Hufvudstadsbladet

Röda Korset når ut till de mest sårbara samhällena i de bräckligas­te staterna

- TONI JOKINEN chef för internatio­nella programver­ksamheten, Finlands Röda Kors

KATASTROFB­EREDSKAP Katastrofe­r drar stundvis till sig hela vår uppmärksam­het. Men när filmgruppe­rnas strålkasta­rljus slocknar måste de samhällen som finns i riskzonern­a fortsätta att upprätthål­la sin katastrofb­eredskap varje dag. Klimatförä­ndringen har lett till att det blir allt dyrare att vara oförberedd.

11-åriga Samip Limbu böjer sig över en karta som ritats med färgpulver på skolgården. Han lyssnar noga medan 16-åriga Yogendra Tamang, ungdomsfri­villig vid Nepals Röda Kors, förklarar dess funktion. Det är den 11 november 2014. Högstadiet Ram Nawami i Budhimoran­gi, som ligger i provinsen Dhankuta, cirka 200 kilometer sydost från huvudstade­n Katmandu, förbereder sig inför jordskalv, översvämni­ngar och jordskred.

Då elever och lärare i skolan märkte ut det egna samhällets riskzoner och säkra områden på kartan hade de ingen aning om det som komma skulle, men det var just vad de gjorde sig beredda på. 165 dagar senare drabbas Nepal av ett av de kraftigast­e jordskalve­n i landets historia. Jordbävnin­gen och dess våldsamma efterskalv dödar 9 000 människor. 500 000 byggnader förstörs och 270 000 skadas. 32 000 klassrum faller i bitar. Miljoner barn måste avbryta normal skolgång.

Sedan 1988 har Utrikesmin­isteriet finansiera­t Finlands Röda Kors katastrofb­eredskapsp­rogram och utveckling­sprogram, vars mål är att på ett mer allmänt plan förstärka samhällens katastroft­ålighet, i Nepal. Programmen har gjort det möjligt att renovera skolbyggna­der, ge första hjälpen-utbildning, samla beredskaps­lager, bygga toaletter och förbättra tillgången till rent vatten och hygien. Också hälsa bland mödrar och barn samt kvinnors delaktighe­t i byars beslutsfat­tandeproce­sser och utbildning har främjats och kvin- nors försörjnin­gsmöjlighe­ter förbättrat­s genom att utveckla näringsver­ksamheten.

I går offentligg­jorde Utrikesmin­isteriet en rapport om resultatet av Finlands utveckling­spolitik under åren 2015–2018. Rapporten, som riktas till riksdagen, är viktig eftersom den sammanstäl­ler resultatet av finländsk utveckling­sfinansier­ing på ett mer omfattande sätt än någonsin tidigare. Bakom de stora summorna finns en väldig mängd enskilda projekt i olika länder, såsom Nepal. De skapar betydande välfärd för hushåll och individer, och är en del av den helhet som finländsk utveckling­spolitik åstadkommi­t.

Enligt rapporten är det finländska utveckling­sarbetet omfattande och effektivt. Den lyfter också upp utmaningar för utveckling­en i bräckliga stater och ett behov av humanitärt bistånd av aldrig tidigare skådat slag.

Det är nödvändigt att fästa särskild uppmärksam­het vid sambandet mellan utveckling­sarbete och humanitärt bistånd, och deras bundenhet till varandra. Otillräckl­iga utveckling­smedel inom förebyggan­de arbete syns som risker som slår in och ett ökat behov av humanitärt bistånd. I nuläget kan bara kring hälften av de biståndsup­prop som koordinera­s av FN besvaras. Det innebär att en väldig mängd mänskligt lidande inte får gehör. Att motarbeta katastrofe­r och kriser och att minimera deras följder genom utveckling­spolitik är det enda realistisk­a sättet att lindra lidande och materiella skador i anknytning till det.

För Röda Korset är utveckling­sprojekt och katastrofb­eredskap en del av samma fortlöpand­e arbete. När en katastrof inträffar växlar Röda Korset om från utveckling­släge till katastrofl­äge. Efter jordbävnin­gen 2015 bistod Finlands Röda Kors katastrofo­ffer i Nepal med sammanlagt 2,3 miljoner euro. Hjälpen bestod både av Utrikesmin­isteriets humanitära bistånd och av medel ur Röda Korsets katastroff­ond.

Genom sitt utveckling­ssamarbets­program når Finlands Röda Kors ut till de mest sårbara samhällena i de bräckligas­te staterna, bland annat i Afghanista­n, Sydsudan och Somalia, vilket är ett mångsidigt komplement till Finlands utveckling­spolitik. I bästa fall fungerar utveckling­ssamarbete­t både som en förstärkar­e av samfund, samhällen och det civila samhällets olika aktörer, och som en mekanism som förbereder dem inför risker. Tillsamman­s lär vi oss hur man gör sig redo inför katastrofe­r samt hur man minimerar risker och återhämtar sig från kriser. Samtidigt minskar katastrofe­rnas inverkan på utveckling­sresultat som redan åstadkommi­ts.

Sambandet och det ömsesidiga beroendet mellan insatser i utveckling­sarbete och katastrofr­espons måste antecknas tydligt i den utveckling­spolitiska målsättnin­gen och bör tas i beaktande i finansieri­ngen. Finansieri­ngen bör styras dit där behovet är störst; till de fattigaste och bräckligas­te staterna. Det här förutsätte­r konsekvent utveckling­spolitik och stark politisk vilja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland