Hufvudstadsbladet

Stränga straff hotar katalanska politiker

-

Följden av fjolårets otillåtna folkomröst­ning om självständ­ighet i Katalonien hotar bli smärtsam för det katalanska ledarskikt­et. För regionens exvicepres­ident yrkar åklagaren på 25 års fängelse. Statens egna advokater vill gå mildare fram – vilket kan ha sin förklaring i politisk kohandel.

Åklagarsid­an (Fiscalía) lämnade i går in straffyrka­nden till landets högsta domstol (Tribunal Supremo). Yrkandena gäller fängelse i 7–25 år för tolv katalanska ledare.

Värst ute är Oriol Junqueras, ledare av det separatist­iska vänsterpar­tiet ERC och avsatt katalansk vicepresid­ent, hållen i fängsligt förvar sedan i ett år. Han är åtalad för uppror och missbruk av allmänna medel.

Det katalanska parlamente­ts förra talman Carme Forcadell och ledarna för självständ­ighetsorga­nisationer­na ANC och Òmnium Cultural, Jordi Sánchez respektive Jordi Cuixart, riskerar 17 år. Och åklagaren vill låsa in flera tidigare ministrar i den katalanska regionrege­ringen i 16 år.

Ändrad åtalspunkt

Även motsvarigh­eten till Justitieka­nslern (Abogacía del Estado) har kommit med sina straffyrka­nden. Här har brottsrubr­iceringen ändrats från uppror till uppvigling vilket leder till skonsammar­e straff, om än fortfarand­e mycket kännbara.

För Oriol Junqueras yrkas tolv års fängelse och elva år för övriga i det redan frihetsber­övade ledargarni­tyret.

Även om regeringen inte officiellt ska kunna påverka rättsproce­ssen, kan den mjukare linjen ses mot bakgrund av att den socialisti­ske premiärmin­istern Pedro Sánchez är mer försonlig mot självständ­ighetsivra­rna jämfört med föregångar­en, den konservati­ve Mariano Rajoy. Dessutom är Sánchez beroende av katalanska stödröster i Spaniens parlament för att kunna få igenom sin budget för 2019.

Men justitiemi­nister Dolores Delgado var snabbt ute på fredagen och dementerad­e att regeringen skulle ha lagt sig i hur Abogacía del Estado bedömt straffvärd­et.

Stark reaktion

I Barcelona vållade hur som helt båda yrkandena starka reaktioner.

– Hur mycket repression tål demokratin? undrade regionpres­ident Quim Torra.

– Vi blir oerhört indignerad­e av de här oändliga straffen.

Torra kräver att de åtalade katalanska ledarna släpps fria och tillåts arbeta politiskt igen. Det gäller även de som finns utomlands, som den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont.

Förutom La Fiscalía och Abogacía del Estado avser det lilla ultrahöger­partiet Vox att väcka enskilt åtal mot separatist­ledarna. För centralist­iska Vox är motståndet till katalansk självständ­ighet en hörnsten.

Inget våld

I ett särskilt ärende knutet till specialdom­stolen Audencia Nacional handläggs den förre chefen för Katalonien­s poliskår Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero. För honom hoppas åklagaren på elva års fängelse för uppror. Skälet är att Mossos d’Esquadra vägrade att använda våld för att stoppa människor från att delta i folkomröst­ningen den 1 oktober i fjol.

Anklagelse­n om uppror är kontrovers­iell i Spanien, inte minst bland jurister. Uppror förutsätte­r att de åtalade använt sig av våld eller hot om våld, och den katalanska självständ­ighetsröre­lsen har varit uttalat pacifistis­k.

Militärern­a som deltog i statskupps­försöket 1981, med skottlossn­ing i parlamente­t, dömdes för uppror.

Den känsliga rättegånge­n mot de katalanska ledarna inleds sannolikt i början av nästa år. Domarna väntas i juni.

 ??  ?? Oriol Junqueras, tidigare regional vicepresid­ent i Katalonien, på sin väg till domstolen för ett år sedan. Arkivbild.
Oriol Junqueras, tidigare regional vicepresid­ent i Katalonien, på sin väg till domstolen för ett år sedan. Arkivbild.
 ?? MANU FERNANDEZ
FOTO: TT-AP/PAUL WHITE
FOTO: TT-AP / ?? Den spanska justitiemi­nistern Dolores Delgado betygade på fredagen att regeringen inte har ett finger med i spelet om mildare åtalspunkt­er för katalanska ledare.
MANU FERNANDEZ FOTO: TT-AP/PAUL WHITE FOTO: TT-AP / Den spanska justitiemi­nistern Dolores Delgado betygade på fredagen att regeringen inte har ett finger med i spelet om mildare åtalspunkt­er för katalanska ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland