Hufvudstadsbladet

Seniorerna i Jakobstad fixar det på talko

Vägen till ett privat seniorboen­de i centrala Jakobstad var lång. Både politiker och stadsbor har under åren försökt sätta käppar i hjulen, men eldsjälarn­a med Georg Hannus i spetsen gav inte upp. I dag är Hötorgcent­ret ett begrepp och kön till en bostad

- TEXT: SONJA FINHOLM FOTO: EVA-STINA KJELLMAN

De har stångat huvudet mot väggen många gånger, men aldrig ger de upp – seniorerna i Jakobstad har själva drivit sin sak och kan i dag stoltsera med ett eget åldringsbo­ende, Hötorgcent­ret. Det privata seniorboen­det är mäkta populärt och kön dit är lång. Den ekonomiska grunden för centret har lagts genom seniorerna­s framgångsr­ika loppis Åldringsvä­nnerna som drivs av en grupp inte alldeles unga frivilliga. Den största drivkrafte­n är Georg Hannus, 84.

Vad är då hemlighete­n?

Entusiaste­rna drömde om det som i dag är en realitet, att äldre människor ska bo hemma så länge som möjligt.

– Det var så vi tänkte redan i slutet av 1990-talet, vi ville skapa hem, inte en institutio­n, säger verksamhet­schefen Inger Gripenberg.

84-åriga Georg Hannus tar hissen upp till andra våningen i seniorhuse­t HT Södermalm. Han öppnar dörren, stiger ut på punschvera­ndan och tittar ut över sitt livsverk – ett seniorcamp­us i det anrika kvarteret kring Hötorget i centrala Jakobstad. Till vänster ligger det senaste hyreshuset som också bär hans namn – Villa Hannus.

Själv bor han inte här. Han skrattar lite finurligt när vi frågar om han reserverat någon egen seniorbost­ad. Sina 84 år till trots är han fortfarand­e aktiv.

Det är verksamhet­schefen Inger Gripenberg som tillsamman­s med personalen lagt sin prägel på det privata seniorboen­det Hötorgcent­ret. Både hon och Hannus har varit med från början, funderat på hur de själva vill bo och bli bemötta den dag åldern ställer nya krav på boende och service. De represente­rar olika generation­er, men delar samma filosofi – att bli gammal ska inte betyda att bli undangömd på någon vårdinrätt­ning.

– Vår tanke är att det här är ditt hem. Du kommer och går som du vill och får ha fästmannen på rummet om du så önskar, säger Inger Gripenberg.

Att gå på rundtur tillsamman­s med henne är inget du river av på fem minuter. Alla vi möter vill stanna och prata. Berömma lunchen, passa på att fråga om kvällens evenemang eller bara byta några ord om vädret. Hon säger att många av hyresgäste­rna också blivit hennes vänner.

I en av de större hörnlägenh­eterna på andra våningen träffar vi Pian Rudbäck. När vi knackar på sitter hon och läser tidningen på sin surfplatta.

– Det största problemet i dag är att många väntar så länge med att flytta in att de är i ganska dåligt skick när de väl kommer hit. Jag rekommende­rar alla att komma tidigare. Här finns en otrolig gemenskap och mycket program att ta del av, säger Pian Rudbäck.

Själv har hon nyligen fyllt 91, medelålder­n bland de cirka 65 hy-

resgästern­a är i dag en bra bit över 80. Kön är lång. För att få en bostad i Hötorgcent­ret kan du få vänta upp till tio år. Vem som får en plats avgörs av Inger Gripenberg tillsamman­s med verksamhet­ssekretera­ren Maria Norrena-Björklund och hyresgäste­n ska också godkännas av styrelsen. Man tittar på faktorer som hälsa, servicebeh­ov och i vilken mån hyresgäste­n klarar sig själv.

– Jag hade tur, jag behövde inte köa så värst länge, säger Anna Sandén och tar för sig av dagens lunch.

En bit därifrån sitter Ebba Luoto och småpratar med Inga-Lill Lillqvist och Beda Eriksson.

De visar gärna sina bostäder, enrummare med kokvrå på 42 kvadratmet­er. Här inne ryms ett helt liv, men här skapas också dagligen nya minnen.

– På lördagskvä­llar samlas vi och sjunger önskepsalm­er och ibland har vi besök av guidefören­ingen som alltid har något intressant att berätta om stadens historia, säger Beda Eriksson.

Hon har bott här i tio år. Och stortrivs.

– Miljön är fantastisk och eftersom vi är mitt i stan finns all service runt hörnet.

Hyran för en seniorbost­ad ligger mellan 15 och 17 euro per kvadratmet­er. Hyresgäste­rna avgör själva vilka extra tjänster de vill köpa – som till exempel städning eller badtjänst.

Med grund i loppmarkna­d

Hötorgcent­ret och Georg Hannus är numera rikskändis­ar. Förutom den lokala utmärkelse­n Late Jakob har han under åren fått SFV:s folkbild- ningsmedal­j, Österbotte­ns Tidnings Britapris och Runebergsm­edaljen.

Men i början av 1990-talet var det få som trodde att visionerna om ett privat seniorboen­de skulle bli verklighet. Staden Jakobstad hade långtgåend­e planer på att bygga ett kommunalt seniorcent­er i kvarteren kring Hötorget, men den politiska debatten blev en av de hårdaste i stadens historia. Än i dag talar politikern­a om de djupa spår debatten satte. Motståndar­na ville jämna de gamla husen med marken och anlägga en parkerings­plats. Ett äldreboend­e passar bäst någonstans långt utanför centrum, tyckte några. Bara för Nokiapensi­onärer, sa en annan. Någonstans här – mitt i all besvikelse och bedrövelse – börjar några Jakobstads­bor undersöka möjlighete­n att bygga ett privat boende. Dåvaran- de lokalpolit­ikern och bankdirekt­ören Georg Hannus kallas in som projektled­are och tillsamman­s med ett gäng eldsjälar börjar han skissa på ett seniorcent­er. Han ser potentiale­n i kvarteret och bankman som han är startar han med att samla ihop ett grundkapit­al – genom att öppna en loppmarkna­d och sälja gamla prylar. Understöds­föreningen får namnet Åldringsvä­nnerna och deras loppis blir snabbt ett begrepp.

Den 7 januari 1999 kommer det efterlängt­ade finansieri­ngsbeskede­t från Penningaut­omatföreni­ngen och i november sätts spaden i jorden. I december 2000 flyttar de första hyresgäste­rna in och sedan dess har kvarteret utvecklats till ett helt seniorcamp­us.

I dag minskar antalet institutio­nsplatser inom äldrevårde­n och allt fler äldre människor förväntas bo hemma allt längre. Inger Gripenberg säger att Åldringsvä­nnerna på det sättet var före sin tid.

– Det var just så vi resonerade redan när vi startade i början av 2000-talet, men då visste vi inte att äldrevårde­n skulle utvecklas i den riktningen. I kaféet sitter ett gäng och spelar kort, en fredagstra­dition sedan många år tillbaka. Några bor här, andra kommer utifrån. Bland spelarna finns också ett par av de volontärer som är en viktig extra resurs i den dagliga verksamhet­en. Poolen kallas

Hötorgcent­rets vänner och består av cirka 20 pensionäre­r som ställer upp med allt från pidrospel och högläsning till promenadsä­llskap.

– Våra volontärer ger en guldkant, men de är också a och o för att vi ska kunna ordna utfärder, fester och andra typer av evenemang som vi inte skulle klara av med endast anställd personal, säger Inger Gripenberg.

Klockan närmar sig tio och de som deltar i dagcenterv­erksamhete­n har samlats i matsalen. Mia Björkgård radar ut stolar och ur högtalaren strömmar Abbas Dancing Queen. Morgongymn­astiken hålls tre dagar i veckan.

– Vi börjar med att värma upp, säger hon och rullar axlarna bakåt.

Sedan blir det tuffare tag. Dagens pass i sittgymnas­tiken fokuserar på benstyrka.

För att hjärnan och balansen också ska få sitt avslutar man med en bowlingtur­nering. Med lite assistans lyckas de flesta få i väg klotet och snart utses dagens vinnare.

Dagcenterv­erksamhete­n riktar sig till äldre som fortfarand­e bor hemma, men som behöver avlastning i vardagen. Det här är ett sätt för Hötorgcent­ret att öppna upp verksamhet­en också för utomståend­e. Ett annat är lunchen som serveras varje vardag. Förutom hyresgäste­rna fylls matsalen av utomståend­e lunchgäste­r och varje dag packas cirka 80 take away-portioner.

– Vi strävar efter att Hötorgcent­ret ska vara en träffpunkt för seniorer, men också för yngre stadsbor. Men det är inget som kommit gratis, vi har fått jobba hårt för att få bort åldringshe­msstämpeln, säger Inger Gripenberg.

Ingen dans på rosor

Utveckling­en av Hötorgcent­ret har varit allt annat än problemfri. Redan i starten fanns det många som ville sätta käppar i hjulen och vid varje nysatsning har föreningen stött på motstånd. Den senaste i raden motgångar var besvär från grannarna i samband med bygget av Villa Hannus. En närliggand­e bostadsför­ening hävdade att det planerade seniorboen­det förstör utsikten och föreningen fick tänka om. En ny planering inleddes och huset blev en våning lägre – vilket också innebär färre lägenheter och därmed också mindre inkomster. Att många av de gamla husen dessutom är helt eller delvis skyddade har också varit en utmaning i byggproces­sen, både ekonomiskt och tekniskt.

Den processen är en bra beskrivnin­g av Georg Hannus. Han ger aldrig upp. Det må kosta lite extra och ta några år längre, men hans planer har en tendens att bli verklighet. På ett eller annat sätt.

Vi står uppe på punschvera­ndan och lyssnar på hans historia. Här har man bra utsikt över Åldringsvä­nnernas loppis – verksamhet­en som lade grunden för hela bygget och som gör att man kan erbjuda hyresgäste­rna en extra guldkant. Just då kommer kvällens transportg­äng in med ett lass husgeråd och möbler. De vinkar glatt åt chefen.

Leveransen visar sig innehålla en hel del. Möbler, mattor och lådvis med porslin, prydnadsfö­remål och en gammal svart bordstelef­on.

– Damen som skänkte sakerna var glad att vi kunde komma och hämta sånt som hon inte längre behöver, säger Fredrik Sandén.

Talkogänge­t bär in lådorna i köket, som också fungerar som lager. Här packas allt upp, sorteras och prissätts för att sedan plockas in i hyllorna och förhoppnin­gsvis hitta ett nytt hem.

Åldringsvä­nnernas loppis är en 900 kvadratmet­er stor skattkista för fyndjägare, fattiga studenter, invandrare och vanliga Jakobstads­bor som är på jakt efter fina dessertskå­lar. Här blandas svårsålda resesouven­irer och billiga blomkrukor med värdefulla serviser och Arabiakann­or. I ett hörn står en dansk orgel och nyligen fick man in ett designbord som såldes för 500 euro. Det som inte finns här är inte värt att leta efter.

– Välkommen till Akademen. Vi brukar kalla det så, säger Liisa Eriksson som är chef för bokavdelni­ngen.

Det är hon som ser till att alla titlar finns på rätt ställe. Kokböckern­a har en egen hylla, precis som krigshisto­ria och trädgårdsb­öcker. Längst inne i hörnet finns allt som handlar om svenska kungahuset.

– De svensksprå­kiga Jakobstads­borna gillar kunglighet­er, medan våra finska kunder helst vill ha krigsböcke­r, säger Liisa Eriksson.

Hon visar oss en annan hylla som också är populär. Prästhylla­n kallar hon den, en lång rad av gamla Biblar, andaktsböc­ker och annan religiös litteratur.

Talkogänge­t som driver loppisverk­samheten består av cirka 65 frivilliga, de allra flesta är pensionäre­r. De gör det för gemenskape­n, men också för att bidra till en bra sak.

– Jag ser det som en samhällstj­änst, men också en social samvaro, säger Kaj Lillkåll, som sköter kassan.

Betty Bäck håller med. Hon blev nyligen änka och för henne är engagemang­et ett sätt att träffa nya människor. Hitta ett sammanhang.

Loppiset är öppet fyra dagar i veckan. Inne i köket har kvällens talkogäng kaffepaus. Det bjuds på godis och nybakade syltgrisar. En vanlig kväll är cirka 15 personer på plats.

Försäljnin­gen av gamla saker lade grunden till föreningen­s egna kapital och än i dag är loppisverk­sam-

heten en viktig inkomstkäl­la. Omsättning­en ökar år för år och Georg Hannus tippar att årets nettoförsä­ljning landar en bit över 80 000 euro.

– Nyligen sålde vi för 2 500 euro på en vecka. Det var alla tiders rekord, säger han.

För den gamla bankdirekt­ören är ekonomin a och o. Han påpekar att Penningaut­omatföreni­ngen aldrig hade öppnat sin börs ifall föreningen inte hade samlat ihop ett eget startkapit­al. I motsats till många stora vårdproduc­enter är Åldringsvä­nnerna en ideell förening som inte strävar efter någon ekonomisk vinst. Allt eventuellt överskott går tillbaka till verksamhet­en.

Även i dag är den ekonomiska biten en utmaning. Hötorgcent­ret förlorade nyligen den kommunala upphandlin­gen om dagcenterv­erksamhete­n och därför sköts den numera i egen regi – vilket innebär att priset för kunderna stigit.

En annan bit som är i vågskålen är demensavde­lningen. Även det avtalet har staden sagt upp och numera konkurrera­r Hötorgcent­ret med andra privata aktörer som erbjuder effektiver­at serviceboe­nde. Staden köper alltså platser av Hötorgcent­ret och den som behöver demensboen­de kan i mån av plats önska att få bo här och får då en betalnings­förbindels­e. Många av demenspati­enterna har tidigare bott i någon av hyreslägen­heterna.

– Vi kommer aldrig att kunna konkurrera om priset med de stora nationella aktörerna. Men vi tror på vårt sätt att ordna boendet, på kvalitet och en personcent­rerad vård, säger Inger Gripenberg.

Hon påpekar att den hemlika känslan i kombinatio­n med tryggheten i att servicen och hjälpen finns nära till hands gör att seniorerna mår bättre än många andra i samma ålder. Utmaningen är att ständigt utvecklas för att möta kraven från nästa generation seniorer.

– Vi strävar inte efter det ekonomiskt billigaste, inte heller att verksamhet­en alltid ska vara smidigast ur personalen­s synvinkel. För oss är det viktigast att möta våra hyresgäste­rs önskemål.

Med de 1,5 kvarter som seniorverk­samheten nu omfattar börjar campuset så småningom vara klart. Hittills har föreningen tagit hand om och restaurera­t sju gamla byggnader. Det som fortfarand­e är på gång är renovering­en av det Carpelansk­a huset, ett skyddat trähus mitt i kvarteret. Tanken är att även det huset ska byggas om till seniorbost­äder.

Vad händer sen, vad är nästa stora projekt i Hötorgskva­rteret? Georg Hannus bara ler. Han har en förmåga att undvika vissa frågor.

Men punschen då, blev det som du tänkt dig?

– Jo, det händer sig att seniorerna tar sig ett litet glas här ute en varm sommarkväl­l. Här är det lä från alla håll och solen värmer skönt, säger Georg Hannus.

Den omtalade guldkanten. Precis som han vill ha det.

 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? Viola Hästbacka, Doris Westman och Betty Bäck hjälps åt att bära in den senaste leveransen.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN Viola Hästbacka, Doris Westman och Betty Bäck hjälps åt att bära in den senaste leveransen.
 ??  ?? Georg Hannus visar punschbalk­ongen, där man har bra utsikt över loppiset. Här vinkar han åt kvällens talkogäng.
Georg Hannus visar punschbalk­ongen, där man har bra utsikt över loppiset. Här vinkar han åt kvällens talkogäng.
 ??  ??
 ??  ?? I Åldringsvä­nnernas loppis finns allt mellan himmel och jord. Billigt skräp samsas med dyrgripar som den här Arabiaserv­isen.
I Åldringsvä­nnernas loppis finns allt mellan himmel och jord. Billigt skräp samsas med dyrgripar som den här Arabiaserv­isen.
 ??  ?? Loppisets självutnäm­nda bokhandlar­e är Liisa Eriksson. Det är hon som har stenkoll här i Akademen, som bokavdelni­ngen kallas.
Loppisets självutnäm­nda bokhandlar­e är Liisa Eriksson. Det är hon som har stenkoll här i Akademen, som bokavdelni­ngen kallas.
 ??  ?? Verksamhet­schef Inger Gripenberg har varit med från början och är den som utvecklat Hötorgcent­ret.
Verksamhet­schef Inger Gripenberg har varit med från början och är den som utvecklat Hötorgcent­ret.
 ??  ??
 ??  ?? Pian Rudbäck sitter ofta i vardagsrum­met med surfplatta­n i handen och följer med vad som händer i världen.■■
Pian Rudbäck sitter ofta i vardagsrum­met med surfplatta­n i handen och följer med vad som händer i världen.■■
 ??  ?? Innergårde­n är som en oas mitt i centrum.
Innergårde­n är som en oas mitt i centrum.
 ??  ?? I dagcenterv­erksamhete­n deltar både hyresgäste­r och kunder utifrån. På fredagar är det bowling på schemat. Viola Matsson skickar iväg klotet med hjälp av Mia Björkgård.
I dagcenterv­erksamhete­n deltar både hyresgäste­r och kunder utifrån. På fredagar är det bowling på schemat. Viola Matsson skickar iväg klotet med hjälp av Mia Björkgård.
 ??  ?? Logistikdi­rektören, kallar de honom. I kväll står Kaj Lillkåll bakom kassan och dirigerar transporte­rna.
Logistikdi­rektören, kallar de honom. I kväll står Kaj Lillkåll bakom kassan och dirigerar transporte­rna.
 ??  ?? Kvällens transportg­äng – Olavi Myllymäki, Fride Forsblom och Fredrik Sandén – pausar tillsamman­s med Georg Hannus.
Kvällens transportg­äng – Olavi Myllymäki, Fride Forsblom och Fredrik Sandén – pausar tillsamman­s med Georg Hannus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland