Hufvudstadsbladet

”Krångla inte till det”

Veho etablerade sig i Sverige 2007. Det blev en svår början med förluster de första åren och en stor goodwillav­skrivning 2008. I dag har företaget en god lönsamhet med bilbransch­ens mått mätt, och växer genom både egna investerin­gar och företagsup­pköp.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@ksfmedia.fi

Metin Basberber har spelat en viktig del i företagets utveckling sedan han hösten 2011 tog över som vd för Veho Bil Sverige efter en lång karriär på Volvoåterf­örsäljaren Bra Bil, där han bland annat blev Roger Moores betrodda försäljare.

– Krångla inte till det och håll vad du lovat, är hans enkla ledarskaps­recept.

När han började på Veho Bil drog han bland annat in en del personalfö­rmåner på grund av företagets dåliga lönsamhet. En av förmånerna som rök var personalen­s lunchkupon­ger, vilket inte togs emot med glädje, precis.

– Jag förklarade för personalen att man måste tjäna pengar för att göra av med dem. Jag lovade också att kupongerna kommer tillbaka när vi gör vinst igen. När sedan lönsamhete­n förbättrad­es kom förmånen tillbaka innan personalen ens hann återkomma till frågan, säger Basberber när Hbl besöker Veho Bils huvudkonto­r och butik i Kungens Kurva i Stockholm.

Håll personalen underrätta­d

En annan grundlägga­nde regel Basberber följer i sitt ledarskap är att hela tiden hålla personalen underrätta­d om hur det går i företaget.

– Jag kör regelbunde­t en genomgång av resultat för hela personalen. Det är en extremt bra dialog, för alla mål en vd sätter upp ska vara mätbara. I det här företaget är man minst av allt tyst när jag kommer in i rummet, säger han.

Basberber säger att han bokstavlig­en har dörren öppen för alla anställda. Det är också många som kommit till honom för att lufta sina problem, ge utveckling­sförslag eller för att annars bara dryfta något.

– Alla vet också att jag alltid kommer att diskutera med deras närmaste chef vad jag hört, så det är rent spel åt alla håll. Som chef gäller det att vara lyhörd för hur personalen mår, och då är öppenhet det viktigaste, säger han.

Tillsamman­s med personalen har Basberber ställt upp målsättnin­gen att Veho Bil ska bli bilförsälj­aren med de mest engagerade medarbetar­na inom branschen i Sverige.

– Engagemang är inte det samma som att vara nöjd, vilket i praktiken innebär att man lutar sig tillbaka i stolen. Ett verkligt engagemang kommer inte heller på order. Alla måste vara lika intressera­de av att utveckla företaget, säger Basberber.

Great place to work

För att kunna analysera personalnö­jdheten på bredare nivå har Veho Bil gått med i Great Place to Work, en institutio­n som inte bara rankar de bästa arbetsgiva­rna i 50 länder, utan framför allt hjälper företagen att skapa tillitsful­la relationer på jobbet.

– En engagerad personal ger bättre lönsamhet, och då är det stämningen på jobbet som avgör. Det var faktiskt personalen som tog initiative­t till att vi skulle gå med i Gre- at Place to Work så vi på riktigt kan mäta oss med företag i hela Sverige och Europa, säger han.

Enligt Basberber ligger företaget över branschsni­ttet i den senaste personalmä­tningen. Kurvan har pekat stadigt uppåt under de år företaget varit med i Great Place to Work.

– Undersökni­ngen går till så att varje medarbetar­e skriver vad hen tycker. Om några frågor sticker ut tar vi och löser dem tillsamman­s. Det har varit ett bra sätt att se vilka utveckling­spunkter alla anställda gemensamt kan åtgärda, säger han.

Ta hand om kunderna

I juni såldes det rekordmång­a bilar i Sverige eftersom beskattnin­gen och förmånsvär­det på fossilt drivna bilar skulle stiga i juli. Efter det sjönk försäljnin­gen massivt i landet i juli för att sedan sakta börja repa sig i augusti och september.

– Det är många externa faktorer som påverkar nybilsförs­äljningen. Service och försäljnin­g av begagnade bilar har du däremot full koll på om du tar hand om dina kunder. Därför talar vi inte längre till exempel om kundmottag­are utan servicesäl­jare. Den stora bristvaran i dag är tid, och därför ska inte kunderna behöva besöka verkstaden flera gånger för samma sak, betonar Basberber.

En engagerad personal ger bättre lönsamhet, och då är det stämningen på jobbet som avgör. Metin Basberber Vd, Veho Bil Sverige

Två personer som är bra på att sälja bilar är Sveriges bästa Mercedes-försäljare Mustafa Bakirdan och Finlandsbö­rdiga Johanna Chavez. Hon är ny som bilförsälj­are, men hade innan det jobbat tre år som servicesäl­jare i företaget.

– Hon är helt fantastisk, hon sålde 15 nya bilar den första månaden. Det är ungefär vad jag sålde under hela det första året när jag började som bilförsälj­are 2007, säger Bakirdan, som i fjol sålde ungefär 400 Mercedes-Benz och har en bevisat hög kundlojali­tet.

De hade båda lördagen innan deltagit i företagets traditione­lla höst-kickoff. Ungefär 80 procent av hela personalen deltog på sin fritid.

– Vi hjälper och respektera­r varandra i företaget. Därför är det självklart att alla som kan deltar i kickoffen, som är ett bra tillfälle att träffa personalen från andra orter. Det om något visar stämningen i företaget, säger Chavez.

– Det hänger mycket ihop med att Metin är lätt att kommunicer­a med. Den öppna dialogen har gjort gott åt företaget, fyller Bakirdan i.

 ??  ?? Veho Bils vd Metin Basberber har sedan ungdomen gillat att meka med motorer och köra hårt.
Veho Bils vd Metin Basberber har sedan ungdomen gillat att meka med motorer och köra hårt.
 ??  ?? Bilförsälj­arna Johanna Chavez, född i Finland, och Sveriges bästa Mercedesfö­rsäljare Mustafa Bakirdan gillar arbetsmilj­ön på Veho Bil.
Bilförsälj­arna Johanna Chavez, född i Finland, och Sveriges bästa Mercedesfö­rsäljare Mustafa Bakirdan gillar arbetsmilj­ön på Veho Bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland