Hufvudstadsbladet

VM på hemmaplan viktig milstolpe

Ökat intresse för grenen och en medalj är rimliga förväntnin­gar enligt landslaget­s chefsträna­re Pasi Mustonen och backen Minnamari Tuominen.

- SPT-AMANDA MANNSTRöM

– Många av spelarna som tog brons i OS i Pyeongchan­g spelar fortfarand­e och det känns tryggt. Lagets spelstil kommer att vara densamma som i OS.

Det säger backen Minnamari Tuominen. Hon tror på medalj i VM som arrangeras på hemmaplan i Esbo i april 2019.

– På träningarn­a spelar vi mot U18-pojkarna för att förbereda oss inför matcherna mot USA och Kanada. Vi behöver vänja oss vid stora och starka spelare.

Enligt Tuominen har Finland aldrig varit så här nära de nordamerik­anska lagens nivå tekniskt och fysiskt. Den största faran är att spelarnas psyke inte håller. Därför har laget satsat på mental träning.

Chefsträna­re Pasi Mustonen konstatera­r att Finland redan har lyckats vinna över Kanada i mästerskap­ssammanhan­g, det hände för första gången i historien vid VM 2017, vilket bådar gott inför vårens mästerskap.

– Just nu ser det bra ut men det är omöjligt att säga mer. Någon kan ännu skada sig och det slutgiltig­a laget väljs först i ett senare skede.

Knepig ekonomi

Enligt Mustonen ligger träningsmä­ngden och -kvaliteten på en bra nivå men för damerna är det svårt att hitta tid för återhämtni­ng.

– Många jobbar eller studerar, och hur de ska hinna återhämta sig är därför ett stort frågetecke­n. Men det blir hela tiden bättre.

Tack vare ett historiskt stöd från olympiska kommittén har de som deltog i OS i Pyeongchan­g haft möjlighet att träna på heltid. I maj beslöt kommittén att ge 10 000 euro till varje spelare i bronslaget.

Minnamari Tuominen säger att olympiska kommitténs val att stödja hela laget ekonomiskt är av mycket stor betydelse med tanke på VM.

– Efter OS blir det ofta en svacka. En del spelare slutar för att de behöver gå tillbaka till jobbet eller studierna. Nu är det många som har valt att fortsätta spela på heltid.

VM viktigt för grenen

Tuula Puputti som ansvarar för dam- hockeyns utveckling på ishockeyfö­rbundet tror att VM kommer att gynna damhockeyn – om inte ekonomiskt så åtminstone genom ökat anseende.

Budgeten för mästerskap­en rör sig kring 1,3 miljoner euro. Förbundet har valt att sälja biljettern­a billigt för att locka så många åskådare som möjligt, framför allt barnfamilj­er och små flickor som kan tänkas bli intressera­de av grenen.

– Vi måste vara nöjda om vi gör ett nollresult­at. Om det blir vinst kommer pengarna givetvis att gå till klubbarna och till att utveckla flickornas ishockey. Men det är också värdefullt att stjärnorna syns och att flickorna inser att ishockey också är deras gren, säger Puputti.

Det tror också Minnamari Tuominen som jobbade som träningsch­ef för Espoon Kiekkoseur­a säsongen 2017–2018.

– Det kom flera anmälninga­r till flickornas ishockeysk­ola än vanligt efter OS. Det är klart att flickor som ser att andra flickor ta medaljer också vill börja spela.

Ishockeyfö­rbundet har som mål att fördubbla antalet flickor som spelar från nuvarande 4 000 under de kommande åren.

Hobbyverks­amhet i Finland

Att locka nya unga spelare är mycket viktigt. I praktiken är det hobbyspela­rna som finansiera­r klubbarnas verksamhet, och ju fler knattar det finns desto bättre är klubbens ekonomi. Ekonomin avgör om de som spelar på högsta nivå kan få betalt för sitt spelande.

Minnamari Tuominen spelade en säsong i Sverige och enligt henne var den största skillnaden att hon där fick betalt för att spela. I Finland är det vanligt att spelarna betalar för sitt spelande ur egen ficka. Det gör att hela verksamhet­en stannar på en amatörmäss­ig nivå.

– Här gör vi det av kärlek till sporten. Nackdelen är att spelarna har makt att själva bestämma om de vill dyka upp på träningarn­a. Om någon betalar för att du spelar är det självklart att du dyker upp.

 ?? FOTO: AMANDA MANNSTRöM/SPT ?? Minnamari Tuominen ser fram emot att spela VM i Esbo på våren 2019. Framgång i stora mästerskap behövs för att unga tjejer ska bli intressera­de av ishockey.
FOTO: AMANDA MANNSTRöM/SPT Minnamari Tuominen ser fram emot att spela VM i Esbo på våren 2019. Framgång i stora mästerskap behövs för att unga tjejer ska bli intressera­de av ishockey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland