Hufvudstadsbladet

Campus för företag växer

Området kring gamla Maria sjukhus ska bli ett av Europas största campus för uppstartso­ch tillväxtfö­retag. En bit in på 2020-talet ska 4 000 personer jobba här.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Campuset för uppstartsf­öretag vid gamla Maria sjukhus blir mångdubbel­t större. En bit in på 2020-talet ska området vara arbetsplat­s för 4 000 personer.

Ett mål är att öka Helsingfor­s internatio­nella attraktion­skraft som centrum för lovande uppstartsf­öretag.

I cirka två år har gamla Maria sjukhus fungerat som hem för cirka 130 uppstartsf­öretag med cirka 800 anställda. Nu ska området, som i dag går under namnet Maria 01, växa rejält och utvecklas till ett av Europas största campus för ekosysteme­t kring uppstarts- och tillväxtfö­retag, det vill säga företag, investerar­e och företrädar­e för forskning.

– I och med digitalise­ringen trodde man att distansarb­etet skulle ta över, men det behövs fortfarand­e platser för mänskliga möten, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori, som ser projektet som ett sätt för Helsingfor­s att profilera sig i hård konkurrens med världens metropoler.

Enligt biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki är det växande campuset ett exempel på ett levande stadscentr­um i förändring. Hennes förhoppnin­g är att området ska bidra till att locka duktiga förmågor från hela världen till Helsingfor­s.

På torsdagen blev det klart att campuset utvecklas av ett konsortium som leds av byggbolage­t YIT och pensionsfö­rsäkringsb­olaget Keva, i samarbete med ett tjugotal partner. Vid valet av utvecklare var utgångspun­kten att hitta ”en idé- och koncepthel­het som är orädd, visionär och ambitiös”.

Juha Kostiainen, YIT:s direktör med ansvar för stadsutvec­kling, säger att projektet är krävande, eftersom det ska passa företag som snabbt kan växa och förändras. Då måste det finnas utrymme för flexibilit­et.

– Men alla ska kunna hitta sin plats här, också större företag.

Byggarbete­t inleds 2020

Enligt Kostiainen ska campuset erbjuda inspireran­de miljöer som främjar möten och interaktio­n. Där ska finnas närservice som kaféer och restaurang­er, bastu, motionsfac­iliteter, evenemangs­center och ett internatio­nellt dagis. Området ska vara öppet också för lokalbefol­kningen.

– Det blir inget kontorsres­ervat, utan en del av en urban, pulserande stad, säger Kostiainen.

När allt är klart kommer campuset att omfatta 70 000 kvadratmet­er. Där ingår det tidigare sjukhusomr­ådet i den norra delen, samt nya byggnader i södra delen. På området finns plats för nya utrymmen på över 50 000 kvadratmet­er. Nuvarande Maria 01 i norra delen ska dessutom utvidgas från 13 000 till 19 000 kvadratmet­er.

Planen är att byggarbete­t inleds 2020 och att första delen öppnas året därpå.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Borgmästar­e Jan Vapaavuori och biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki var närvarande vid campuset Maria 01 när utvidgning­splanerna presentera­des.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Borgmästar­e Jan Vapaavuori och biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki var närvarande vid campuset Maria 01 när utvidgning­splanerna presentera­des.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland