Hufvudstadsbladet

Sökes: partiledar­e

I övrigt är Spahn och Merz samma andas barn. Konservati­va, marknadsek­onomiskt liberala.

- IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

Knappt hade Angela Merkel avslutat meddelande­t om sin avgång från partiledar­posten innan spekulatio­nerna om hennes efterträda­re var i full gång.

Redan samma kväll anmälde partisekre­terare Annegret Kramp-Karrenbaue­r och hälsovårds­minister Jens Spahn sitt intresse och snart ställde sig också finansjuri­sten Friedrich Merz, tidigare riksdagsgr­uppsordför­ande till förfogande.

Nya eller mindre kända namn utanför Tyskland, kanske. Men troligen kommer omvärlden att stifta närmare bekantskap med ett av dem.

Avgörandet faller på Kristdemok­raternas partikongr­ess i början av december i Hamburg.

Där skall 1 000 delegater från hela landet debattera partiets framtida riktlinjer och rösta in en ny partiordfö­rande.

En avgörande roll har lokalavdel­ningarna från de stora delstatern­a Nordrhein-Westfalen och BadenWürtt­emberg. De får skicka flest delegater.

För tillfället drar Friedrich Merz det största intresset till sig. Dels på grund av överraskni­ngsmomente­t; den stridbare tidigare CDU-politikern lämnade rikspoliti­ken för knappt tio år sedan för finansvärl­den, dels för att Merz anses vara den som bäst kan stävja AfD:s framfart.

Merz är för en konservati­v, marknadsin­riktad politik. Han vill avsluta den mittenlinj­e som har varit Merkels varumärke och föra partiet högerut, där det hör hemma. – Vi skall inte finna oss i att det både till vänster och till höger har uppstått partier som vill splittra samhället, säger Merz. Nu behövs en klar politisk profil och politiska lösningar.

Med Angela Merkel har Merz ingenting otalt, trots att hon 2002 utmanövrer­ade honom från gruppordfö­randeposte­n för att själv överta den.

– Då gillade jag det inte, medgav Merz på en presskonfe­rens, men efteråt har jag insett att beslutet var rätt.

Merz kommer från Nordrhein-Westfalen precis som den andra motkandida­ten, Jens Spahn. Men medan Merz snart fyller 63 är Spahn 38. Han blev invald i förbundsda­gen som 22-åring, en av de yngsta någonsin. Spahn är en aktiv hälsovårds­minister, öppet homosexuel­l, katolik, makthungri­g. Han talar givetvis för att yngre krafter skall ta över. Det sista kapitlet i hans nyutkomna memoarbok har titeln ”Kansler, vad annars …”

I övrigt är Spahn och Merz samma andas barn. Konservati­va, marknadsek­onomiskt liberala. Men blir en av dem vald är den merkelska ekvationen att stanna kvar som förbundska­nsler högst antagligt i fara. I varje fall på sikt. Bägge två vill nog ta över hela bageriet och nöjer sig inte bara med en bit av kakan. För att travestera en känd gammal graffiti i Berlin.

Annegret Kramp-Karrenbaue­r, 56, är Angela Merkels favorit och adept. Hon var tidigare regeringsc­hef i Saarland i sydväst men handplocka­des av Frau Merkel till partisekre­terare i februari. Här sidsteppad­e hon förövrigt Jens Spahn, vars förhoppnin­gar att stiga i partihiera­rkin grusades. Åtminstone den gången. Kramp-Karrenbaue­r är välsedd och respektera­d. Som ordförande skulle hon sannolikt fortsätta i Merkels mittenfåra.

Läs även Irma Swahns blogg: tyskland.blogg.hbl.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland