Hufvudstadsbladet

C-mollmässan imponerade trots ogynnsamma förhålland­en

- ANNA PULKKIS

Tapiolasal­en i Esbo kulturcent­rum är ingen optimal plats för stora verk för kör och orkester. Trots det klingade c-mollmässan mäktigt med Tapiola Sinfoniett­a och Suomen Laulu. SAKRAL MUSIK

Mozart: C-mollmässan

Tapiola Sinfoniett­a och Suomen Laulu, dirigent Kristiina Poska, körinstude­ring Esko Kallio. Marjukka Tepponen och Silja Aalto, sopran; Juho Punkeri, tenor; Kristian Lindroos, bas. Tapiolasal­en 1.11.

Under åren 1782–1783 arbetade Wolfgang Amadeus Mozart med en mässa i c-moll, en omfattande kompositio­n för solister, dubbelkör och orkester. Verket förblev ofullborda­t, men det oaktat hör den så kallade stora c-mollmässan till standardre­pertoaren.

I Hagalund i torsdags hördes mässan i en version rekonstrue­rad och fullbordad av Helmut Eder. Tapiola Sinfoniett­a gästades av Suomen Laulu samt estniska dirigenten Kristiina Poska (f. 1978), som har en bra meritlista men var, åtminstone för mig, en ny bekantskap.

Sinfoniett­an kan sin Mozart och spelade utmärkt under Poskas energiska och uttrycksfu­lla ledning. Poska undvek alla ytterlighe­ter i sina tempoval och gestaltade detaljerna, som de skarpa punkterade rytmerna, omsorgsful­lt.

Solistgard­et var ungt men inte oerfaret. Sopranen Marjukka Tepponen sjöng de krävande solona i Kyrie och Et incarnatus est med bravur och känsla, även om hennes yppiga röst kommer bättre till sin rätt på operascene­n.

Silja Aaltos lena sopran och flytande frasering kändes däremot som gjorda för figuration­erna i Laudamus te. Tepponen och Aalto utgjorde ändå ett rätt så balanserat duettpar.

De manliga solisterna har en nästintill marginell roll i helheten. I Quoniam, där tenoren sjunger med sopranerna, hamnade Juho Punkeris fina röst litet i underläge. Basen Kristian Lindroos anslöt sig till solistkvar­tetten i den avslutande Benedictus.

För kören är den delvis åttastämmi­ga c-mollmässan ett jättearbet­e – fugorna Cum sancto spiritu och Hosanna kan vara speciellt kvistiga. Erfarna Suomen Laulu, instuderad av Esko Kallio, gjorde en mycket gedigen insats.

Tyvärr är Tapiolasal­en ur akustiskt perspektiv en långt ifrån optimal plats för stora verk för kör och orkester. Under gynnsammar­e förhålland­en skulle körens klang antagligen ha varit rikare och variatione­rna i den dynamiska nivån ännu tydligare.

Vill man ytterligar­e finslipa något så kunde fraseringe­n göras mer levande och uttrycksfu­llare. Då konserten i dag upprepas i Berghälls kyrka är omständigh­eterna annorlunda.

 ?? KAUPO KIKKAS
FOTO: ?? ■Kristiina Poska frammanade en energisk och uttrycksfu­ll tolkning av Mozarts c-mollmässa. Konserten ges i repris på lördag i Berghälls kyrka.
KAUPO KIKKAS FOTO: ■Kristiina Poska frammanade en energisk och uttrycksfu­ll tolkning av Mozarts c-mollmässa. Konserten ges i repris på lördag i Berghälls kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland