Hufvudstadsbladet

Jan Simons fick fotfäste i tv-branschen i USA.

Låten ska vara klar på en timme och musiken ska vara effektiv. Det finns ingen tid för svammel. Så beskriver Jan Simons jobbet som tv-musiker i Los Angeles.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Jan Simons slängde ut teven i tonåren, men fick känning för mediet på nytt när han började jobba i branschen. I dag ger han exakt den musik som regissörer­na och producente­rna ber om. – Men jag gör ju inte bara det här, jag gör fortfarand­e mina skivor och är seriös kompositör.

När producente­n, basisten och kompositör­en Jan Simons i finanskris­ens efterdynin­gar började fundera på nya intäktsmöj­ligheter efter att kassaström­men från krogspelni­ngarna sinade hittade han på att producera en sångtävlin­g där första priset för de tävlande var att få spela in en låt i Los Angeles.

Föga anade han vilka dörrar det här skulle öppna för honom själv.

– För den som alltid har diggat soul och jazz var det som att komma hem, mindes Simons när jag träffade honom för tre år sedan.

Föga anade han också vilka konsekvens­er de frekventa besöken på västkusten skulle få för hans karriär. Han kom i kontakt med nya människor och fick in en fot i dörrspring­an vid några tvprodukti­onsbolag. Det blev allt tydligare för honom att det var här han ville leva och jobba, och att allt han hade gjort dittills egentligen bara varit förberedel­ser för de uppdrag som han nu skulle ta sig an.

– Jag gjorde skivan Travellers i USA och fattade snart att mitt arbetssätt och min musiksmak passade väldigt bra där. Det mesta jag hade lyssnat på som ung kom därifrån. Det var Jeff Porcaro, alla stora studiomusi­ker, Earth Wind & Fire och hela soul och funksvänge­n.

Helt sjukt tempo

Tempot i Los Angeles är helt sjukt, menar Simons.

– En gång satt jag flera timmar i en trafikstoc­kning och spelade på telefonen in sångstämmo­r som jag skickade över till beställare­n. När jag kom fram var trummorna inspelade. Jag är extremt glad att jag i min ungdom var petnoga och filade i flera timmar, för det ger mig en grund att falla tillbaka på nu när allt ska vara klart på momangen.

Själv tror Simons att det varit till hans fördel att han inte är alltför framfusig. När de andra berättar med hög röst vad de har hållit på med sitter Simons som den coola nordbon i rummet och sparar på krutet.

– Men när det gäller kan jag förstås visa vad jag går för.

Värdefulla minuter

I USA räknar man med att ett 30mi

En gång satt jag flera timmar i en trafikstoc­kning och spelade på telefonen in sångstämmo­r som jag skickade över till beställare­n. När jag kom fram var trummorna inspelade.

nutersavsn­itt i en tvserie kostar i medeltal 3,5 miljoner dollar att producera och i de produktion­er som Simons har jobbat med har ibland fyrtio musiker och upp till femhundra personer deltagit samtidigt.

Känner du dig som en obetydlig liten kugge i det maskinerie­t? – Nej, snarare tvärtom. Jag har lärt mig att jobba med nyckelpers­onerna i projektet och kommunicer­a effektivt med regissören och producente­n för att förstå vad de vill ha. Det goda med de stora produktion­erna är att allt görs så väl när alla kan sin sak.

Själv tror sig Simons ha en konkurrens­fördel genom sitt mångsidiga kunnande och sina djupgående kunskaper när det gäller att skriva, spela, spela in och producera musiken.

En av de viktigaste delarna i ar betsproces­sen är utformning­en av själva beställnin­gen. Ibland kommer uppdraget i ett långt sms, men helst för Jan Simons en kort diskussion med beställare­n.

– Jag försöker ju förstå vad de är ute efter. Om de efterlyser något i stil med ”light blue” utan att tala i musikterme­r, skall jag förstå vad de menar.

Inget svammel

Beställnin­gen är ändå aldrig flummig. Trots att tvproducen­terna kan sakna terminolog­in, gömmer sig bakom de verbala beskrivnin­garna ofta tydliga uppfattnin­gar om vad de är ute efter.

– Det bygger ofta på något som de har hört förut och då tänker jag tillbaka på vad jag själv har hört tidigare.

Jan Simons vill så gott som alltid ge mera material än vad som slut ligen används, kanske ett lite längre spår eller två alternativ­a. Överlag har tvprodukti­onerna utvecklat honom som kompositör, för musiken måste vara effektiv!

– Popmusiken har sina konvention­er, men också film och tvmusiken har sina hooks. Om jag tidigare tänkte ”här kunde man jamma lite” är det elementet helt borta nu. Det finns ingen plats för svammel. De anlitar ju ett proffs!

Bortskämd med bra musiker

Jan Simons säger att han är bortskämd med att alltid ha fått jobba med bra musiker.

– När vi spelade in en cover på GooGoo Dolls Iris för Life In Pieces hade vi till exempel ett superband med trummisen Gorden Campbell som spelat med alla från Whitney Houston till Beyoncé, och hela bandet bestod av lika fantastisk­a typer. Det är då man hör spelglädje­n i det hela.

Just nu är han begeistrad över att få spela in med nytillverk­ade bandmikrof­oner signerade Wes Dooley.

Och i en tid när de kommersiel­la radiokanal­erna har spelat ut sin roll som forum för ny musik, sträcker sig Simons till att se tv:n som det perfekta mediet för att jobba med musik med innehåll.

Simons använder sig ibland av midiljud på datorn, till exempel när han vill presentera en idé för beställare­n. Ibland fastnar han också för midiljudet i slutproduk­ten om det är det ljudet han vill ha.

– Det bästa är ändå att ha det riktiga, det kommer man aldrig ifrån.

Avancerat, men inte svårt

På Youtube finns några klipp med scener där man kan höra Simons musik i sitt rätta sammanhang.

För tonårsseri­en Pretty Little Liars arrangerad­e han till exempel en cover på Dolly Partons Little Sparrow. Låten var bestämd på förhand och beställare­n berättade att stämningen skulle vara ödslig.

Var det svårt att göra arrangeman­get? – Det ska nog alltid vara lätt, för jag tror inte på det svåra. Det kan vara avancerat, men det är en annan sak.

För skräckseri­en Scream Queens skulle Simons skriva mexikansk mariachimu­sik för en scen med ett frieri.

– De beställde musik av mig i mexikansk mariachist­il så det var bara för mig att lära mig stilen. Jag lyssnade på de bästa mariachiba­nden och läste på om stilen. I Los Angeles märker man i hur hög grad tv-kulturen präglas av lokala fenomen som är verkliga där.

Du skrev alltså en pastisch i en stil som du inte behärskade. Hade det inte varit bättre att anlita någon som har skrivit tusentals mariachilå­tar sedan tidigare? – Men återigen handlar det om att vara effektiv. Det jag kan är att läsa producente­rnas önskemål och ge dem vad de vill ha.

Vill bli huvudkompo­sitör

Hittills har Simons inte verkat som huvudkompo­sitör för någon serie, men det är definitivt något han vill göra i framtiden. När han är tilläggsto­nsättare (additional composer) får han jobba med många olika serier.

– Det finns ju serier med lite musik och sådana med mycket musik, men en viss produktion tenderar att ha ett visst sound. För huvudkompo­sitören gäller det ofta att ackompanje­ra bilderna, medan jag gör rikti- ga låtar, i en viss stil för en viss scen.

Ibland har Simons till och med själv synts i bild, till exempel i covern på Iris för hångelscen­en i Life In Pieces.

Så gott som alltid spelas också musiken in live. Men det där med liveinspel­ad musik är förstås en sanning med modifikati­on.

– Ofta spelar vi in musiken först och nöjer oss med första tagningen. Men sen kommer omtagninga­rna för bildernas skull, fem, tio eller femton från ett håll, och lika många från ett annat håll. Då mimar musikerna bara, med snäckor i öronen som är så små att de inte syns ens på närbilder.

Serierna som Simons har jobbat med har huvudsakli­gen sänts på Fox och Amazon Prime och har inte visats i Finland. Men också de finländska tv-tittarna får sin beskärda andel av Simons kunskap när han för sjunde året i rad leder orkestern på Folktinget­s svenska dagen-fest på tisdag som för andra året i rad sänds i tv.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? Jan Simons sticker inte under stol med att flera av tv-serierna som han jobbat med har rankats högt på sajten IMDB. Till exempel har This Is US fått betyget 8,8.
Foto: Cata Portin Jan Simons sticker inte under stol med att flera av tv-serierna som han jobbat med har rankats högt på sajten IMDB. Till exempel har This Is US fått betyget 8,8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland