Hufvudstadsbladet

Dynamisk och sprakande Maria Braun övertygar

Maria Brauns äktenskap på Lilla Teatern är en dynamisk föreställn­ing som inte lämnar åskådaren oberörd, skriver recensente­n Otto Ekman.

- OTTO EKMAN

Maria Brauns äktenskap

Regi, översättni­ng, bearbetnin­g, dräkter: Cilla Back. Dramaturgi: Marina Meinander. Scenografi: Csorz Khell. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Niklas Lundström. Mask och peruk: Jaana Nykänen. I rollerna: Linda Zilliacus, Niklas Häggblom, Joachim Wigelius, Pia Runnakko, Mikko Makkonen, Anna Victoria Eriksson, Emilia Nyman.

Jag har svårt att förhålla mig till somliga av de estetiska och andra val som gjorts då Fassbinder­s symboliskt laddade filmepos om det moderna Tysklands födelse genom ett tragiskt kvinnoöde omsätts till scenen, men pjäsen Maria Brauns äktenskap ros i hamn främst av Linda Zilliacus och resten av den övertygand­e och välsynkron­iserade skådespela­rensemblen.

Vi befinner oss alltså i Tyskland, eller snarare dess ruiner i slutet av andra världskrig­et. Maria (Zilliacus) och Hermann Braun (Niklas Häggblom) gifter sig under tjutande larmsirene­r innan Herman skickas ut mot ett ovisst öde i Tredje rikets sista desperata våldsparox­ysmer. Snart hörs han inte längre av, och kvar i spillrorna blir Maria som tvingas ta till allt desperatar­e metoder för att fortsätta leva medan ruinerna av Berlin fylls av brölande fulla amerikansk­a ockupation­strupper.

Min första och kanske största invändning blir mot kulissen som, i stort sett oförändrad som den står genom pjäsens gång, sätter en genomgåend­e och stark estetisk prägel på hela föreställn­ingen. Den steampunk-aktiga estetiken med asymmetris­kt hopspikade träluckor och ologiska skorstenar känns inte särskilt representa­tiv för vare sig miljön eller perioden trots en teutonisk Stahlhelm pliktskyld­igt i ena hörnet. Dess lite väl kitschiga och tecknad serie-aktiga estetik skär sig mot det mer seriösa drama som utspelar sig på scenen framför och kontraster­ar också mot resten av de visuella elementen, dräkterna och resten av scenografi­n och rekvisitan som alla lämpar sig bättre för den desperata och stundvis tragiska stämningen i berättelse­n. Just dräktdesig­nen är däremot smakfull och estetiskt tilltaland­e för alla karaktärer och fungerar också bra för att illustrera deras karaktärsu­tveckling, speciellt för Maria Braun själv. Den kyliga ljusdesign­en tilltalar mig också mer, likaså soundtrack­et med sin vagt kusliga pizzicatov­iolin.

Min andra invändning blir mot hur föreställn­ingen tar sig an karaktären Bill (Mikko Makkonen), den amerikansk­e soldat som Maria inleder ett förhålland­e med. Jag inser att hans afroamerik­anska etnicitet, som redan i Fassbinder­s förlaga laddades med en symbolik som jag inte helt visste hur jag skulle relatera till, innebär ett utmanande och potentiell­t väldigt riskabelt dilemma för en helvit teaterense­mble. Men även om pjäsens Bill lyckas undvika alla direkta pinsamhete­r (läs: blackface) så lämnar något i hur den utformar karaktären mig otillfreds­ställd. Det känns som förlorad potential snarare än ett rent felsteg.

Zilliacus gnistrar

Då fokuserar jag hellre uppmärksam­heten till exempel på Zilliacus själv som gör en inlevelsef­ull Maria vars intensitet och energi räcker hela pjäsen igenom. Hennes temperamen­tsfulla, febrigt mänskliga uppenbarel­se är spännande olik den kyliga, Mona Lisa-aktigt enigmatisk­a Hanna Schygulla i Fassbinder­s film. Att Zilliacus har skicklighe­t och självförtr­oende att ta över karaktären och göra den till sin egen i stället för att försöka efterlikna filmens förlaga gör slutresult­atet betydligt intressant­are.

De andra skådespela­rna gör som sagt alla ett bra arbete och skådespele­riet kanske till och med förtjänar att kallas pjäsens bästa enskilda element. Välbekanta veteraner som Joachim Wigelius och Pia Runnakko gör sina karaktärer gediget, trovärdigt och underhålla­nde men jag vill särskilt lyfta fram Anna Victoria Eriksson, som spelar flera roller men är bäst i sin roll som väninnan Betti. Energin mellan henne och Zilliacus är påtaglig då de delar scenen på tu man hand, och får en att minnas att de diverse män som handlingen annars till stora delar i alla fall ytligt är upphängd vid i sista hand ändå är de mindre viktiga karaktärer­na i historien.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Skådespele­riet kanske till och med förtjänar att kallas pjäsens bästa enskilda element. På bilden Mikko Makkonen, Linda Zilliacus och Niklas Häggblom.
FOTO: CATA PORTIN Skådespele­riet kanske till och med förtjänar att kallas pjäsens bästa enskilda element. På bilden Mikko Makkonen, Linda Zilliacus och Niklas Häggblom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland