Hufvudstadsbladet

CKP-chefen förhördes i rätten – nekar till vetskap om olaglighet­er

Åklagaren hävdar att Robin Lardot visste om att Helsingfor­s narkotikap­olis bröt mot bestämmels­erna i användning­en av informatör­er och lät bli att ingripa. Lardot förnekar.

- SPT-HENRI FORSS

Tyvärr finns det delområden i polisens verksamhet som inte är så noga reglerade. Robin Lardot Centralkri­minalpolis­ens chef

När fick Centralkri­minalpolis­ens nuvarande chef Robin Lardot veta om problemen med registreri­ngen av informatör­er i Helsingfor­s polisinrät­tnings narkotikae­nhet? Det var den stora frågan i tjänstebro­ttsrättegå­ngen mot polisledni­ngen i Helsingfor­s tingsrätt i går.

Lardot hävdar att han inte visste om problemen förrän Helsingin Sanomat publicerad­e en artikel om dem i september 2013. Inrikesmin­ister Päivi Räsänen (KD) ringde upp honom och han erbjöd sig att besöka ministerie­t redan samma kväll. Vid tidpunkten jobbade Lardot som chef för Brottsbekä­mpningsenh­eten vid Polisstyre­lsen.

– Ministern berättade för mig att Helsingfor­s polisinrät­tning inte hade en enda informatör. Hon undrade hur det kunde vara möjligt. Det var en överraskni­ng för mig, men när jag ringde ett samtal fick jag veta att det stämmer, säger Lardot.

Enligt honom var det första gången han blev medveten om problemen i Helsingfor­spolisen. Om han hade vetat om problemen tidigare hade han så klart reagerat på dem.

Artikeln ledde till att ministern inledde utredninga­r som senare ledde till att även Lardot blev åtalad i processen, som pågår i tingsrätte­n fram till våren.

Åklagaren mot polisledni­ngen

Åklagaren köper inte Lardots påstående. Enligt åklagaren fick Lardot veta om problemen i användning­en av informatör­er i diskussion­er med polisens laglighets­övervaknin­g och annan personal redan i slutet av 2012.

Då deltog Lardot bland annat i försöken att lösa bråket mellan Centralkri­minalpolis­en och Helsingfor­spolisen. Bråket handlade om att Helsingfor­spolisen inte ville dela med sig av den informatio­n man erhållit av informatör­er. I samband med det fick Lardot veta att Helsingfor­s narkotikap­olis hade ett tätt samröre med kända brottsling­ar, anser åklagaren.

– Vi kom fram till att det handlade om samarbetss­vårigheter och det var som sådana vi började utreda dem. Ingen nämnde att det handlade om informatör­er.

Han hävdar att det under diskussion­erna inte framkom att Helsingfor­spolisen haft kontakt med kända kriminella som inte fördes till registret på informatör­er. Enligt bestämmels­er är det förbjudet för polisen att använda aktiva brottsling­ar som informatör­er. Snarast handlade det om oklarheter i tolkningen av bestämmels­erna när det gäller informatör­er, anser Lardot.

– Tyvärr finns det delområden i polisens verksamhet som inte är så noga reglerade.

Vid den aktuella tidpunkten var Jari Aarnio chef för Helsingfor­s narkotikap­olis. Aarnio har dömts för flera grova narkotikab­rott i Helsingfor­s tingsrätt.

I dag har CKP rätt att ta över vilken som helst polisutred­ning när som helst.

Var ligger ansvaret?

Häradsåkla­garen Harri Tiesmaa ledde det flera timmar långa, utförliga förhöret, som kretsade kring vad Lardot visste om narkotikap­olisens verksamhet, användning­en och registreri­ngen av informatör­er samt vem som bar det slutliga ansvaret.

– Polisen har alltid haft informatör­er. Förut hanterades de av enskilda brottsutre­dare och då registrera­des de inte. Bestämmels­en om att informatör­er skulle registrera­s kom 2008, säger Lardot.

Enligt honom hade polisen ändå svårt att upprätta ett fungerande register. Försök gjordes 2006, 2008 och 2009. Problemen var dels juridiska, dels praktiska. De praktiska problemen hade att göra med Helsingfor­spolisens motvilligh­et att dela med sig.

Det slutliga ansvaret för att informatör­er användes korrekt ligger hos den aktuella polisinrät­tningens chef, inte hos Polisstyre­lsen, anser Lardot.

– Polisen är en halvmilitä­r organisati­on, när bestämmels­er utfärdas ska de följas.

Helsingfor­s hyser Finlands största polisinrät­tning och spelar en central roll i brottsbekä­mpningen. Till exempel smugglas största delen av drogerna in i landet via Helsingfor­s hamn och flygplats.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Åklagaren förhörde CKP:s nuvarande chef Robin Lardot i nästan sex timmar i Helsingfor­s tingsrätt på fredagen.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Åklagaren förhörde CKP:s nuvarande chef Robin Lardot i nästan sex timmar i Helsingfor­s tingsrätt på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland