Hufvudstadsbladet

Förfallet köpcenter väntar på ansiktslyf­t

För 50 år sedan invigdes köpcentret Heikintori i Hagalund i Esbo. Nu är köpcentret förfallet och i behov av en totalrenov­ering. Det råder ändå olika uppfattnin­gar om hur köpcentret­s framtid ska se ut.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Köpcentret Heikintori i Hagalund i Esbo fyllde förra veckan 50 år. Köpcentret är förfallet, många butiksloka­ler står tomma, och ägaren planerar en omfattande renovering. Planerna väcker motstånd.

Fastighets­bolaget Citycon är majoritets­ägare i köpcentret. Bolaget planerar en totalrenov­ering av köpcentret för flera miljoner euro. Utöver renovering­en finns också planer på att bygga ett bostadshus med fyra våningar ovanpå köpcentret.

Planerna möter också kritik. Föreningen Docomomo Suomi som är medlem i den internatio­nella organisati­onen Docomomo som värnar om arkitektur och miljö ansöker hos Närings, trafik och miljöcentr­alen om att ett skydd av köpcentret. Föreningen anser att köpcentret­s kul turhistori­ska värden skulle förstöras av bostadsbyg­get, men understöde­r tanken på en totalrenov­ering.

Esbo stad vill själv bestämma om hur köpcentret ska skyddas. En ändring av detaljplan­en är på gång för området och ett beslut om skyddande av centret kan fattas i samband med ändringen. Esbo stadsstyre­lse behandlar frågan om Heikintori på sitt möte i dag.

– Heikintori­s framtid hänger ihop med hela utveckling­en av Hagalunds centrum. Renovering­en av kulturcent­ret och resultatet av arkitekttä­vlingen för teatern har en betydelse för Heikintori­s framtid. I stadsstyre­lsen strävar vi efter en helhetslös­ning för området. Det finns också planer på ett hotell på området. Målet är att slopa parkerings­platserna som omger Heikintori. Det börjar vara bråttom att hitta en bestående lösning för Heikintori som är i dåligt skick, säger stadsstyre­lsens ordförande Markku Markkula (Saml).

Mikki Kauste från De gröna påpekar att Museiverke­t i sitt utlåtande ställer sig positivt till byggandet av bostäder på köpcentret förutsatt att interiören och fasaden för byggnaden, som ritades av arkitekt Aarne Ervi, hålls intakta. Kauste har sett illustrati­oner på hur det kunde se ut med Heikintori med ett bostadshus ovanför. Om det byggs bostäder så rivs också parkerings­huset som byggdes 1978.

– Jag är för att bostäder byggs. Annars är jag illa rädd för att köpcentret inte får det lyft som det behöver. Risken är överhängan­de att Citycon då kastar in handduken för gott. När området kring kulturcent­ret samtidigt utvecklas så vore det konstigt om Heikintori bara blir ett unket monument från det förflutna, säger Kauste, som är medlem i stadsstyre­lsen.

 ?? FOTO: HBL ?? Heikintori har sett sina bästa dagar. Köpcentret­s framtid är oviss.
FOTO: HBL Heikintori har sett sina bästa dagar. Köpcentret­s framtid är oviss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland