Hufvudstadsbladet

Pekka Haavisto efterlyser arbetsro och hoppas på valframgån­g

Förhandsfa­voriten Pekka Haavisto hoppades in i det sista att partiets vice ordförande Maria Ohisalo skulle kandidera i De grönas ordförande­val. Då Ohisalo slängde in handduken bestämde Haavisto sig för att ställa upp.

- SPT

Pekka Haavisto träffade pressen i går efter en arbetsresa till Eritrea där han hade bekantat sig med biståndspr­ojekt som drivs av Kyrkans utlandshjä­lp. De grönas partideleg­ation väljer en ny ordförande på lördag efter att Touko Aalto frånsade sig sitt ordförande­skap på grund av sin sjukledigh­et.

– Nu söker vi inte en ordförande som ska förnya allting. Vi behöver en ordförande som förhoppnin­gsvis kan leda De gröna till en valframgån­g, säger Pekka Haavisto till Helsingin Sanomat.

Haavistos mål är att partiet ska utöka antalet mandat i vårens riksdagsva­l. Det är en tuff målsättnin­g i en situation där De grönas väljarstöd dalar sakta men säkert.

– Jag har varit med om att driva flera nationella kampanjer. Jag hoppas att mina nätverk kan vara till nytta, säger han.

Enligt Haavisto gäller det nu att skapa arbetsro för partiet inför riksdagsva­let. Haavisto utmanar riksdagsle­damot Outi Alanko-Kahiluoto i dagens val där partideleg­ationen väljer en ny ordförande för De gröna.

Enligt STT:s enkät är det 17 av partideleg­ationens 43 medlemmar som med säkerhet röstar på Haavisto medan 9 meddelade att de sannolikt röstar på honom.

Haavisto har lett partiet tidigare 1993–1995 och har ett förflutet som miljö- och biståndsmi­nister och biståndsmi­nister. Haavisto valdes första gången in i riksdagen 1987. Han har ställt upp i presidentv­alet i två omgångar. Han fick närmare 370 000 röster i årets presidentv­al.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Riksdagsle­damot Pekka Haavisto är förhandsfa­vorit i De grönas val av ny ordförande som förrättas i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Riksdagsle­damot Pekka Haavisto är förhandsfa­vorit i De grönas val av ny ordförande som förrättas i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland