Hufvudstadsbladet

Jemen välkomnar nya fredssamta­l

Regimen i det krigshärja­de Jemen välkomnar nya fredssamta­l med Huthirebel­lerna. Beskedet kommer dagen efter att USA uppmanat de stridande parterna att sätta sig ner för att prata fred i Sverige.

- TT-AFP-REUTERS

”Jemen välkomnar alla försök att återställa fred”, skriver regeringen i ett uttalande enligt den statliga nyhetsbyrå­n Saba.

”Jemens regering är beredd att omedelbart påbörja samtal”, står det vidare.

Samtidigt samlar den saudiskled­da alliansen som stöttar regimen tusentals soldater nära den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah). Omkring 30 000 soldater backas upp av bepansrade fordon och stridsvagn­ar, enligt en källa i förberedel­se för en större insats de kommande dagarna. Truppförfl­yttningarn­a ses som ett tecken på att sätta press på Huthirebel­lerna som kontroller­ar staden.

Såväl FN som USA har satt press på de stridande parterna att inleda nya fredssamta­l. USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis sade på onsdagen att regimen och rebellerna bör mötas i Sverige tillsamman­s med FNsändebud­et Martin Griffiths i november.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) bekräftade samma dag planerna.

– Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten, sade hon till TT.

Även USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo manar till fredssamta­l. Han vill att den saudiskled­da alliansen upphör med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebel­lerna, som antas få stöd från Iran, att sluta med sina robotanfal­l riktade mot Förenade Arabemirat­en och Saudiarabi­en.

Tidigare försök till fredssamta­l om Jemen har misslyckat­s. I september i år planerades samtal i schweizisk­a Genève, men de ställdes in. Jemens utrikesmin­ister Khaled Alyemany anklagade då Huthirebel­lerna för att försöka sabotera samtalen och krävde att FN skulle vara mer bestämt när det gäller att få den andra sidan till förhandlin­gsbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland