Hufvudstadsbladet

”SÄLJ DIN GAMLA BOSTAD FÖRE DU KÖPER NY!”

-

Fastighets­förmedling­en Kotijoukku­e är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarand­e en av grundstena­rna i bobytarbra­nschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder.

Team Kotijoukku­e har många goda råd och knep vad gäller modern fastighets­förmedling. Att sälja sin bostad eller köpa nytt är en väldigt stor sak för gemene man. – De flesta personer köper eller säljer sin bostad bara några gånger under hela sitt liv. Det är mycket känslor inblandade då det handlar om ens hem.Allt måste gå rätt till och det tar vi hand om, säger fastighets­mäklare Marja Manneroos.

De flesta fastighets­mäklare på Kotijoukku­e är AFM, det vill säga auktoriser­ade fastighets­mäklare.

– Mitt bästa råd är fortfarand­e att sälj din nuvarande bostad innan du köper ny! Sen då du hittar det nya perfekta hemmet så brukar det ofta bli snabba affärer, konstatera­r AFM MikaVanari.

Kotijoukku­e satsar kraftigt på marknadsfö­ring både i printmedia och digitalt.

– Det ger helt klar mer synlighet och det är ju en förutsättn­ing för att bostäderna säljs, säger vdTimo Nieminen.

En väsentlig sak är prisnivå och försäljnin­gstid.

– Det är viktigt att man har rätt utgångspri­s från början.Att försöka pröva på att få ett för högt pris genomskåda­s snabbt på marknaden. Samma sak gäller försäljnin­gstid. En bostadsför­säljning är inte som ett vin, den blir inte bättre med tiden, säger Marja Mannerroos med ett skratt.

ANLITA EN FASTIGHETS­FÖRMEDLARE!

Varför ska man anlita fastighets­förmedlare då man kan sälja sin bostad själv?

–Vårt kontaktnät är enormt.Vi har kanaler där vi kan höra oss för om intresse innan vi lägger ut på nätet. Förarbetet vi gör är stort, det är inte bara att styla, fota och lägga ut till försäljnin­g,säger Marja Mannerroos.

Det mest avgörande i en bostadsaff­är är början.På Kotijoukku­e görs ett gediget arbete innan premiärvis­ningen och i det ingår fastställa­nde av ett relevant pris.

– Hela processen kulminerar i premiärvis­ningen. Inget är så intressant som den.Alla är på väg dit och man vill ha så mycket folk som möjligt. Om du är ensam på en visning så bjuder du heller inte fullt pris,konstatera­rVanari.

–Vi lovar att kunden får så bra pris som möjligt enligt rådande marknad och att försäljnin­gen sker så snabbt som möjligt enligt läget på marknaden, säger Roger Mannerroos.

– Priset fås heller inte bara genom att titta på motsvarand­e bostäder i området. Det är mycket annat som spelar in så som husets renovering­shistoria samt kommande renovering­ar. Rätt prissättni­ng är ytterst viktigt med tanke på slutresult­atet, det vill säga hur mycket det blir i handen hos säljaren.Ofta får förmedlare­n ett bättre pris, fortsätter­Vanari.

En annan synvinkel är säkerhet och lagfrågor.

– Vi har alla dokument och kunskap om hur en försäljnin­g går till. Mer sällan hamnar parterna i rättssalen då man anlitat en auktoriser­ad fastighets­mäklare. Många vill heller inte köpa direkt av ägaren eftersom en privatpers­on inte har samma skyldighet­er som vi har,sägerVanar­i.

Den psykologis­ka aspekten spelar också in.

– Mäklaren fungerar som en neutral buffert mellan försäljare och spekulante­r. Man kanske inte täcks kritisera köket eller fråga relevanta frågor direkt av ägaren, säger Marja Mannerroos.

– Samma gäller prissättni­ng och bostadens skick. Ägaren kanske tycker att deras hem med 1980-talskök och badrum är i toppskick medan förmedlare­n ser med köparens ögon, konstatera­rVanari.

– Vi fungerar som stöd och trygghet åt både köpare och säljare, avrundar Roger Mannerroos.

INGEN DAG DEN ANDRA LIK

Kotijoukku­es stora projekt just nu är försäljnin­gen av våningshus­en Syke och Pulssi vid Ha-

galund idrottspar­k.

– Största delen är redan sålda, det är vår moderbolag Fincap som är byggherre, berättar Nieminen.

Privata personers fastighets­investerin­gar har ökat markant och upptar en stor del av Kotijoukku­es arbete. I övrigt är det ett dynamiskt jobb.

– Ingen dag är den andra lik. Det är det som fascinerar med yrket. Du kommer också väldigt nära dina kunder och många blir vänner för livet, säger Marja Mannerroos.

– Alla kunder är olika, du jobbar inte bara med ingenjörer eller sjukskötar­e,kunderna är från alla branscher med olika bakgrund. Det är ett mångsidigt jobb, sägerVanar­i.

– Som mäklare måsta man förutom försäljare också vara lite psykolog, byggnadsin­gen- jör, marknadsfö­rare och städare. Vi har en väldigt stor verktygsba­ck så att säga, avrundar Roger Mannerroos med ett skratt.

 ??  ??
 ??  ?? Ett proffs i förmedling­sbranschen säljer din bostad snabbare och till ett bättre pris.
Ett proffs i förmedling­sbranschen säljer din bostad snabbare och till ett bättre pris.
 ??  ?? Team Hemmalaget. Från vänster Mika Vanari, Timo Nieminen, Marja Mannerroos och Roger Mannerroos. Då du äntligen hittar det perfekta hemmet blir det ofta snabb affär.
Team Hemmalaget. Från vänster Mika Vanari, Timo Nieminen, Marja Mannerroos och Roger Mannerroos. Då du äntligen hittar det perfekta hemmet blir det ofta snabb affär.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland