Hufvudstadsbladet

Stoppa vapenexpor­ten

- ANNA-MAJA HENRIKSSON riksdagsle­damot, partiordfö­rande (SFP)

SAUDIARABI­EN Finland bör

omedelbart stoppa exporten av krigsmater­iel till Saudiarabi­en. Det att journalist­en Jamal Khashoggi dödades på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul i början av oktober visar hur brutal den saudiska regimen är. Han gick in på konsulatet i ett fredligt ärende och kom inte ut levande. Det visar på total avsaknad av respekt för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

Saudiarabi­ens agerande i det krigshärja­de landet Jemen, där civila dödas och miljontals människor är på flykt, har varit mycket farligt för civilbefol­kningen redan i flera år. Sedan 2015 har situatione­n ständigt förvärrats. I dag är det ingen överdrift att säga att där råder en total humanitär kris. Det är dags för EU och också Finland att reagera och visa att man inte kan godkänna situatione­n. Hela det internatio­nella samfundet borde reagera.

Att stoppa vapenexpor­ten till Saudiarabi­en är ett sätt att visa att man inte accepterar landets brutala kränkninga­r av mänskliga rättighete­r. Det är ett sätt att visa att mordet på Khashoggi var droppen som fick bägaren att rinna över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland