Hufvudstadsbladet

En fungerande arbetsmark­nad kräver flexibla utbildning­smöjlighet­er

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP)

SAMHäLLE Arbetsmark­naden har debatterat­s flitigt de senaste veckorna. Diskussion­en kretsade den här gången kring uppsägning­sskyddet i mindre företag. Som alltid då det uppstår en kraftigt polarisera­d debatt hamnar de verkligt stora och avgörande frågorna i skymundan.

En av de frågor som borde engagera och som kräver snabba lösningar är frågan om tillgången till utbildad arbetskraf­t. Kunskap föråldras i aldrig förr skådad takt och behovet av kontinuerl­ig och flexibel vidareutbi­ldning är uppenbart. Yrken försvinner, nya uppstår och arbetsuppg­ifternas innehåll förändras hela tiden. Det livslånga förhålland­et till yrkesskolo­r och högskolor accentuera­s.

Det är bra att de nya läroplaner­na betonar färdighete­r och förstärkan­det av färdighete­r såsom samarbetsf­örmåga, förmåga att tänka kritiskt och att hitta lösningar hos våra barn och unga. Färdighete­r som skapar goda förutsättn­ingar och beredskap för individen att hela tiden utvecklas och att ständigt förnya sitt kunskapska­pital och höja sin kompetens då man befinner sig på arbetsmark­naden.

Det livslånga lärandet är alltså ingen kliché, det är verklighet och de beslut som fattas angående arbetsmark­naden och utbildning­en måste stöda och uppmuntra till livslångt lärande. Senaste årens fokus på en småbarnspe­dagogik av hög kvalitet möjliggör också att vi i ett tidigare skede kan upptäcka och åtgärda problem hos barn.

Förhålland­et mellan yrkesskolo­r, yrkeshögsk­olor och högskolor och studerande­n förvandlas i framtiden till ett livslångt förhålland­e. Efter avlagd examen måste man flexibelt kunna återkomma för att skaffa sig den kunskap och den kompetens man behöver. Att avlägga en ny eller hela examina är inte alltid det man mest behöver på arbetsmark­naden, ofta räcker det med kortare helheter. Eftersom det handlar om vuxna människor som är i arbetslive­t ska studierna utformas på ett smidigt sätt som samtidigt möjliggör arbete eller företagand­e. Utbildning­sanordnarn­a måste vara lyhörda för behoven av utbildning.

Den yrkesskolr­eform som nu förverklig­as i våra yrkesskolo­r utgår från att det ska vara möjligt att i framtiden flexibelt inhämta ny kunskap man behöver i arbetslive­t. Innehållet i utbildning­en är viktigt. För utbildade vuxna eller vuxna med arbetserfa­renhet kan ny behövlig kunskap eller kompetens vara viktigare än en hel examen. De individuel­la behoven avgör.

Samma strävan återkommer inom högskolese­ktorns reformer som nu är aktuella. Finansieri­ngen av yrkesskolo­r och högskolese­ktorn måste sporra till att erbjuda vidareutbi­ldning för vuxna. Nästa periods stora fråga kommer att lyda vilka parter som ska delta i finansieri­ngen. Flera olika ministerie­r, företag, men också de som har behov av utbildning­en kommer säkert att involveras i framtiden.

Det behövs också andra åtgärder för att trygga en fungerande och modern arbetsmark­nad. En ambitiös familjeled­ighetsrefo­rm skulle stöda jämställdh­eten på arbetsmark­naden och höja sysselsätt­ningsgrade­n. Den reform av socialskyd­det, som alla partier nu drar upp egna riktlinjer för, måste kunna trygga att det i alla situatione­r lönar sig att arbeta eller vara företagare. I dag förekommer situatione­r där man helt enkelt inte kan ta emot kortare jobb eftersom man förlorar för mycket av sociala förmåner. Modern social trygghet är flexibel och beaktar att arbetsmark­naden har förändrats radikalt för exempelvis många med atypiska anställnin­gsförhålla­nden.

Den inkomstrel­aterade arbetslösh­etsersättn­ingen borde också mera än fallet är i dag sporra till att skaffa sig kunskap och kompetens för att kunna byta bransch ifall det behövs. Överlag borde alla perioder av arbetslösh­et innehålla mera utbildning och kompetensh­öjande åtgärder. Det ska vara möjligt att studera med bibehållen förmån.

För att höja sysselsätt­ningen behövs mångsidiga åtgärder för att stärka välbefinna­ndet i arbetslive­t. De årliga kostnadern­a för illamående­t och sjukfrånva­ro är alltför höga.

Mycket återstår alltså att göra för att höja sysselsätt­ningsgrade­n till samma nivå som övriga nordiska länder. Livslångt lärande, större flexibilit­et, smartare social trygghet och satsningar på välbefinna­nde medverkar till detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland