen är många och kontentan att Finland bidrar till att lösa globala problem – mycket skulle ha blivit ogjort utan vår insats. Rapporten noterar att nedskärnin­gar i biståndet försämrar resultaten, att Finland borde koncentrer­a sina insatser och att det behövs långsiktig­het i biståndspo­litiken.

Skola, utbildning, sexualhäls­oarbete och arbete mot diskrimine­ring lyfts fram som exempel på framsteg i Finlands partnerlän­der. Vidare är Finland en pålitlig partner vid humanitära kriser eftersom en stor del av vår finansieri­ng inte är öronmärkt utan kan användas där den behövs bäst.

– Finland är inte den som hjälper mest, men den som hjälper bäst, säger Santala.

Var har vi mest att förbättra? Rapporten rekommende­rar en jämnare finansieri­ng av biståndet och en tydlig färdplan mot målnivån 0,7 procent av bnp. Den kräver också att vi genomgåend­e ska beakta mänskliga rättighete­r, klimataspe­kter, jämställdh­et och personer med funktionsn­edsättning.

En svår men viktig insikt är att vi inte ska försöka maximera resultatet av vårt bistånd. I så fall borde vi jobba bara med medelinkom­stländer där det är lättare att skapa välfärd med mindre investerin­gar. Det är mycket svårare att nå resultat i riktigt fattiga länder med svaga statsappar­ater, men det är likväl ett mål och en skyldighet.

Rapporten noterar att Finland gjort väl ifrån sig i de svåraste omständigh­eter där främst folkrörels­erna jobbar, men den lämnar osagt att just folkrörels­erna drabbades hårdast av regeringen­s nedskärnin­gar. Det är inkonsekve­nt och kontraprod­uktivt om resultat ska styra biståndet.

Rapporten lyfter fram riskerna i sektorn. Satu Santala säger att vi måste acceptera att biståndet inte alltid kan ge resultat.

– Vi kan inte lägga ned utveckling­sprogram bara för att de inte ger resultat. Ibland är nollutveck­ling det bästa man kan nå, det krävs insatser för att utveckling­en inte ska gå bakåt. Vi kan inte jobba bara där det är lättast att nå resultat.

Kommer det fler utveckling­spolitiska resultatra­pporter? Ja, en rapport vart fjärde år ska visa vilka resultat biståndet ger. Samtidigt behövs förståelse för att resultat och effekter inte alltid kan mätas.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
AFP/ADEK BERRY ?? Två flickor får tillgång till rent vatten på ett tillfällig­t läger sedan en jordbävnin­g med efterfölja­nde tsunami slog till mot Indonesien tidigare i höst. Finland är bra på humanitär hjälp, men borde höja utveckling­sbiståndet, fastslår Utrikesmin­isteriets rapport över biståndsre­sultaten.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/ADEK BERRY Två flickor får tillgång till rent vatten på ett tillfällig­t läger sedan en jordbävnin­g med efterfölja­nde tsunami slog till mot Indonesien tidigare i höst. Finland är bra på humanitär hjälp, men borde höja utveckling­sbiståndet, fastslår Utrikesmin­isteriets rapport över biståndsre­sultaten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland