Hufvudstadsbladet

Kalla vill se OS i Stockholm

Politikern­a i Stockholm är tveksamma till en svensk OSansökan. Men konkurrent­erna om värdskapet blir allt färre, och de svenska vinteridro­ttsstjärno­rna är positiva.

- Tt

– Det vore otroligt stort om OS skulle komma till Sverige, säger Charlotte Kalla.

Det återstår fortfarand­e stora hinder för att vinter-OS och Paralympic­s 2026 ska kunna hamna i Stockholm. Den nya politiska majoritete­n i Stockholms stad stängde först dörren för en svensk ansökan, men har öppnat den på glänt efter att Sveriges olympiska kommitté (SOK) har lovat att inte kräva andra garantier än att Stockholm hyr ut arenor och andra platser i staden.

Och några av Sveriges främsta idrottsstj­ärnor inom vinteridro­tt står bakom ansökan. Freeskiing­åkaren Henrik Harlaut är född i Stockholm. Han fyrar av ett av sina breda, patenterad­e leenden och konstatera­r:

– Det hade varit hur fett som helst. Runt den tiden hoppas jag fortfarand­e tävla, då kommer jag att vara 34 år gammal. Det hade varit otroligt fett att få avsluta min tävlingska­rriär på ett OS, men förhoppnin­gsvis fortsätter jag mycket längre än så.

”Vore så coolt”

Landslagsk­ompisen Oscar Wester håller med Harlaut.

– Det vore helt sjukt. Det vore fantastisk­t.

– Det vore så coolt. Tänk att få uppleva ett OS i Stockholm, det kanske aldrig kommer hända igen men nu har vi chansen och då tycker jag att vi ska ta den.

Även bland längdåkarn­a vill man att den svenska kandidatur­en ska ta hem värdskapet.

– OS är någonting alldeles extra, det går inte att komma ifrån det. Det är en jättehäfti­g resa att vara på, som man blir påmind om under så lång tid. Att få göra den resan mot ett hemma-OS, det skulle ju vara jättestort för de aktiva som skulle represente­ra Sverige. Och det är så mycket mer än bara längdlands­laget, den gemenskape­n som man känner flera år innan av att tillhöra ett stort sammanhang, det är mäktigt som idrottare, säger Charlotte Kalla.

– Men jag kommer inte att vara aktiv då. Det är jag säker på.

 ?? Foto: tt/CLaudio BreSCiani ?? Charlotte Kalla har vunnit tre OS-guld under sin karriär.
Foto: tt/CLaudio BreSCiani Charlotte Kalla har vunnit tre OS-guld under sin karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland