Hufvudstadsbladet

Regeringsk­ris i Norge avvärjd i sista sekunden

Norges kristdemok­rater Kristelig Folkeparti fällde hellre sin ordförande Knut Arild Hareide än landets regering. De norska kristliga lockades av statsminis­ter Erna Solberg med en skärpt abortlag.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Regeringen i Norge under statsminis­ter Erna Solberg sitter kvar. Det lilla vågmästarp­artiet Kristelig folkeparti (KrF) beslöt vid ett extra årsmöte utanför Oslo att stå kvar bakom regeringen. Partiet har åtta av de 169 mandaten i det norska stortinget.

I en omröstning som har engagerat hela Norge röstade partiet med några delegaters övervikt för att förhandla om att gå in i regeringen. Men med det avgår också partiledar­en Knut Arild Hareide som hade satsat allt på att föra över partiet till ett center-vänsterläg­er.

Inför årets budgetomrö­stning förespråka­de Hareide den överraskan­de manövern att samarbeta med socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet och Senterpart­iet i den politiska mitten. Därmed hade KrF på fredagen kunnat fälla regeringen.

Stadig utförsback­e

KrF är illa tvunget att göra någonting åt att sitt underlag. Det har stadigt minskat sedan 1997 då partiet hade 14 procent av stödet i stortinget och statsminis­terposten. I dag är siffran 4,2 procent.

– I senaste val låg vi bara 5 000 röster från riksdagssp­ärren, sa Knut Arild Hareide till landsmötet inför fredagens beslut. Vi måste få en ny kurs.

Han sade också att partiet på en månad hade fått 2 600 nya medlemmar genom de ”nya signaler” partiet hade gett.

Den 45-årige Hareide har en bakgrund inom media där han har arbetat för den norska grenen av Schibsted-koncernen.

Abortjuste­ringar blev spelmarker

Inför KrF:s landsmöte hade statsminis­ter Erna Solbergs högerkonse­rvativa regering kastat in det som visade sig vara rätt köttben i det politiska spelet – en skärpt abortlag.

Solbergs Høyre-parti hade förklarat sig berett att skärpa abortlagen i Norge efter den 12 graviditet­sveckan. Man erbjöd sig att stryka skrivninga­r som nu tillåter abort av den ena av två tvillingar eller ger kvinnan en subjektiv rätt till abort också senare under graviditet­en om fostret har en allvarlig sjukdom.

– Det är en historisk chans att vända abortlagst­iftningen och göra en skillnad i fråga om människovä­rdet, sade delegaten Ragnhild Aadland Høen, en journalist och aktiv katolik från Oslo som stödde den ”blå” högerlösni­ngen.

Regeringen­s abortutspe­l fick tusentals människor att delta i protestmar­scher i tre norska storstäder. Att de rödgröna partierna som skulle bli KrF:s nya partner deltog i protesten bidrog också tydligt till att KrF-majoritete­n valde det konservati­va högerhålle­t.

Drive för demokrati

Dramat inom KrF, och utsikten att regeringen kunde falla, har de senaste veckorna skapat en sällsynt drive för demokrati i Norge. I Norges samtliga 19 fylken har mötena där KrF:s delegater nominerade­s följts i direktsänd­ning i tv av initierade kommentato­rer och ”krf-ologer”.

Förra lördagen, då de flesta nominering­smötena hölls, kallades enligt amerikansk modell ”superlörda­gen” och medierna hade en ”domedagskl­ocka” som har räknat ner sekunderna till det extra landsmötet som började vid middagstid på fredagen.

– I dag är stortingsm­akten samlad i den här salen, sade en av KrF-delegatern­a i talarstole­n.

Vice ordförande klar utmanare

Fredagens KrF-landsmöte beslöt med rösterna 98 mot 90 att fortsätta stödja den högerkonse­rvativa regeringen kring Høyre, populistis­ka Fremskritt­spartiet och det liberala Venstre i stället för att byta läger. Partiet hade i så fall gjort socialdemo­kraten Jonas Gahr Støre till ny norsk statsminis­ter.

Kristelig folkeparti väntas i vår välja den 33-årige vice ordförande­n Kjell Ingolf Ropstad till ny ordförande. Han är sedan 20 års ålder en yrkespolit­iker som vid den extra partistämm­an drev på att börja förhandla om en plats i Solberg-regeringen

Tvungen att bredda regeringen

Erna Solberg har varit Norges statsminis­ter i två perioder. Hon bildade år 2013 en regering enbart mellan sitt eget parti och Fremskritt­spartiet. Därefter förhandlad­e hon om ytterligar­e stöd i stortinget från det liberala Venstre och Kristelig Folkeparti.

Vid stortingsv­alet 2017 gick fyrpartipa­kten bakåt. Då breddades regeringen med Venstre, medan lilla KrF fortfarand­e lämnades utanför som enbart stödparti.

 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ?? De norska kristdemok­raternas ledare Knut Arild Hareide avgår. Han satsade allt på att föra över sitt parti i ett center-vänsterläg­er men röstades ner av sina egna.
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN De norska kristdemok­raternas ledare Knut Arild Hareide avgår. Han satsade allt på att föra över sitt parti i ett center-vänsterläg­er men röstades ner av sina egna.
 ?? ANDELIN
FOTO: JAN-ERIK ?? Viceordför­ande Kjell Ingolf Ropstad red på vågen om ett högerstöd i abortfråga­n. Nu väljs han sannolikt till ny partiledar­e i vår.
ANDELIN FOTO: JAN-ERIK Viceordför­ande Kjell Ingolf Ropstad red på vågen om ett högerstöd i abortfråga­n. Nu väljs han sannolikt till ny partiledar­e i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland