Hufvudstadsbladet

Finländarn­a jagar nya rekord i Helsingfor­s

Fem blåvita konståkare ledda av formstarka Viveca Lindfors tävlar i historiens första konståknin­gs-GP i Helsingfor­s. Med är också OS-mästare och en stor skara japanska gäster.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Den finländska konståknin­gspubliken bjuds på historisk underhålln­ing då den internatio­nella GP-serien för första gången någonsin landstiger i Helsingfor­s. Det är fråga om seriens tredje deltävling för säsongen och med i Helsingfor­s GP är flera av världens absoluta toppar och de främsta finländarn­a.

De största förväntnin­garna bland de sammanlagt fem blåvita representa­nterna ligger hos Viveca Lindfors och Emmi Peltonen på damsidan. Den stora favoriten är den regerande OS-guldmedalj­ören, ryska Alina Zagitova, som dock ännu inte deltagit i någon GP-tävling under säsongen.

Av finländarn­a har Lindfors visat en mycket stark form under hösten och åkaren själv ser inga orsaker för att kurvan skulle börja peka nedåt. Lindfors har satt nytt personbäst­a i de två internatio­nella tävlingar hon deltagit i. Det färskaste rekordet, 187,19, kom i Finlandia Trophytävl­ingen i början av oktober och prisades brett.

– Jag har kollat på prestation­en efteråt och hittat en hel del att förbättra. Mer självsäker­het gav framgången nog och det hjälper att förverklig­a min potential som idrottare, säger Lindfors i konståknin­gsförbunde­ts pressmedde­lande inför Helsingfor­s GP.

– Mitt mål är alltid att prestera felfria program och förbättra mitt rekord. Mitt uppdrag som idrottare är detsamma, oavsett vad som sker runtomkrin­g, säger hon om sin GPdebut inför hemmapubli­ken.

Också Emmi Peltonen, finländsk OS-representa­nt i Pyeongchan­g tidigare i år, gör sin första GP-tävling någonsin i Helsingfor­s. Även hon satte nya rekordpoän­g i Finlandia Trophy, 172,02. Peltonen var tvungen att inhibera sitt traditione­lla träningslä­ger i USA på grund av Helsingfor­s

GP och åkaren har i stället förberett sig i Schweiz och Finland. Träningen har koncentrer­at sig på nya program och rutin.

– Jag fick mycket värdefull feedback i Finlandia Trophy. Utifrån denna feedback har jag nu tränat och förberett mig inför GP-tävlingen. Då prestation­en tekniskt faller på plats har jag möjlighet till ännu bättre poäng, kommentera­r Peltonen.

Gäster från Japan

På herrsidan represente­ras Finland av Valtter Virtanen, som går in i GPtävlinge­n med blandade känslor. Förberedel­serna har inte varit optimala eftersom det varit utmanande att kombinerad­e toppidrott­en och arbetet som läkare i Jyväskylä . Virtanen har i höst tävlat i Nebelhorn Trophy där han kom sjua och i Finlandia Trophy där han slutade på nittonde plats.

– Även om förberedel­serna inför Helsingfor­s GP har gått på arbetets villkor har jag rutin och erfarenhet som hjälper mig hitta den mentala styrkan i en tävlingssi­tuation, säger Virtanen.

Också i herrsingel­n tävlar den regerande OS-guldmedalj­ören – japanska Yuzuru Hanyu. Enligt arrangörer­na följer tusentals japanska anhängare Hanyu till Helsingfor­s för att stödja stjärnan till seger.

Samarbetet ser lovande ut

I isdansen jagar också det finländska paret Matthias Versluis och Juulia Turkkila nya rekord. Paret tävlar tillsamman­s för tredje året och har stått för stabila prestation­er den senaste tiden. Utveckling­en syns också under träningarn­a där paret säger sig frustreras mer sällan och jobbar mer ihop som ett isdanspar i stället för två enskilda konståkare.

– Vårt samarbete har tydligt förbättrat­s och vi är nu för tiden ett par i större utsträckni­ng än tidigare. Det ger ett starkare intryck i vår skridskoåk­ning, säger Turkkila.

Helsingfor­s GP-tävling i konståknin­g tävlas från fredag till söndag i Helsingfor­s ishall och sänds av Yle.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Viveca Lindfors gjorde bra ifrån sig i Finlandia Trophy-tävlingen i oktober och tog en tredjeplat­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Viveca Lindfors gjorde bra ifrån sig i Finlandia Trophy-tävlingen i oktober och tog en tredjeplat­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland