Hufvudstadsbladet

Problem med rättshjälp­en gör processen längre

I de slutna förvarings­enheterna i Helsingfor­s och Joutseno fanns i början av veckan närmare 70 klienter, varav tio irakier och afghaner. Avvisninga­rna till de här länderna ligger på is, och de organisati­oner som hjälper papperslös­a avvaktar nu en eventuel

- JENNY BäCK

– Nya klienter kommer till oss i jämn takt, sådana som fått avslag på sin asylansöka­n och inte längre har rätt till några mottagning­stjänster. Det är många unga män men också en del familjer, säger serviceomr­ådeschef Mika Paasolaine­n vid Helsingfor­s Diakonissa­nstalt.

Diakonissa­nstalten driver ett dagcenter för papperslös­a i Helsingfor­s som erbjuder tak över huvudet, stöd och rådgivning för papperslös­a.

– Just nu har vi ungefär 400 regelbundn­a klienter. Nu då tvångsavvi­sningarna avbrutits får vi se hur det påverkar antalet. De som kan välja den frivilliga återresan har förmodlige­n redan rest, säger Paasolaine­n.

För drygt tre år sedan, precis innan vågen av asylsökand­e till Europa och Finland, gjordes två lagändring­ar som nu samverkar till att antalet papperslös­a kan stiga. Dels skärptes möjlighete­n till tillfällig­t uppehållst­illstånd så att den som polisen inte kan avvisa med tvång inte längre kan få ett tillfällig­t uppehållst­illstånd, dels ströps mottagning­stjänstern­a så att den som får ett verkställb­art avvisnings­beslut men som polisen inte kan avvisa skrivs ut ur mottagning­ssystemet inom trettio dagar. Då har man i praktiken inte längre rätt till några tjänster, man finns inte på samhällets radar.

Vid Röda Korsets och församling­arnas dagcenter för papperslös­a och andra utsatta har man gjort flera iakttagels­er. Dels har antalet klienter förstås ökat sedan centret öppnade för precis ett år sedan, dels har profilen på klienterna skiftat en aning. Nu finns allt fler av dem som prövat sin lycka i Tyskland, men nu skickas tillbaka till Finland. Ganska många står i avvisnings­kö men har fortfarand­e tillgång till mottagning­stjänstern­a. Och så finns de som har fått uppehållst­illstånd i något sydeuropei­skt land, men som kommer hit för att försöka hitta ett jobb.

– Så finns de nypappersl­ösa, och deras antal kommer antagligen att öka nu. Många människor hamnar ju i ett slags limbo om de inte kan åka tillbaka. I nuvarande situation verkar alla som inte har medborgars­kap vara i en ganska osäker position oavsett legal status, då möjlighete­rna att legalisera sitt uppehälle skärps på olika sätt, säger Eva Kuhlefelt, utvecklare inom mångkultur­verksamhet vid Röda Korset.

Rättshjälp­en problemati­sk

En iakttagels­e som flera av dem som HBL talat med som arbetar i nätverk eller organisati­oner lyfter upp är en slumpmässi­ghet i processern­a. Många av dem som nu är inne på sin n:te asylansöka­n eller blivit papperslös­a har dragit nitlotter tidigare i processen: de har råkat ut för dåliga eller likgiltiga rättsbiträ­den, inte hörts ordentligt vid asylinterv­jun eller inte fått tillräckli­gt med informatio­n. Sedan är det svårt att rätta till saker senare.

– Vi ser fortfarand­e att går det åt skogen från början och rättshjälp­en är dålig är det ofta svårt att komma vidare. Hur det juridiska ombudet sköter sig har en oerhört stor betydelse, säger Kuhlefelt.

Lena Pettersson, som är aktiv i olika stödnätver­k och hjälper asylsökand­e särskilt i slutskedet av processen, pekar på samma problem.

– Många har fått verkligt dålig rättshjälp. Det är ett jättestort pro blem. Rättsbiträ­dena kan till exempel ha skrivit besvär på bara några rader och lovat återkomma med mer informatio­n men aldrig gjort det.

Samtidigt bereds för tillfället en lagändring som ska göra det svårare att lämna in en ny asylansöka­n. För att en ny ansökan ska utredas måste den sökande kunna motivera varför de nya asylskälen inte fanns med redan från början. Vid Inrikesmin­isteriet ser direktören för migrations­avdelninge­n Jorma Vuorio inga risker med begränsnin­garna.

– Nu har vi sökande som redan lämnat in sin sjätte asylansöka­n, påpekade han i HBL den 26 oktober.

Många mår dåligt

För tillfället finns det gott om plats i förvarings­enheterna, och den här veckan har åtminstone en irakier och en afghan släppts ut igen – den förra efter fem månader i förvar. Den genomsnitt­liga tiden i förvaret i Joutseno hittills i år är 45 dagar, i Krämertssk­og som fungerar mer som en transitenh­et är genomsnitt­stiden betydligt kortare.

Enligt Pekka Nuutinen, direktör för mottagning­senheten vid Migrations­verket, är det ungefär 13 procent av dem som en gång kommer in på enheten i Krämertssk­og som kommer ut igen, resten skickas vidare till Joutseno eller avvisas.

Många av dem som tas i förvar mår väldigt dåligt, vittnar de som hjälper utanför. I januari begick en person självmord i förvarings­enheten i Joutseno.

– Vi hör ofta om självmords­försök i förvarings­enheterna. Folk har svårt att förstå varför de hålls i fängelseli­knande förhålland­en, och de vet inte när någon knackar på dörren och säger att det är dags att åka. Folk mår dåligt såväl i förvaren som i flyktingfö­rläggninga­rna, säger Outi Popp från nätverket Stop Deportatio­ns.

Nuutinen vill inte ta ställning till antalet självmords­försök, men konstatera­r att det alltid förekommit självskade­incidenter i förvaren.

– Men om det verkligen handlar om självmords­försök eller inte är ofta en tolkningsf­råga, så det är svårt att föra statistik över. Det är slutna anläggning­ar och det är förståelig­t att många befinner sig i en svår situation. Då är det också naturligt att folk reagerar, säger Nuutinen.

Vad kan klienterna få för stöd medan de väntar på att bli avvisade eller utsläppta? – Där finns hälsovård och många av handledarn­a har också vårdutbild­ning. Vid behov kan en klient få remiss till den specialise­rade sjukvården. Man är ju hela tiden inomhus och personalen kan följa med hur klienterna mår. Verksamhet­skulturen är stödjande och saklig, säger Nuutinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland