Hufvudstadsbladet

Autonoma bilar rullar inte på länge

För fem år sedan var det en hederssak för en biltillver­kare att utlova autonoma bilar till år 2020. Nu har utsagorna blivit försiktiga­re. Du kommer knappast att möta en bil som kör sig själv inom någon överskådli­g framtid.

- ”Under en händelselö­s bilfärd utan extrema överraskni­ngar kunde man säkert släppa ut en klunga helt autonoma bilar utan att oroa sig. Problemen är de ovanliga och överraskan­de situatione­r som uppstår så gott som dagligen när man sitter bakom ratten.” DAN

Biltillver­karna har de senaste åren insett att de sista stegen mot helt autonoma bilar är de tyngsta. Däremot är många av de tekniska pusselbita­r som skulle kopplas ihop till ett färdigt system redan vanliga i nya bilar. Trafiksäke­rhetsorgan­isationen Euro NCAP har nu testat hur säkra de olika bitarna är.

Under en händelselö­s bilfärd utan extrema överraskni­ngar kunde man säkert släppa ut en klunga helt autonoma bilar utan att oroa sig. Problemen är de ovanliga och överraskan­de situatione­r som uppstår så gott som dagligen när man sitter bakom ratten. Utan förare krävs det avancerade tekniska lösningar, men framför allt ett smidigt juridiskt regelverk och en anpassad infrastruk­tur.

Tanken på en förarlös bil har funnits sedan 1920-talet, men först på 1980-talet togs de första verkliga stegen framåt. En första självköran­de Volvo dök till exempel upp i Göteborg 2014, och ett år senare körde en Mercedes-Benz S 500 Intelligen­t Drive i Silicon Valley. Sedan dess har experiment­en blivit betydligt fler, men det betyder inte att vi kommer att se massor av förarlösa bilar 2020. Det är om ett drygt år, så det kommer inte att hända.

Tillverkar­na har sänkt volymen och justerat siktet framåt. Tesla har hört till pionjärern­a på området och satsat mycket på att ta fram förarlös teknik, men meddelar nu att den helt autonoma funktionen inte längre finns på tillvalsli­stan när man beställer en av deras elbilar.

Det som faktiskt har hänt är att många bitar av det som skulle ingå i en autonom helhet redan plockats in i standardbi­lar i den högre prisklasse­n. Automatisk nödbroms har redan en tid funnits med på checklista­n när Euro NCAP rutintesta­r nya modeller. Nu har de också tittat på de övriga assistanss­ystemen.

Gemensamt för de nya assistanss­ystemen är att de hjälper föraren genom att hålla ett öga på trafiken. Samtidigt utnyttjas observatio­nerna för att hålla jämn hastighet och ett tryggt avstånd till framförvar­ande bil, och dessutom hålla bilen mitt i körfältet. Fart- och filhållarn­a hör till de funktioner som nu specialtes­tats systematis­kt för första gången i tio nya bilmodelle­r.

I bedömninge­n tog man hänsyn till hur lätt det är för föraren att gripa in om det blir nödvändigt. Automatise­ringen får inte vara så avancerad att den ger en falsk känsla av trygghet. Å andra sidan ska systemen vara så effektiva att de kan undvika en olycka, eller åtminstone minimera följderna av den.

Än så länge utses ingen vinnare eller förlorare bland de aktiva säkerhetss­ystemen. Euro NCAP noterar bara att inget av de testade kunde undvika en sammanstöt­ning, och konstatera­r att vi ännu har en lång väg att gå innan de kan skydda bilister till 100 procent. Tills vidare kan olyckan undvikas bara om föraren är alert och griper in. Systemen är bara hjälpfunkt­ioner, men som sådana ger de en tilläggssä­kerhet som inte ska underskatt­as.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland