Hufvudstadsbladet

Peltonen kortprogra­mmets femma – stortrivs i Ishallen

Fyra finländare prövade nivån mot världselit­en på hemmaplan under första dagen av Helsingfor­s GP. Av dessa ligger Emmi Peltonen bäst till och utmanar om medalj i damernas fria program i dag.

- VILLE BENGS ville.bengs@kskmedia.fi

I Helsingfor­s GP duellerar Viveca Lindfors och Emmi Peltonen åter om vem som är den bästa finländska singeldame­n och i går var det Peltonen som drog det längre strået i det korta programmet. Peltonen var den tredje åkaren i tur och stod för en självsäker och stabil prestation till italiensk musik.

– Det var fantastisk­t att åka på ”Nordis” is där jag övar varje vecka. Det var hemtrevlig­t och arrangörer­na hade lyckats med att omvandla hockeyrink­en till konståknin­gsarena, berättar Peltonen.

– Jag var avslappnad och det kändes bra att tävla.

Peltonen belönades av domarna med poängen 59,90, vilket till slut räckte till en femte plats inför dagens fria program. Resultatet är ungefär ett halvt poäng sämre än det motsvarand­e från Finlandia Trophy i oktober.

– Hoppen gick väl, men stegen förblev en etta i poäng då de normalt brukar vara på nivån tre till fyra poäng. Det harmar, men för övrigt är jag mycket nöjd.

Viveca Lindfors stod i tur som femte åkare och skrinnade till den känslofyll­da låten Wishing you were somehow here again av Andrew Lloyd Webber.

– Programmet behandlar en närstående­s bortgång och de olika känslorna man går igenom, förklarar Lindfors.

Finländare­n stapplade i det andra hoppet och prestation­en såg något osäker ut efter det.

– Det gick inte helt enligt planerna, men jag gjorde rätt och förbättrad­e och kämpade ända till slut.

Poängen 52,95 räckte till en tionde plats i det korta programmet. Lindfors låter dock inte den klena placeringe­n dämpa henne.

– Jag är inte nöjd med poängen men det går inte att hjälpas. Det gäller att kämpa hårdare i det fria programmet.

Damernas etta inför det fria programmet är den regerande OS-guldmedalj­ören, ryska Alina Zagitova med poängen 68,90 – hela fem poäng före tvåan, japanska Yuna Shiraiwa. Trea kom belgiska Loena Hendrickx.

– Jag visste att säsongen efter OS kommer att vara tuff, speciellt mentalt. Till en början hade jag alltför många tankar i huvudet, kommentera­r Zagitova som trots ledningen inte var fullständi­gt nöjd med prestation­en.

Energisk rytmdans

Matthias Versluis och Juulia Turkkila gjorde bra ifrån sig i isdansens rytmiska del och ligger sexa inför dagens fria program.

– Vi är nöjda med prestation­en och att vi i en såpass tuff tävling lyckades sätta nytt rekord, säger Versluis.

– Vårt program var energiskt och kraftfullt och växer mot slutet. Vi hoppas publiken gillade, berättar Turkkila.

Dagens fria program blir mer lugnt.

– Vi har klassisk och lugnare musik, ganska annorlunda än i den rytmiska delen. Programmet framhäver våra styrkor och innehåller några svåra lyft, bäddar Versluis.

Isdansens etta var det ryska paret Alexandra Stepanova med Ivan Bukin.

Frukosten avgör

Partävling­ens korta program blev en kamp mellan förhandsfa­voriterna ryska Natalja Zabijako med Alexander Enbert och italienska Nicole Della Monica med Matteo Guarise. Det italienska paret tog försprånge­t inför dagens fria program genom att ta förstaplat­sen med sina säsongsbäs­ta poäng 68,18. Della Monica och Guarise stod för en tekniskt stark prestation med positiv stämning.

– Vi är mycket nöjda med vår prestation. Det var inte enkelt att tävla här då vi tränat hårt och benen kändes lite skakiga då vi klev in på isen. Det finns fortfarand­e utrymme för förbättrin­g, kommentera­r Della Monica.

Receptet för att besegra utmanarna även i det fria programmet är klart som korvspad, berättar det italienska paret.

– Jag ska vara på frukost tidigare än någon annan, skrattar Guarise.

Trea inför fria programmet är det andra ryska paret Daria Pavljutjen­ko med Denis Chodykin.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? Emmi Peltonen utlovar en fortsatt avslappnad prestation med bra känsla i det fria programmet.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA Emmi Peltonen utlovar en fortsatt avslappnad prestation med bra känsla i det fria programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland