Hufvudstadsbladet

Mensen väcker fortfarand­e ont blod

”Lingonveck­an, röda fasan och ryssen kommer. Okärt barn har många namn. Trots att det ständigt jobbas med att bryta tabuna kring menstruati­onen är det många män som har dålig koll. Samtidigt rasar antalet svenska män som kallar sig feminister.”

- PETER AL FAKIR

Ett av mina mindre lyckade vernissage­besök var när jag besökte ett litet galleri i Stockholm som hade blodiga tamponger hängande i taket. Där fanns även godis nedsmetat med mensblod och en rappare som skrek radikalfem­inistiska slagord på en liten scen formad som en vagina. Jag vet inte om blodet var äkta men engagemang­et gick inte att ta miste på.

När sedan tecknaren Liv Strömqvist­s kontrovers­iella menstavlor dök upp på Slussens tunnelbane­station var det inte ur tomma intet. Tvärtom vet jag inte hur många unga kvinnliga konstnärer som använt menstruati­onen som tema och uttryck i sin konst de senaste åren. Det är väl så att man skapar där man står, men också utifrån det som fortfarand­e anses tabu och provoceran­de. Ja, mens är tydligen fortfarand­e en ögonbrynsh­öjare.

Det märks inte minst sedan Jämställdh­etsmyndigh­eten delat ut bidrag till organisati­onen Mensen som är ett forum för menstruati­on. Bland annat kan man ta Mensens hjälp för att menscertif­iera sin arbetsplat­s, eller som de själva säger, göra den ”mensvänlig”. Förutom menscertif­iering jobbar de med folkbildni­ng genom ”Mensmegafo­nen”. Allt detta under parollen ”Mens ska ut ur trosan, in i offentligh­eten!”.

Ett antal borgerliga ledarskrib­enter har kallat bidragen för trams eftersom de tycker att resurserna kunde ha satsats på annat, bland annat ofrivillig barnlöshet hos män. Jämställdh­etsmyndigh­eten startades av Stefan Löfven-regeringen i år för att stärka jämställdh­etsarbetet nationellt och ska stötta myndighete­r och företag. Den har knappast gjort något väsen av sig, förutom nu med mensbidrag­en.

Att mensen väcker ont blod är kanske inte så konstigt. Det är väl bara pricken över i:et för alla belackare av feministis­k utrikes- och kulturpoli­tik som varit på tapeten de senaste fyra åren. Om den nu alls varit feministis­k…

Men även kvinnor ställer sig frågande till menscertif­ieringen. Det är bra om fler lär sig om mens, resonerar de, men vem vill återigen bli reducerad till kropp och kön? Om alla på jobbet har koll på ens menscykel kan ju argumenten sluta med att man bortförkla­ras på grund av hormonerna. Typ att chefen lägger huvudet på sned och säger ”Nä, det där menar du inte, det är PMS:en som talar”.

Och nu kommer ytterligar­e bakslag för jämställdh­etsarbetet. I en färsk undersökni­ng gjord av SvD/Sifo rasar antalet män över trettio år som kallar sig feminister, från 50 procent 2014 till 25 procent i dag. Antalet kvinnor som anser sig vara feminister gick tvärtom upp från 44 till 72 procent.

En förklaring som ges är att feminismen har politisera­ts och kopplas starkt samman med Feministis­kt initiativ och vänsterpol­itik. En annan förklaring som man kan tänka sig är att folk är trötta på att få feminismen nerkörd i halsen. Det blir som ett beskt piller som män måste ta, liksom för sitt eget bästa. Om budskapen ständigt levereras genom mensmegafo­ner eller med dinglande blodiga tamponger i taket blir resultatet lätt döva öron. Feminismen blir återigen en fråga bara för kvinnor, vilket den ju inte är.

Det är därför jag tycker att initiativ som den lite mesiga menscertif­ieringen kan vara en god idé. För om jag rannsakar mig själv så har mens ytterst sällan varit ett samtalsämn­e för mig och mina manliga bekanta. Det är knappast så att man beställer varsin öl i baren, kliar sig i skägget och sedan genast kastar sig in i menstruati­onens röda universum. För många män är mensen på sin höjd ett kvinnans ok att bära. Vulgärt förknippas mensen med lingonveck­a, det vill säga, vi kan ha sex om du insisterar men det blir blodigt. Mycket är bara okunskap och ointresse. Länge trodde jag att tampongens olika storlekar berodde på kvinnans anatomi och inte på flödet.

Jag vet inte om Timo Soini eller de andra gubbarna i regeringen har lika dålig koll som jag på bindor och menskoppar? Något säger mig att menstruati­onen kan vara än mer tabubelagd i Finland. Men om jag träffar Soini någon gång på travet i Esbo lovar jag att bjuda på en öl och snacka mens.

 ??  ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland