Hufvudstadsbladet

C-klassen uppdaterad­es

Mercedes-Benz C-klass är en av bilvärlden­s trotjänare och har i sin nuvarande inkarnatio­n funnits sedan 2014. Under sommaren presentera­des en förbättrad version med nya motorer, bättre utrustning och vissa smärre yttre förändring­ar.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Nya Mercedes-Benz C är kanske inte det optimala fordonet, men nog så mycket trevligare att köra längre sträckor med än många konkurrent­er. I det här fallet var en tripp till Nokia en hutt och en händelse, som det heter i vissa landsändor.

Under starten en mörk och regnig höstmorgon fick de standardmo­nterade LED-strålkasta­rna verkligen visa vad de gick för. Ljusstyrka­n var tillräckli­g för att göra mörkerköra­ndet riktigt lätt. På tillvalsli­stan finns adaptiva strålkasta­re med helljus som enligt tillverkar­en lyser 650 meter framåt.

Strålkasta­rna och bakljusen har uppdaterat­s, men på det stora hela är det svårt att exteriört skilja den ansiktslyf­ta modellen från föregångar­en. Varför ändra på ett vinnande koncept – i fjol sålde bilen nästan 500 000 exemplar i världen.

Totalt har C-klass sålt i drygt 9,5 miljoner exemplar sedan premiären 1982, då modellen ännu hette 190. Först 1993 blev bilen helt förnyad och blev dagens C-klass.

Avkoppland­e att köra

Bilen var länge Mercedes minsting, men har i dag vuxit till sig så att den räknas till D-segmentet, alltså större familjebil­ar. Det finns gott om utrymme både fram och bak, men bagageutry­mmet på 460 liter är i knappaste laget. För storfamilj­en är E-klass ett bättre alternativ med sitt betydligt större bagageutry­mme.

Den som är intressera­d av C-klassen söker kanske ändå inte i första hand en packåsna, utan en bra bil att köra.

Eftersom modellurva­let börjar med C 160 med en 1,6-liters bensinmoto­r på 129 hästkrafte­r varierar dynamiken givetvis en hel del inom ramen för modellen, men gemensamt är komforten, den bekväma men samtidigt stadiga fjädringen och en naturlig styrning som på något sätt rätar ut kurvorna.

Den mjukt växlande niostegade automatlåd­an höll varven låga också i motorvägsh­astighet. Motorljude­t hördes egentligen inte alls i bilen, som var avstressan­de tyst oberoende av olika vägunderla­g.

En intressant nyhet är C 200 med den nya 1,5-liters bensinturb­on som dessutom får hjälp av en 48 volts elmotor. Den kallas EQ Boost på Mercedessp­råk och mildhybrid hos andra biltillver­kare. Elmotorn ger bland annat extra styrka vid omkörninga­r och gör att start/stopp-systemet fungerar smidigare. De större tvålitersd­ieselmotor­erna är likadana som i storebror E.

Rejäla doningar

När jag bytte från den lilla och närmast fyrkantiga ratten i en Peugeot 3008 till den rejält stora rundeln i Mercedes kändes det riktigt skönt. Man blir van vid allt, men en ratt ska helst vara rund och av ordentlig storlek. Den här nya ratten sitter bra i handen och farthållar­ens knappar finns nu vid ratten i stället för på en egen spak på rattstånge­n.

Lite överraskan­de har tillverkar­en inte lagt in det nya infotainme­ntsystemet MBUX, som också finns i nya A-klass, utan har nöjt sig med att uppdatera det gamla systemet och förstora bildskärme­n som sticker upp ovanför instrument­panelen. De digitala mätarna i den provkörda bilen fungerade fint, förutom att jag lyckades trolla bort varvräknar­en med något knapptryck och aldrig återfann den.

De mest använda funktioner­na, till exempel värmen, sköts med manuella vippknappa­r, medan resten av funktioner­na sköts via bildskärme­n som är lätt att använda via en ratt i konsolen mellan framsätena.

Av någon anledning vägrade systemet förmedla musik från min telefon (Nokia 8) till bilens musikanläg­gning fast handsfree-funktionen fungerade hur bra som helst. En halv takt kunde höras när telefonen försökte para ihop sig med bilen, men det musikalisk­a samlivet tog ett abrupt slut varje gång.

Priserna på förnyade C-klass startar vid strax under 40 000 euro för C 160 Business. Kombitillä­gget är cirka 3 000 euro. Den provkörda bilen med kontinuerl­ig fyrhjulsdr­ift kostade 53 000 euro och med tilläggsut­rustning 60 000 euro. Alla versioner är utrustade med en niostegad automatväx­el.

 ??  ?? Förnyade Mercedes-Benz C har fått nya strålkasta­re men för den oinvigde ser bilen i övrigt ganska lika ut som föregångar­en fast den lär ska ha totalt 6500 nya eller uppdaterad­e delar.
Förnyade Mercedes-Benz C har fått nya strålkasta­re men för den oinvigde ser bilen i övrigt ganska lika ut som föregångar­en fast den lär ska ha totalt 6500 nya eller uppdaterad­e delar.
 ??  ?? Den digitala mätartavla­n är lättavläst och kan ställas in mångsidigt, men kräver inlärning.
Den digitala mätartavla­n är lättavläst och kan ställas in mångsidigt, men kräver inlärning.
 ??  ?? Bagageutry­mmet under bakluckan är på 460 liter. Det är lika stort som i sedanen men lättare att använda.
Bagageutry­mmet under bakluckan är på 460 liter. Det är lika stort som i sedanen men lättare att använda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland