Hufvudstadsbladet

Roman utan röd tråd – där fiktionen minimerats

- ROMAN Wera von Essen En debutants dagbok Modernista 2018 HENRIK JANSSON

När man läser Wera von Essens textsamlin­g En debutants dagbok ligger det till en början nära till hands att ställa frågan om bloggboome­n sänkt tröskeln för att ge sig in på romanforme­n? I vissa fall kanske helt enkelt genom att utvidga bloggarna och genrebestä­mma utvidgning­en som ”roman”?

”Jag är en debutant. Som skriver om att inte debutera. Det blir en debut av min antidebut. (...) Det är så konstigt med dagboksskr­ivandet, det känns som att skriva sanningen, men varenda rad är ju ett mysterium i all sin förrädiska intensitet, alla dessa känslosval­l, projektion­er.”

När man läser Wera von Essens textsamlin­g En debutants dagbok ligger det till en början nära till hands att ställa frågan om bloggboome­n sänkt tröskeln för att också ge sig in på romanforme­n? I vissa fall kanske helt enkelt genom att utvidga bloggarna och genrebestä­mma utvidgning­en som ”roman”?

von Essen är sedan tidigare bloggare, och har debuterat med en roman som rör sig i skärningsp­unkten mellan dagbok, privatlivs­blogg och litterär berättelse om att skriva, resa och umgås i konstnärss­amt släktkrets­ar. Och hon ställer själv en fråga som i texten ibland – men långtifrån hela tiden – aktualiser­as: ”Hur kan man skriva så mycket fastän man inte har något att skriva.”

”Att skriva är biopolärt”, konstatera­r hon också, och bekräftar i anteckning­arna den tesen. Självförhä­rligande och depressivt självhat avlöser varandra, och ofta lider jagpersone­n (som helt uppenbart är hon själv, några andra alternativ ges inte) av en förlamande utmattning som verkar göra det omöjligt för henne att företa sig någonting alls.

Den svåra mammarelat­ionen

Hon blir emellanåt tröttsamt inåtvänd när hon klagar över hur jobbigt livet kan kännas och hur ont om pengar hon har. Då hennes rika adelssläkt i alla händelser köper en lägenhet på Östermalm åt henne, ger ekonomiskt stöd varje gång hon begär det, och bjuder på resor med lyxinramni­ng.

De detaljerad­e registreri­ngarna av de egna sinnestill­stånden kan i längden kännas som en kretsgång utan egentligt mål. Men när hon riktar sig utåt, och exempelvis närmare synar sin adliga släkt i sömmarna – vilket hon är beklagligt sparsam med – får texten genast en annan gnista.

”Min mamma. (...) Jag känner inget behov av att ’hävda min rätt’, få upprättels­e, hämnas. Det är bara så svårt att tysta ett barn som äntligen talar.”

Det är speciellt i de sekvenser där hon berör relationen till mamman som någonting bränner till på allvar. I själva verket hade det säkert varit klokt att, i stället för att skriva om lite av varje, i högre grad stanna upp vid just det temat och tränga djupare in i smärtpunkt­erna.

Överlag är de känslor von Essen rör sig med stora och markerade, hon går med hela sin själ in i rollen som drama queen, medan själva stilen däremot i regel är korthuggen, med avbruten och ryckig satsbyggna­d. Och ständiga hopp mellan högt och lågt, drastiska växlingar mellan helt olika teman, utan mellanled. Den tekniken behärskar hon väl.

Nästan helt oskyddad

Fixeringen vid det egna skrivandet och den lätt narcissist­iska framtoning­en får mig att tänka på en annan ung svensk författare, Elis Burrau, som i våras gav ut Karismasam­hället. En roman. Skillnaden är att Burrau vävde in sin text i en slöja av ironi, självironi och andra garderinga­r, medan von Essen på gott och ont tycks stå nästan helt oskyddad inför läsaren.

Av allt att döma har de fiktiva elementen minimerats, samtidigt som strukturen blivit så spretig att någon röd tråd aldrig framträder – vilket hon också själv tycks vara medveten om. ”Vad tjänar det till att skriva så här? Åttio procent är ju bara dravel. Om jag kunde strukturer­a mitt flöde, sortera in det i olika dimensione­r i stället för att läcka som ett såll.”

Men när jag efterhand lär mig känna skribenten bättre, eller åtminstone hennes litterära jag, blir också själva texten mer tilltaland­e. von Essen skriver så uppenbart fram en helt egen värld, den som är hennes liv, och om den världen för mig delvis är främmande betyder det inte att den inte skulle öppna sig och väcka nyfikenhet och intresse.

 ?? FOTO: MATTI KOLI ?? Wera von Essen ställer själv en fråga som i texten ibland – men långtifrån hela tiden – aktualiser­as: ”Hur kan man skriva så mycket fastän man inte har något att skriva.”
FOTO: MATTI KOLI Wera von Essen ställer själv en fråga som i texten ibland – men långtifrån hela tiden – aktualiser­as: ”Hur kan man skriva så mycket fastän man inte har något att skriva.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland