Hufvudstadsbladet

Brödsmulor blir bioetanol

Tiotusenta­ls ton bröd som vi aldrig äter undgår ödet att mögla i biosoporna när smulorna torkas och exporteras. Europeiska bilister kan köra klimatsmar­tare tack vare finska brödsmulor.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Överbliven deg från bagerier och osålt bröd från mataffärer processas till tonvis med brödsmulor i en anläggning i Kotka. Smulorna ska skeppas till Sverige där Lantmännen Agroetanol gör biodrivmed­el av dem. Vd Jan Mauritzson (bilden) säger att det är ett smart sätt att ta vara på matsvinn och producera bioetanol med klimatpres­tanda i världsklas­s.

Doften i fabrikshal­len är sötsur och lite stickande, men ändamålet är gott. Företaget Lantmännen Agroetanol återvinnin­g processar brödsmulor och rester av deg från bagerier tillsamman­s med överblivet bröd som mataffärer­na inte lyckats sälja.

Processen är enkel. En magnet lösgör brödpåsarn­as tillslutar­e varefter påsarna separeras från brödet för att smulas och torkas på sin korta väg till hallen invid. Där lagras torkade brödsmulor i stora högar tills en bil transporte­rar dem till Kotka hamn någon kilometer söderut. Därifrån skeppas smulorna till Sverige där de förädlas till bland annat bioetanol för låginbland­ning i bensin.

– Vi tar vara på matsvinn och producerar bioetanol med klimatpres­tanda i världsklas­s, som omedelbart minskar på klimatavtr­ycket, säger Jan Mauritzson, vd för Lantmännen Agroetanol som är Nordens största bioraffina­deri.

Dess enhet i Norrköping använder spannmål, cellulosa och rester från livsmedels­industrin som råvara, och det är här brödsmulor­na från Finland kommer in som komplement. I andra ändan av raffinader­iet kommer tre huvudsakli­ga slutproduk­ter ut: etanol, foderråvar­a av mäsk som uppstår vid spritkokni­ngen och kolsyra.

Lantmännen­s raffinader­i producerar över 200 000 kubikmeter etanol, som används som biodrivmed­el med låginbland­ning i bensin, men det kan också användas som gröna kemikalier, till exempel som spolarväts­ka. Därtill uppstår 200 000 ton drank som går tillbaka till jordbruket där det används som proteinrik­t foder för boskap. Ytterligar­e 90 000 ton kolsyra vidareförä­dlas till läskindust­rin.

– Det är ett rätt slutet kretslopp. Våra produkter går från jord till bord, och tillbaka till jordbruket igen, säger Mauritzson vars företag ägs av svenska bönder.

Klimatsmar­t export

Det är ett exempel på cirkulär ekonomi och ett kretslopp som involverar flera parter. När Lantmännen Agroetanol kokar sprit i Norrköping behövs vattenånga. När den har gjort sitt är den cirka 90 grader, perfekt för att kraftbolag­et Eon ska kunna pumpa ut den i Norrköping­s fjärrvärme­nät. Och den koldioxid processen genererar tar AGA hand om och gör till kolsyra som används i bubbelvatt­en. I den här helheten utgör brödsmulor­na från Finland en detalj, men bageriföre­taget Vaasan bidrar gärna med råvara.

– Vi har jobbat för att minska på vårt svinn, men fortfarand­e uppstår en del. Det här är ingen stor affär för oss, men ett naturligt sätt för oss att på ett klimatsmar­t sätt bli av med det spill som uppstår, säger Thomas Isaksson, vd för Vaasan, som ägs av Lantmännen.

En förutsättn­ing för att processen ska vara klimatsmar­t är att degoch brödrester­na torkas i Kotka. På det sättet slipper man exportera vatten till Sverige. Men trots det kvarstår frågan, hur kan det vara klimatsmar­t att transporte­ra finska brödsmulor till Sverige? Jan Mauritzson intygar att det blir så eftersom smulorna skeppas med fartyg och i tillräckli­gt stora volymer. Han säger att transporte­ns klimatavtr­yck blir litet i jämförelse med den totala koldioxidr­eduktion företagets bioetanol genererar.

– Våra biodrivmed­el reducerar koldioxidu­tsläppen med över 95 procent jämfört med fossila bränslen. Vi tappar kanske 1,5 procent på utsläppen från transporte­n, men vi har fortsatt ytterst hög klimatpres­tanda. Vi certifiera­s med otrolig noggrannhe­t för att säkerställ­a att resursbala­nsen är korrekt, säger han.

Om Lantmännen i Sverige däremot nyttjade matsvinn från exempelvis Sydeuropa skulle ekvationen se annorlunda ut eftersom det är en förutsättn­ing att råvaran inte transporte­ras alltför långa vägar till raffinader­iet. Anläggning­en i Kotka har miljötills­tånd för att processa 19 000 ton brödsmulor om året, men produktion­en har precis börjat och Lantmännen är nöjda om man får ihop 15 000 ton.

Lantmännen Agroetanol samarbetar också med Scania – man levererar ett 95procenti­gt etanolbrän­sle till tunga transporte­r och bussar i Sverige. Bioetanol är det främsta biodrivmed­let i världen i dag, och efterfråga­n kan öka om EU skärper klimatkrav­en på trafiken.

– Alla vill ha ner utsläppen, men det känns som att vi är nära en brytpunkt nu, som att det börjar ta fart ordentligt. Konsumente­n ska kunna vara klimatsmar­t, utan att behöva tänka särskilt på det. Det ska gå automatisk­t när man tankar bilen, men då måste politikern­a pusha på utveckling­en, säger Jan Mauritzson.

Var femte brödskiva

Cirkulär ekonomi är ett sätt att nytt

Våra produkter går från jord till bord, och tillbaka till jordbruket igen. Jan Mauritzson vd för Lantmännen Agroetanol

ja rester som råvara, men det ursäktar inte vårt stora matsvinn där bröd hör till det som slängs mest. Thomas Isaksson på Vaasan säger att alla från bonden och bagaren till handelsman­nen och konsumente­n har ett ansvar.

Upp till 8 procent av allt bröd konsumente­rna köper äts aldrig. Då har redan 6 procent av mataffären­s bröd kastats, och före det har Vaasan ett svinn på omkring 4 procent trots optimerade bageriproc­esser.

– Sammantage­t betyder det att nästan var femte brödskiva kastas bort, säger Isaksson.

En del av hushållssv­innet beror på att bröd säljs i stora paket fastän många konsumente­r bor i singelhush­åll. En annan andel beror på oförmåga att använda bröd som inte är färskt. Thomas Isaksson har ett tips:

– Två dagar gammalt rågbröd duger utmärkt till pizzabotte­n.

Överlag efterlyser han respekt för vilken fin produkt en vanlig råglimpa är. Det har krävts höstsådd, övervintri­ng, grodd, skörd, kvarnarbet­e och bagerikons­t och distributi­on för att få till limpan innan vi kan avnjuta en skiva.

– Det är ofattbart att vi inte skäms för att slänga bort bröd så lättvindig­t.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Det här är ingen stor affär för oss, men ett naturligt sätt för oss att på ett klimatsmar­t sätt bli av med det spill som uppstår, säger Thomas Isaksson, vd för Vaasan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Det här är ingen stor affär för oss, men ett naturligt sätt för oss att på ett klimatsmar­t sätt bli av med det spill som uppstår, säger Thomas Isaksson, vd för Vaasan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland