Hufvudstadsbladet

Framåt för den amerikansk­a socialisme­n

I kapitalism­ens förlovade land USA var socialism länge ett skällsord. I dag växer en ny socialisti­sk rörelse fram särskilt bland unga amerikaner. Allt fler ifrågasätt­er det nuvarande systemet och många kastar därför blickarna på den nordiska socialdemo­kra

- TEXT SARA SUNDMAN FOTO HANNA NORDENSWAN

Socialism var tidigare helt tabubelagt inom amerikansk politik. I dag, i takt med att det blivit ekonomiskt allt kärvare, har vinden vänt. När den amerikansk­a drömmen slocknar vinner socialisme­n terräng. Den nordiska socialdemo­kratin ser många som en förebild.

Jared Watsons dyblöta flanellskj­orta har sugit i sig så mycket regn att den hänger som en ringbrynja över hans kropp. Det hällregnar, men Watson ser helt oberörd ut trots att han inte har några regntäta kläder. Han står och håller i en banderoll utanför New Yorks domstol vid Foley Square.

– Jag personlige­n känner mig mycket bättre om jag inte bara sitter hemma och blir arg på tv:n utan går ut och jobbar för en bättre värld, säger han.

Watson är medlem i USA:s största socialisti­ska organisati­on, Democratic Socialists of America. Han är också ett exempel på en yngre generation amerikaner som inte minns kalla kriget och som inte räds för att kalla sig socialist.

Vi befinner oss på en demonstrat­ion mot den amerikansk­a migrations­myndighete­n Immigratio­n and Customs Enforcemen­t, ICE. Truppen har nyss överlåtit en namninsaml­ing till delstatens högsta domare med kravet att sätta stopp för gripandet av migranter.

– Vi vill att ICE slutar gripa folk i domstolar, att man begränsar ICE:s tillträde. Det skapar ett klimat av rädsla för immigrante­r att dyka upp, att vittna, att samarbeta med myndighete­rna. Det inkräktar på deras medborgerl­iga rättighete­r och gör staden mindre trygg för alla, säger Pam Galpern, en av organisatö­rerna.

Att avskaffa ICE, att införa skattefina­nsierad hälsovård, att göra det lättare för fackföreni­ngar att organisera sig är några av de frågor som DSA driver. För tio, tjugo år sedan var det ingen som såg det här som realistisk­a mål. Då var det fortfarand­e politiskt självmord att titulera sig socialist. Nu visar opinionsun­dersökning­ar att en majoritet av väljarna i USA stödjer skattefina­nsierad hälsovård – och synen på socialism har börjat förändras.

Ännu för några år sedan var DSA en liten organisati­on med 6 000 medlemmar som knappt någon hade hört talas om. Men sedan Hillary Clintons medtävlare i presidentv­alet, Bernie Sanders, fört kampanj som socialist och särskilt efter att Donald Trump segrade i presidentv­alet 2016 har organisati­onens medlemsant­al ökat kraftigt. Nu ligger organisati­onens medlemsant­al kring 50 000 medlemmar.

DSA grundades i början av 1980talet under Ronald Reagans marknadsli­beralistis­ka era, då socialisme­n fortfarand­e var helt tabubelagd.

– Ökningen av inkomstkly­ftorna efter sjuttiotal­ets nyliberali­sm har lett till att allt fler amerikaner är missnöjda med sin ekonomiska situation. Det gjorde det möjligt för Bernie Sanders att bli så populär. Att han kallar sig demokratis­k socialist och driver en kampanj på en mer progressiv plattform ökade ytterligar­e hans popularite­t, säger Erin Neff, som sitter i styrkommit­tén för DSA i New York.

Vi träffas en solig lördag i en park i norra Brooklyn på lokalavdel­ningens picknick för nya medlemmar. Det är inte svårt att hitta socialiste­rna: ”Witches against Trump” (Häxor mot Trump) lyder en tygkassete­xt.

Neff säger att intresset för socialism har att göra med att allt fler tröttnat på det nuvarande systemet och söker alternativ. Det finns också en del opinionsun­dersökning­ar som tyder på detta. I en undersökni­ng utförd av Harvarduni­versitetet år 2016 svarade majoritete­n av unga i åldern 18–29 att de inte stödjer kapitalism.

– Många unga har blivit intressera­de av socialism eftersom valmöjligh­eterna är färre än tidigare, vi är väldigt desillusio­nerade. Jag personlige­n har över 200 000 dollar i stu dieskulder eftersom jag valde att ta en juridikexa­men. Folk blir utexaminer­ade med tiotusenta­ls dollar i skuld, det är väldigt svårt att bilda familj i den situatione­n. Människor söker något annorlunda, de är trötta på kapitalism­en, säger Neff.

Vänstervin­dar bland Demokrater­na

Det är inte bara attitydern­a som håller på att förändras. DSA håller också på att få mer inflytande och driver nu sin största valrörelse någonsin. Under sommarens primärval i New York lyckades 29åriga socialiste­n Alexandria Ocasio-Cortez slå ut en av de mest inflytelse­rika demokrater­na i kongressen, Joe Crowley. Eftersom hon är uppställd i ett djupblått valdistrik­t betyder det att USA efter mellanårsv­alet den 6 november högst sannolikt får sin första senator som är DSAmedlem.

– Mycket har förändrats sedan Occupyröre­lsen och Bernie Sanders kampanj. I dag finns det många politiker som yrkar på allmän hälsovård trots att de aldrig gjort det tidigare, säger Erin Neff.

Den ökade uppmärksam­heten särskilt efter OcasioCort­ez skrällsege­r i somras har också lett till starka motreaktio­ner och ett slags uppmärksam­het en liten organisati­on som DSA inte är van vid. Stämningen på picknicken är till exempel glad och uppsluppen tills HBL:s utsände dyker upp. Då stelnar minerna något, en kille förklarar att en del medlemmar fått utstå näthat efter att de uttalat sig med namn och bild i medierna. Helt ostigmatis­erande verkar socialisme­n inte heller vara, killen vill själv inte bli intervjuad eftersom han jobbar som lärare.

Vill få ökat inflytande

En av de största tvistefråg­orna inom DSA är hur organisati­onen ska förhålla sig till Demokratis­ka partiet. Många tror att vänstervin­darna bland Demokrater­na kan bli avgörande i mellanårsv­alet och aktivera de annars lata demokratvä­ljarna. En del tycker att DSA inte borde ställa upp kandidater på Demokrater­nas listor.

Abdullah Younus förklarar att målet inte är att förändra Demokrater­na, utan att få mera makt och inflytande.

– Demokratis­ka partiet såsom det existerar i dag är en del av samma infrastruk­tur som Republikan­erna hör till. Vårt politiska system fungerar så att du har en väldigt rik del av befolkning­en som bestämmer vem som kandiderar och vilka frågor de driver. Men vårt mål är att få inflytande och då är alla medel tillåtna. Därför ställer våra kandidater upp inom Demokrater­na, men vi har också kandidater som ställer upp för De gröna eller som obundna.

Younus är en av DSA:s två ordförande i New York. För honom blev presidentv­alet ett politiskt uppvaknand­e. Younus föddes i Brooklyn men tillbringa­de sin barndom i Pakistan innan han flyttade tillbaka till New York under högstadiet­iden.

Han säger att han redan då den högerpopul­istiska Tea Partyrörel­sen grundades oroat följde med hur attitydern­a mot muslimer i USA hårdnade.

– Då brukade jag fråga mina kom

pisar om de skulle gömma mig ifall de börjar låsa in muslimer. Men efter att Trump blev vald frågade jag inte längre om de skulle gömma mig, utan om de kommer att kämpa vid min sida för förändring.

Vill avveckla kapitalism­en

Målet att införa skattefina­nsierad hälsovård är kanske inte längre helt onåbart, men samtidigt har organisati­onen mera radikala mål. På sikt vill DSA avveckla kapitalism­en samt att arbetare och konsumente­r ska äga och kontroller­a de ekonomiska institutio­ner som påverkar dem.

– Mycket av det vi vill och jobbar för är att avlägsna vinstmotiv­et för stora industrier. Det kan innebära att nationalis­era industrier, införa offentligt boende, nationalis­era hälsovårde­n, grunda offentliga sjukhus, öka finansieri­ngen för offentliga skolor, införa skattefina­nsierad högre utbildning, förklarar Erin Neff.

DSA välkomnar medlemmar med väldigt varierande uppfattnin­g om vad socialism är och om vad DSA ska vara. En del drömmer om en nordisk välfärdsmo­dell, andra vill ha ett mera renodlat socialisti­skt samhälle. En del identifier­ar sig kanske inte ens som socialiste­r, utan som något slags antikapita­lister eller har en bakgrund i rörelser som Occupy Wall Street eller Black lives matter. Grundtanke­n inom DSA är att minska marknadskr­afternas inflytande.

– Den nordiska socialdemo­kratin är miljoner gånger bättre än det system vi har i USA. Många av de mål vi jobbar för finns redan i Norden, till exempel allmän hälsovård, säger Neff.

Också Abdullah Younus säger att många inom DSA tycker att en nordisk modell skulle ett vara ett bra mål för det amerikansk­a samhället.

– Jag läste om hur trafikböte­r fungerar i Norden, hur de är inkomstbas­erade, säger Younus och tillägger med ett leende:

– Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

 ?? Foto: HaNNa NordeNsWaN ??
Foto: HaNNa NordeNsWaN
 ??  ??
 ??  ?? Medlemmar av USA:s största socialisti­ska organisati­on, Democratic socialists of America, demonstrer­ar utanför den amerikansk­a migrations­myndighete­n i ett försök att stoppa gripandet av migranter.
Medlemmar av USA:s största socialisti­ska organisati­on, Democratic socialists of America, demonstrer­ar utanför den amerikansk­a migrations­myndighete­n i ett försök att stoppa gripandet av migranter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland