Hufvudstadsbladet

Armia slog 83 år gammalt NHL-rekord

Matchen mellan Montréal och Washington blev en blåvit fest.

- MARCUS LINDQVIST

Bara två minuter in i matchen satte Jesperi Kotkaniemi karriärens första NHL-mål och gav hemmalaget ledningen. Joel Armia noterades för en assist.

Kotkaniemi, 18 år och 118 dagar, blev den näst yngsta målskytten i legendaris­ka Montréals historia. Med tanke på klubbens anor är det en anmärkning­svärd bedrift i sig.

– Det var en speciell stund att dela med supportrar­na. Det var ganska tokigt. Jag har aldrig hört en sådan publik, säger Kotkaniemi enligt Sportsnet.

Canadiens ledde redan med 3–1, men Washington utjämnade och tog ledningen genom Alexander Ovetjkin i mitten av andra perioden. Men Montréal gav inte upp.

Kotkaniemi utjämnade till 4–4 då dryga tre minuter kvarstod av tredje perioden. Artturi Lehkonen noterades för en assist. Max Domi gjorde sedan segermålet 5–4 då 22 sekunder kvarstod.

Sedan klev Joel Armia fram. Och skrev historia. Han fick pucken efter tekningen i mitten och sände den iväg mot ett gapande tomt Washington­mål, då gästerna för- sökte utjämna utan målvakt. Pucken gick i mål bara två sekunder efter Domis mål – ett nytt NHL-rekord.

Det gamla rekordet hann bli 83 år gammalt. St. Louis Eagles lyckades göra två mål på tre sekunder mot Detroit år 1935. Det nya rekordet lär stå sig en tid.

Canadiens har överraskat den här säsongen och inlett säsongen bättre än många förväntat sig. Laget ligger trea i östra konferense­n efter tolv matcher.

?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/ AFP/MINAS PANAGIOTAK­IS ?? Joel Armia (t.v.) firar det historiska målet med Phillip Danault och Jeff Petry.