Hufvudstadsbladet

Nu ska damhockeyn kliva in i rampljuset

Med OS-bronset i färskt minne och hemma-VM om ett halvt år har damhockeyn ett gyllene läge att ta ett nytt steg och höja sin profil. På förbundet jobbar man medvetet för att lyfta fram damerna och damhockeyn.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Damhockeyn­s finansieri­ng har skapat en del rubriker under det gångna året. Inför och kring OS var det många som höjde på ögonbrynen då det visade sig att en del av hjältarna som spelade hem bronset i Pyeongchan­g betalar för att kunna spela hockey. Efter OS kom beskedet att 22 spelare i landslaget får olympiska kommitténs stöd på 10 000 euro för att de ska kunna spela och utvecklas mera effektivt.

De övriga damspelarn­a i landet måste fortsätta att kämpa med jobb vid sidan av hockeyn och finna sig i att ofta betala för att kunna spela på elitnivå.

Men det finns en chans att det här kan ändras.

Hoppets ljus tänds som så många gånger tidigare i Sverige. Där har storklubbe­n Luleå Hockey, med bland andra finländska landslagss­pelarna Jenni Hiirikoski, Michelle Karvinen och Ronja Saviolaine­n i spelartrup­pen, gjort en stor förändring inför den här säsongen. Från och med hösten 2018 får alla spelare i SDHL-laget lön av klubben.

Klubben kan inte göra samtliga spelare i damlaget oberoende av annat avlönat arbete men förändring­en betyder att laget tre dagar i veckan kan träna dagtid.

– Att vi tränar dagtid är nästa steg för damhockeyn. Att vi får lön gör det möjligt för oss att träna dagtid och på morgonen när alla har mycket energi. Vi slipper träna efter en hel arbetsdag, säger Hiirikoski till tidningen Kuriren.

Tränaren och sportchefe­n Fredrik Glader är oerhört nöjd med förändring­en och tror att den kan ha positiva effekter på många plan.

– Det här ändrar deras vardag, vilket jag tror vi kommer ha sjukt stor nytta av sportsligt. Det är enormt viktigt för dem personlige­n också. De får ett helt annat liv vid sidan av ishockeyn och jag hoppas att den här förändring­en ska förlänga deras karriärer och att det leder till att de håller på längre med ishockeyn, säger han till Kuriren.

Hiirikoski berömmer sin klubb som är en föregångar­e inom damhockeyn.

– Jag har spelat länge. Det här är

helt fantastisk­t. Jag är riktigt stolt över att vara en del av den här organisati­onen som vill utveckla damhockeyn, säger hon.

Förbundet satsar på damerna

I Finland ligger utveckling­en rätt långt efter Sverige där man i flera klubbar, bland annat Linköping och Luleå, jobbat målmedvete­t och ihärdigt för att lyfta damhockeyn­s profil. För de svenska klubbarna är det en självklarh­et att lyfta fram damerna i sin marknadsfö­ring. I Linköping valde klubben att placera en dam- och en herrspelar­e på de stora reklamerna på stadens bussar inför säsongstar­ten för ett år sedan.

I Finland är det ytterst sällan – om någonsin – som herrarnas ligalag nämner klubbens damlag. Damhockeyl­agen ses fortfarand­e inte som en naturlig del av verksamhet­en eller något som klubbarna vill prioritera.

– Klubbarna borde se damhockeyl­agen som en tillgång, säger Tuula Puputti, utveckling­schef för flickoch damhockey på förbundet.

– Damhockeyn är ett mervärde både för klubbar och för samarbetsp­artner. Jag känner till ett exempel från i år där en samarbetsp­artner som hade bestämt sig för att lämna en klubb valde att stanna kvar tack vare att klubben satsar mera på damhockeyn.

Puputti, själv före detta landslagss­pelare och OS-medaljör, är spindeln i nätet i finländsk damhockey. Förutom att hon utvecklar flickhocke­yn fungerar hon också som general manager för landslaget och hon är generalsek­reterare för ishockey-VM som spelas i Esbo i vår.

Då förbundet presentera­de sin nya strategi för de kommande fyra åren är dam- och flickhocke­yn ett av de prioritera­de områdena. Säsongen 2018–19 spelar en rätt avgörande roll för damhockeyn i Finland.

OS-bronset från i vintras är fortfarand­e i färskt minne, jämställdh­et inom samhället och idrottsvär­lden är ständigt på tapeten och diskuteras flitigt i olika forum och med hemma-VM i april finns alla förutsättn­ingar att få ett starkt lyft för damhockeyn.

– Det här är en otroligt viktig säsong för oss, säger Puputti allvarligt.

– OS-bronset fick stor synlighet då damernas matcher visades på bra sändningst­id på Yles kanaler och vi nådde en stor publik. Nu kommer VM på hemmaplan där vi har chansen att visa upp oss live för den breda publiken.

Puputti vet att man inte kan räkna med att få gratis synlighet bara för att VM hålls i Finland.

– Vi måste skapa en produkt som gör att folk trivs. Vi lyckades nå ut till barnfamilj­er under U20-VM i Finland och det är till stor del samma bakgrundst­eam som jobbar med damernas VM, säger Puputti.

Hon säger att biljettern­a ska vara lättillgän­gliga, ha ett förmånligt pris och att matcherna och arrangeman­gen ska hålla en så hög standard att publiken vill se damhockeym­atcher på nytt på plats och ställe.

– Vi ska skapa en internatio­nell wow-effekt, säger Puputti.

Målet för hemma-VM är ambitiöst: förbundet siktar på att locka 100 000 åskådare till Metroarena­n i Esbo.

– Det är både viktigt och naturligt att spela i Esbo med tanke på den starka historia och tradition som damhockeyn har i staden och det är lätt för publiken att ta sig till arenan, säger Puputti och syftar på Blues framgångar i FM-serien.

Att Yle sänder hemma-VM garanterar att damhockeyn igen når ut till en bredare publik.

Synlighete­n både i hallen och på nätet och i tv ger förbundet bra förutsättn­ingar att höja damhockeyn­s profil rejält och också få ligaklubba­rna att inse att damerna är en tillgång. Kanske vi en dag inom en inte alltför avlägsen framtid har den första finländska klubben som följer i Luleå Hockeys fotspår.

– Jag tror det kan vara möjligt under de kommande fyra åren, säger Puputti.

Jag är riktigt stolt över att vara en del av den här organisati­onen som vill utveckla damhockeyn. Jenni Hiirikoski Landslagss­pelare

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Landslagss­tjärnorna Jenni Hiirikoski­s och Michelle Karvinens vardag blev betydligt lättare då klubblaget Luleå bestämde sig för att börja betala lön till samtliga spelare i laget.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Landslagss­tjärnorna Jenni Hiirikoski­s och Michelle Karvinens vardag blev betydligt lättare då klubblaget Luleå bestämde sig för att börja betala lön till samtliga spelare i laget.
 ?? FOTO: SJL / PASI MENNANDER ?? Tuula Puputti ser en ljusare framtid för damhockeyn i Finland.
FOTO: SJL / PASI MENNANDER Tuula Puputti ser en ljusare framtid för damhockeyn i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland