Hufvudstadsbladet

Skidstjärn­an offer för rattilska – ”du dödar oss”

OS-guldmedalj­ören Jessica Diggins råkade ut för en skrämmande incident när hon tränade hemma i Minnesota.

- MaRCus lINdqvIst

Jessica Diggins och Kikkan Randall gjorde historia då de blev de första amerikaner­na som vann OS-guld i Pyeongchan­g i vintras. Hemma i Minnesota är hon känd, fast längdåknin­g är en liten sport i USA.

Nyligen blev hon dock utsatt för en otäck form av trakasseri, då en bilist hotade Diggins och hennes kamrat Kris Hansen då de var ute och åkte rullskidor. Diggins berättar om händelsefö­rloppet i sin blogg.

Bilisten passerade skidåkarna så nära att Diggins nästan förlorade balansen på grund av vinddraget – trots att det var en rak väg med gott om utrymme att passera och Diggins och Hansen skidade efter varandra. Därefter saktade han in med sin SUV framför dem och blockerade vägen. När de försökte passera honom accelerera­de han igen och när de saktade in stannade han framför dem.

”Jag knackade på fönstret och skrek att han kommer att få oss dödade, men han visade långfingre­t och vred upp musikvolym­en.

Diggins kompis och före detta tränare Kris Hansen tog fram sin mobiltelef­on för att ta en bild, men då gasade bilisten och försvann. Diggins skrev upp registernu­mret i sanden innan de ringde polis.

Efter att polisen kontaktat mannen, bad han om ursäkt. I Minnesota är det förbjudet att passera en cyklist eller fotgängare med mindre än tre fots avstånd (cirka 90 cm).

– Händelsen fick mig att må illa. Om killen hade varit tjugo centimeter närmare, skulle vi ha hamnat på sjukhus eller varit döda. Om en bil hade kommit emot oss medan han trängde ut oss mot mitten av vägen, skulle vi ha hamnat på sjukhus eller varit döda. Jag tror att aggressiva förare inte inser att om de ”bara skojar lite” med någon för att ”lära dem en läxa” så kan de göra sig skyldiga till mord precis där.

 ?? Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n ?? Jessica Diggins har fyra VMmedaljer och ett OS-guld som sina främsta meriter.
Foto: LeHtikuva/Martti kainuLaine­n Jessica Diggins har fyra VMmedaljer och ett OS-guld som sina främsta meriter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland