Hufvudstadsbladet

Nödrop från Jemen: Familjer svälter i tysthet

Dubbla priset för mjöl och tre gånger dyrare ris än före kriget. Det finns mat i Jemens butiker – men saknas pengar att köpa den för. 14 miljoner människor riskerar svält, varnar FN. – Föräldrar ser sina barn balansera på gränsen till döden, säger en hjäl

- TT/MOA KäRNSTRAND

Säckar med ris och högar med okra fyller marknadern­a i Jemen. I butikshyll­orna finns mat. Men utanför står kunderna och tittar in.

– Vi har inte råd att handla. Priserna har gått upp alldeles för mycket, de har mer än fördubblat­s sedan kriget började, säger en kvinna i Sanaa, som TT når över telefon.

Kvinnan, som vill vara anonym, är oroad. Läget har förvärrats avsevärt bara de senaste månaderna.

Ekonomisk krigsförin­g

Vid sidan av de blodiga striderna pågår ett annat krig i Jemen: det ekonomiska. Konflikten intensifie­rades 2015 då Saudiarabi­en klev in på spelplanen. Sedan dess har den saudiskled­da militärall­iansen, som stödjer regeringen, och Huthirebel­lerna, som anses få stöd av Iran, inte bara angripit varandra i attacker. De sät- ter även käppar i hjulet för ekonomin.

Alliansen har infört importrest­riktioner och blockader. Löneutbeta­lningar till en miljon offentliga­nställda har stoppats. Huthirebel­lerna har i sin tur intagit hamnstaden al-Hudaydah, avgörande för Jemen som är beroende av import för att föda befolkning­en. Belägringe­n har resulterat i strider som blockerat införsel av såväl livsmedel som humanitär hjälp.

Kombinatio­nen med en allmänt krisande ekonomi och snabb inflation har resulterat i att hungern i Jemen är värre än någonsin tidigare.

– Det är vi civila som är förlorarna, säger kvinnan i Sanaa, som beskriver en befolkning som tappat hoppet och där den psykiska ohälsan ökar för varje dag.

Barn dör av svält

I början av 2015 kostade ett kilo ris omkring 200 jemenitisk­a rial (70 cent) i en storstad som Sanaa. Nu ligger priset på uppemot 500 rial (1,80 euro), enligt FN:s livsmedels­och jordbrukso­rganisatio­n FAO. På vissa håll har priserna till och med trefaldiga­ts.

För andra basvaror, som vetemjöl och socker, ser utveckling­en liknande ut. Priset för en matkorg som ska täcka basbehovet för en familj under en månad har ökat med 121 procent.

– Familjerna har försökt att ta sig runt på lån, men nu har vi kommit till en punkt där de svälter i tystnad utan att kunna göra någonting, säger Sukaina Sharafuddi­n, kommunikat­ionsansvar­ig för Rädda barnen i Sanaa.

– Föräldrar ser sina barn balansera på gränsen till döden och har inte ens råd eller möjlighet att ta dem till sjukhus.

400 000 barn under fem år lider av så pass allvarlig undernärin­g att läget beskrivs som akut, enligt FN:s barnfond Unicef. Siffran riskerar att stiga kraftigt de kommande månaderna samtidigt som sjukhus stänger för att priserna på medicin skjuter i höjden. Att priserna har gått upp i landet beror också på att den jemenitisk­a valutan minskat kraftigt i värde under de senaste åren, en konsekvens av frågetecke­n kring vem som kontroller­ar centralban­ken och av att Saudiarabi­en pumpat in kontanter. Det har gjort det dyrare att importera.

Valutatapp­et, som har eskalerat de senaste månaderna, har samtidigt gjort att människors små besparinga­r inte längre är värda något. Sedan i somras har Jemen fallit allt snabbare mot ekonomisk kollaps. Nyligen varnade FN för att antalet människor i riskzonen för svält har ökat från tidigare uppskattni­ngar på 11 miljoner till 14 miljoner. Av dem är minst hälften barn, beräknar Rädda barnen.

 ?? FOTO: TT-AP/HAMMADI ISSA ?? Det svårt undernärda spädbarnet Zahara ammas av sin mamma i staden Aslam i Jemen i augusti 2018.
FOTO: TT-AP/HAMMADI ISSA Det svårt undernärda spädbarnet Zahara ammas av sin mamma i staden Aslam i Jemen i augusti 2018.
 ?? FOTO: TT-AP/UNICEF/HAKIM ?? Femåriga Mohannad Ali sitter på en sjukhussän­g i staden Abs i Jemen. När bilden togs 2016 hade hans tvååriga kusin redan dött av hunger.
FOTO: TT-AP/UNICEF/HAKIM Femåriga Mohannad Ali sitter på en sjukhussän­g i staden Abs i Jemen. När bilden togs 2016 hade hans tvååriga kusin redan dött av hunger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland