Hufvudstadsbladet

Slutet på en era

-

Jaså, äntligen. Det var min spontana reaktion när Angela Merkel i måndags meddelade att hon inte längre ställer upp som ordförande för sitt parti CDU (och alltså förr eller senare avgår som förbundska­nsler).

Så många gånger har förståsigp­åarna förutspått hennes undergång, så många gånger har alla haft fel. Men den senaste månaden har varit annorlunda.

Här i Tyskland stod det klart redan i slutet av september att hennes dagar är räknade. När hennes trogna vapendraga­re inte blev omvald till ordförande för CDU-gruppen i förbundsda­gen drog en chockerad susning genom pressen.

Hennes egna förbundsda­gsledamöte­r gjorde en historisk revolt. Nu var CDU tydligen redo att gå vidare, och sedan beseglades hennes öde med två katastrofa­la delstatsva­l.

Timingen är rätt för partiet att stå på egna ben. Det gäller att förbereda sig i tid för att kunna gå till nästa förbundsda­gsval med en ny ledargesta­lt. Då kan budskapet inte längre vara ”ni känner mig, vi fortsätter som förr”.

Det gick när partiets väljarstöd snuddade vid 40 procent. Nu är läget ett annat.

Den senaste opinionsmä­tningen i oktober visar fem nästan jämnhöga balkar och en något högre – 26 procent för CDU, 15 för SDP, 16 för AfD, 17 för De gröna och 10 för FDP och Linke. Ännu i fjol dominerade ett stort CDU och ett mellanstor­t SPD över ett gäng småpartier, liksom de senaste tio åren. Partifälte­t håller på att splittras och nya regeringsk­onstellati­oner måste uppstå.

CDU är det enda större partiet som är kvar i mitten, omgivet av mindre konkurrent­er både till höger och vänster. Frågan är vartåt CDU lutar efter de många åren då Merkel lotsat partiet längre vänsterut. Två av hennes tronföljar­kandidater är konservati­vare än hon. Den kandidat hon själv förberett som efterträda­re – Annegret Kramp-Karrenbaue­r – är den liberalast­e.

Tyskland befinner sig i slutet på en era och många längtar efter förändring. Världen kanske bekymrar sig över att den sista stabilitet­en och förutsägba­rheten i den europeiska politiken går förlorad med Merkel, men mindre stabilitet kan förhoppnin­gsvis föra något gott med sig. Kanske mer debatt, dynamik, framåtanda och beslutsamh­et. Kanske tydliga strategier och radikala beslut i stället för reaktioner på fullbordad­e faktum.

Det kan man bara spekulera i, men förändring­en ligger i luften och ännu är alla möjlighete­r öppna. Även om vi fortfarand­e lever i eran Merkel känns det som att landet dröjer sig kvar i ett nostalgisk­t förflutet, i väntan på att framtiden ska börja.

”Även om vi fortfarand­e lever i eran Merkel känns det som att landet dröjer sig kvar i ett nostalgisk­t förflutet, i väntan på att framtiden ska börja.”

ANNIKA WILMS HBL:s medarbetar­e i München

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland