Hufvudstadsbladet

Kärlek eller klimat

- CATHARINA VON SCHOULTZ Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Vi har en dotter som bor i Kanada med sin familj. Det här betyder att vi inte ses särskilt ofta, men tack vare Skype och andra system kan vi mötas via skärmar varje vecka. En eller två gånger per år reser vi till varandra. Resor vi alla ser fram emot och ibland räknar dagarna fram till. Det är svårt att ha dem man älskar så mycket så långt ifrån.

Men hur reser vi? Med flyg förstås eftersom det inte finns någon annan realistisk möjlighet. Det här har börjat skava alltmer i takt med klimatrapp­orterna. Borde vi skära ner på våra resor, borde vi övergå till att enbart umgås via nätet? Hur kramas man virtuellt? Kan man ställa kärlek mot klimat?

Jag har inga svar att ge, men visst ertappar jag mig själv ibland med att tycka att våra resor minsann är mycket viktigare än andras, enbart semesterre­sor. De åker för att upptäcka nytt för sitt eget nöjes skull, medan vi åker för att hålla kontakt med barn och barnbarn, som vi upplever som absolut livsnödvän­digt. Men förstås går det inte att jämföra så här, att ställa mina behov mot någon annans och tro sig hitta ett objektivt korrekt svar.

Men faktum kvarstår att vi inte kan fortsätta våldföra oss på naturen och därmed på oss själva i den takt vi gör i dag. Vi måste ändra våra konsumtion­smönster. Det gäller också mig. Och dig.

Hur ska vi göra med flygen då? Vi flyger mer än någonsin förr och priset för att flyga till en storstad längre söderut i Europa ligger i samma klass som en konsert- eller teaterkväl­l i den egna staden. Det är för billigt med hänsyn till de klimateffe­kter varje flygning har. Borde man höja priserna? Det skulle förstås leda till att många inte längre kunde flyga, medan andra kan fortsätta oberoende. En del kunde alltså tack vare att de har mer pengar köpa sig rätten till att smutsa ner mer än andra. En sådan lösning lär inte skapa den gemenskap som krävs för att inse att naturens fortsatta existens är allas vårt ansvar.

Tänker då mer i banor av kvotsystem i kombinatio­n med något högre priser. Borde vi dela ut flygrättig­heter åt alla invånare, ett visst antal flygmil per år som inte får överskrida­s? Men hur går det då med affärsreso­r? Kunde bolag få en viss kvot och om de önskar överskrida denna skulle de betala straffskat­ter?

I november kommer jag igen att sätta mig på ett flyg för att få se min dotter och dotterdott­er – med dåligt samvete men lycklig över att snart få krama dem igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland