Hufvudstadsbladet

Från Amerika ut i världen

-

●●NHL-matcher i Europa är inget nytt påhitt. De första matchplane­rna uppges ha diskuterat­s så tidigt som 1924, men det dröjde 14 år för planerna att bli verklighet.

●●År 1938 möttes Detroit och Montreal i nio matcher i England och Frankrike. 8 000 personer följde med den första matchen i London. Under matchen fick Detroits tränare Jack Adams förklara skillnader­na mellan engelska amatörregl­er och regelverke­t i NHL för publiken. Den första matchen i Paris slutade 10–8 till Montreal. Efter touren uppges Montreals tränare ha sagt att de lyckades ”sälja profession­ell hockey på ett fantastisk­t sätt till brittiska och franska fans”.

●●Sedan slutet av 1980-talet har det mer varit regel än undantag att NHL-lag spelar matcher utomlands. Matcherna utomlands tog ändå en paus mellan 2011 och 2017.

●●1981 spelade NHL-lag för första gången i Finland, då New York Rangers förlorade mot HIFK med 1–4 och Washington Capitals vann över Kärpät med 5–3.

●●De senaste åren har matcherna utomlands gått under benämninge­n NHL global series och NHL China games.

●●I höstas spelade NHL-lag träningsma­tcher i Tyskland, Schweiz och Kina. Edmonton och New Jersey inledde NHLsäsonge­n med att mötas i Göteborg. Matcherna mellan Florida och Winnipeg i Helsingfor­s är de sista NHL-matcherna som spelas utanför Nordamerik­a i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland