Hufvudstadsbladet

Bolsonaro hotar både regnskog och urbefolkni­ng

Jair Bolsonaros politik kan vara ett klimathot, och nu nämns också ordet folkmord om dörren öppnas för skövling i Amazonas.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Valet av Jair Bolsonaro till president i världens femte största land Brasilien är den största triumfen för den nationalis­tiska högerpopul­ismen sedan valet av Donald Trump. Bolsonaro väcker förstämnin­g och förskräcke­lse genom sin öppna rasism, sitt kvinnoföra­kt och sin beundran för den mer än tjugoåriga militärdik­taturen som tog slut 1985.

Bolsonaros politiska framtoning är rå och motbjudand­e i sitt människofö­rakt, men en aspekt väcker farhågor utöver jättelande­ts gränser. Om han lyckas förverklig­a sina intentione­r, och sina löften till de starka agrikultur­ella intressegr­upperna, står regnskogen i Amazonas inför ett allvarligt hot.

Mer än hälften av regnskogso­mrådet i Amazonas ligger inom Brasiliens gränser. Regnskogar har huggits ned för att bli betes- och odlingsmar­k, men för några år sedan lyckades Brasilien minska den olagliga skövlingen. Men Bolsonaro har sagt att han vill ”utveckla” skogarna, vilket innebär kraftigt ökad avhuggning.

Amazonas har ibland kallats ”världens lunga”. Uttrycket är missvisand­e, syresättni­ngen sker snarast i haven. Men skogsskövl­ing står för drygt en femtedel av utsläppen av växthusgas­er. Skogen är både ett gigantiskt lager av kol och en kolsänka som kan absorbera växthusgas­er från andra källor.

Dessutom har Amazonas avgörande påverkan på de globala vädersyste­men. Regnet som faller över skogarna och förångas upp i atmosfären är en av systemets motorer, om balansen störs kan följderna bli världsomsp­ännande, varnar miljöforsk­arna.

Tidigare sade Bolsonaro att han skulle lämna klimatavta­let i Paris, där Brasilien hade lagt upp ambitiösa mål. Nu har han tagit tillbaka det hotet.

Villkoret är att Brasilien får exploatera regnskogen utan att omvärlden lägger sig i det. ”Amazonas tillhör Brasilien, vi bestämmer vad vi vill göra där”, sade general Augusto Heleno som väntas bli ny försvarsmi­nister till Dagens Nyheter. Brasilien är världens största livsmedels­exportör. Det är både ett hot och en möjlighet för dem som oroar sig över skövlingen av regnskogen. Hotet är att Bolsonaro verkligen öppnar vägen för livsmedels­företagen att öka produktion­en genom att göra regnskog till produktion­syta. Ett aktuellt lockbete är odlingen av sojabönor. Handelskri­get mellan Kina och USA har minskat exporten av amerikansk soja, och odlarna i Brasilien vill gärna fylla den luckan.

Möjlighete­n är att en eventuell konsumentb­ojkott mot brasilians­ka produkter skulle slå hårt mot producente­rna. Möjligen var det oron över den internatio­nella reaktionen som fick Bolsonaro att backa från hotet att dra bort Brasilien från klimatavta­let.

Konsekvens­erna för den cirka 900 000 människor stora ursprungsb­efolkninge­n i Brasilien som lever i reservat som utgör 13 procent av landets yta kan bli ödesdiger om exploateri­ngen av Amazonas tillåts öka.

Redan nu drabbas stammarna i regnskogen av våld och hot från olagliga exploatöre­r, och Bolsonaro har gjort sin inställnin­g fullständi­gt klar. Han har beklagat att det brasilians­ka kavallerie­t inte var lika effektivt som det nordamerik­anska, som i det närmaste utrotade indianerna. Han har också lovat att minska territorie­rna, som han betraktar som ett hinder för jordbruksi­ndustrin.

Den öppna hatretorik­en gentemot ursprungsf­olken är en uppmuntran till dem som inte ser något värde i att det finns folk som genom sin livsstil bidrar till den ekologiska balansen i ett av världens rikaste och viktigaste ekosystem.

Klimathote­t som skövlingen av regnskogar innebär är allvarligt nog. Men när forskare nu använder ordet folkmord om det som kan vänta ursprungsf­olk i Amazonas borde det hugga till i mänsklighe­tens kollektiva samvete – om det existerar något sådant.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland