Hufvudstadsbladet

Ny teori: Khashoggis kropp borta för alltid

Turkiska utredare jobbar med en ny teori om varför man inte hittat den dödade saudiske journalist­en Jamal Khashoggis kropp: Det finns inga kvarlevor eftersom de lades i frätande syra.

-

Trots upprepade uppmaninga­r från Turkiet har Saudiarabi­en inte berättat var Jamal Khashoggis kropp finns, vilket skulle få sin förklaring om den senaste teorin stämmer.

– Vi ser nu att den inte bara styckades, utan att de gjorde sig av med kroppen genom att lösa upp den, säger Yasin Aktay, rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till tidningen Hürriyet.

En anonym turkisk källa har tidigare sagt samma sak till The Washington Post.

Makabra uppgifter

Teorin är den senaste i raden av spektakulä­ra och makabra uppgifter som rapportera­ts – ofta med hjälp av anonyma turkiska källor – om Jamal Khashoggi, som försvann när han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Uppgiftern­a som framkommit har flera gånger varit motsägelse­fulla och i vissa fall förnekats av andra parter i fallet Khashoggi. Gemensamt för de flesta är att de inte kan bekräftas av en oberoende instans och därför ska tas med en nypa salt.

Efter att i flera veckor ha nekat till kännedom om vad som hänt påstod Saudiarabi­en att Khashoggi, som levde i exil i USA sedan 2017, dödats i ett slagsmål inne på konsulatet. I nästa version sade saudierna att det tycks röra sig om ett planerat mord.

Sanktioner dröjer

Den turkiske chefsåklag­aren Irfan Fidan hävdar att den 59-årige journalist­en ströps till döds strax efter att ha gått in på konsulatet. Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz, som väntade utanför när han gick in, kommentera­r misstankar­na i en opinionste­xt i The Washington Post.

– Så barbariskt och hänsynslös­t. Vilket brott begick han för att de skulle göra så mot honom? Vilken anledning hade de för att mörda honom så brutalt? Det finns ingen förklaring till hatet, skriver hon.

Hatice Cengiz anser att det nu är upp till det internatio­nella samfundet att ställa de ansvariga inför rätta.

– Av alla länder borde USA leda vägen, skriver hon.

USA meddelar att en officiell reaktion mot Saudiarabi­en på grund av dödandet av journalist­en Jamal Khashoggi dröjer.

– Det tar oss antagligen en handfull veckor innan vi har tillräckli­gt med bevis för att kunna lägga fram sanktioner, men jag tror att vi kommer att nå dit, säger USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo i en intervju.

 ?? WORLD / CCTV AP
FOTO: TT-AP-TRT ?? Bilder från en övervaknin­gskamera som påstås visa hur Jamal Khashoggi går mot Saudiarabi­ens konsultat, där han senare försvann.
WORLD / CCTV AP FOTO: TT-AP-TRT Bilder från en övervaknin­gskamera som påstås visa hur Jamal Khashoggi går mot Saudiarabi­ens konsultat, där han senare försvann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland