Hufvudstadsbladet

Teemu Tainio tar över i Haka

- JONAS VON WENDT

En av Finlands bästa spelare genom tiderna, Teemu Tainio, blir ny chefsträna­re i division 1-klubben Haka.

Det mångåriga utlandspro­ffset fungerade denna säsong som Keith Armstrongs högra hand i den anrika Valkeakosk­iklubben.

Den 38-årige Tainio är hemma från Torneå där han spelade en säsong i TP-47 innan han som 17-åring flyttade till dåvarande storklubbe­n Haka. Där blev det 46 ligamatche­r och 14 mål innan flyttlasse­t gick till Auxerre där han fick träna under legendaris­ka Guy Roux vakande öga. I Auxerre blev det uppemot 200 matcher, ett par cuptitlar och spel i Champions League.

Auxerre hörde under Tainios tid i Frankrike till landets bästa klubbar. Bland gamla lagkamrate­r märktes namn som bland andra Djibril Cissé och Philippe Mexes.

Efter Auxerre blev det Tottenham där skadorna stundtals ställde till det. Efter det hann han ännu spel med i Sunderland, Birmingham, Ajax, New York Red Bulls och HJK. I landslaget blev det 66 matcher. Utan en mängd skador hade det blivit betydligt fler.

– Jag tvekade inte en sekund då jag tillfrågad­es. Efter ett par år som assisteran­de tränare är det dags för mig att pröva hur mina egna ideer och metoder fungerar, säger Tainio till Iltalehti. Haka har i nuläget kontrakt med åtta spelare. – Vi ska hoppas att vi kan spika truppen så snabbt som möjligt. Ju längre tid vi får tillsamman­s desto bättre blir vi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland