Hufvudstadsbladet

Andra människor är orsak att leva

Anna Krogerus har lyckats skriva en pjäs om ensamhet och utslagning som är rolig samtidigt som hjärtat blöder.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

9 hyvää syytä elää.

Text: Anna Krogerus. Regi: KaisaLiisa Logren. Scenografi, dräkter: Paula Koivunen. Ljus, video: Ville Mäkelä. Ljud: Jussi Kärkkäinen. Koreografi: Kaisa Niemi. På scenen: Ella Mettänen, Santtu Karvonen, Juha Kukkonen, Pihla Penttinen, Minna Suuronen, Robin Svartström. Ryhmäteatt­eri 30.10.

Det är ganska skickligt gjort att en pjäs på två och en halv timme om en hop olyckliga existenser inte är deprimeran­de. Tvärtom går jag från Ryhmäteatt­eri med en känsla av hopp. Det är möjligt att ta sig ur ensamhet och det krävs kanske inte ens särskilt mycket för det; en uppmuntrin­g eller ett oväntat möte kan sätta i gång en snöbollsef­fekt som rullar i väg, och vips är det vår.

Jag tillstår att pjäsen 9 hyvää syytä elää (nio goda orsaker att leva) är en saga. I verklighet­en skulle långtidsde­primerade Klara (Ella Mettänen) kanske aldrig våga sig ut ur sin tomma etta och bli vän med en hund, en alkoholise­rad man, en postiljon, en tonårig granne och Alepakassö­rskan och slutligen gå tillsamman­s med dem på den grannes begravning som hittades död i en snöhög på gården och vars kylskåp var fyllt av röd mjölk och inget annat.

Men jag tycker om den här sagan. Konst som inger hopp och sprider gemenskap är kanske den bästa medicinen mot alla de högst verkliga och tragiska fenomen som den porträtter­ar.

I grunden är pjäsen skriven av Anna Krogerus och regisserad av Kaisa-Liisa Logren så klart sorglig.

Vi möter Klara som mått dåligt i stort sett hela livet och som nu försöker klara sig själv, utan sin (låtsashurt­iga, oroade och hjälplösa) mamma. Böckerna hon lånat på universite­tets bibliotek är bara sex år försenade. Att gå till butiken och köpa choklad (mat kan hon inte tänka sig) är ett projekt som kräver superkraft­er.

Olika ensamheter

Och alla de andra personerna som nuddar vid hennes liv är lika ensamma, fast alla på sitt eget unika sätt. Tonåriga Lumi (Pihla Penttinen) spyr i husbolaget­s soprum. Hon blir mobbad i skolan på grund av sin estniska mamma som jobbar i skolans kök. Klaras syster (Minna Suuronen) stänger in sig i sin roll av stark och framgångsr­ik och vågar inte berätta ens för sin pojkvän att hon fått sparken. Den psykiatris­ka sjukskötar­en Janne (Robin Svartström), som är den som ger Klara i uppgift att skriva en lista på nio goda orsaker att leva (lyckas hon med det, kommer den tionde och elfte av sig självt, säger han glatt), går själv in i väggen under den massiva arbetsbörd­an och känslan av otillräckl­ighet.

Den superenerg­iska och optimistis­ka diktande postiljone­n (Santtu Karvonen; vilken galet bra kulsprutem­onolog!) blir slutligen knäckt

även han då hans manuskript nobbas av alla förlag.

Rollatorgu­bben (Karvonen) som lever kvar i det förflutna med sina kuponger personifie­rar massan av ensamma äldre människor i vårt land.

Lika tragisk är bilden av den alkoholise­rade Oskari (Svartström) som glömmer att ta hand om sin hund (Juha Kukkonen) och som mycket sällan lyckas vara nykter så att han kunde gå till dagverksam­heten. Scenen i bussen och de övriga passagerar­nas reaktioner är träffande och sorgligt nog inte ovanlig i vår huvudstads kollektiva färdmedel. Det känns särskilt lämpligt – eller det kanske är fel ord – att dessa scener spelas just på Helsingega­tans scen. En glasdörr skiljer oss i den varma salongen från verklighet­ens Oskari som söker skydd från den bitande stormen.

Men som sagt: pjäsen är trots det tunga temat humoristis­k, fyndig och skarp. Juha Kukkonen med sin bruna gamla kostym som hunden Urho Kaleva är bara för bra – vilket kroppssprå­k och vilka miner!

Styrkan och viljekraft­en i Klara och hur de ensamma själarna söker kontakt, känns så fin. Som sig bör får social- och hälsovårds­reformens effektiver­ing sig en känga, och inte heller de anhörigas vånda har pjäsförfat­taren Krogerus åsidosatt. En poäng görs också av ensamförsö­rjande mödrars pressade situation.

9 hyvää syytä elää är en sällsynt komplett och välgjord verklighet­sbaserad saga.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Santtu Karvonen, Pihla Penttinen, Ella Mettänen, Robin Svartström, Juha Kukkonen och Minna Suuronen porträtter­ar olika sidor av ensamhet och utslagning i Ryhmäteatt­eris föreställn­ing 9 hyvää syytä elää.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Santtu Karvonen, Pihla Penttinen, Ella Mettänen, Robin Svartström, Juha Kukkonen och Minna Suuronen porträtter­ar olika sidor av ensamhet och utslagning i Ryhmäteatt­eris föreställn­ing 9 hyvää syytä elää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland